Μεγάλος ντόρος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με την κυκλοφορία του τρίτου full-length των Ουκρανών black/death/doom metallers 1914. Ιδρύθηκαν το 2014, ακριβώς 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και φυσικά οι στίχοι τους, η ενδυμασία τους και τα ψευδώνυμά τους είναι εμπνευσμένα αποκλειστικά από αυτή την περίοδο, μεταφέροντας τον ακροατή που διαβάζει τους στίχους σε πραγματικές μάχες και γεγονότα.

Το “Where Fear And Weapons Meet” είναι ένα album για το οποίο είναι εμφανές ότι έχει πέσει πολλή δουλειά. Ξεκινάει και τελειώνει με τα “War In” και “War Out”, τίτλους που συναντάμε και στις δύο προηγούμενες δουλειές τους και αποτελούν αυθεντικές ηχογραφήσεις τραγουδιών εκείνης την εποχής. Η μεταλλική επίθεση επίσης ηρεμεί στη μέση του δίσκου, όπου ο συμπατριώτης τους Sasha Boole ερμηνεύει ένα ολιγόλεπτο ακουστικό folk τραγούδι ενώ εξασφάλισαν και ένα πολύ δυνατό όνομα για συμμετοχή, αυτό του Nick Holmes (Paradise Lost, Bloodbath).

Στο υπόλοιπο album ακούμε μία μπάντα να χρησιμοποιεί στοιχεία από το black, το death και το doom metal για να ντύσει τους πολεμικούς της στίχους. Θα ακούσουμε για παράδειγμα γρήγορα blackened death κομμάτια, θα ακούσουμε καθαρές doom συνθέσεις ή και ένα συνδυασμό αυτών των δύο με τη γενική δουλειά στις κιθάρες να μην περνάει καθόλου απαρατήρητη. Σε όλα αυτά υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά συμφωνικά στοιχεία που κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο επικό, ήχοι μάχης, ακόμα και ομιλίες που μοιάζουν να ακούγονται από ραδιόφωνο. Όπως είπα και πιο πριν, η δουλειά που έχουν ρίξει και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αξιοθαύμαστη.

Βέβαια, αν και έχω ακούσει το album αρκετές φορές, υπάρχει κάτι το οποίο μπορώ να πω ότι με χαλάει λίγο. Και αυτό είναι η διάρκειά του, η οποία ξεπερνάει τη μία ώρα με τέσσερα κομμάτια να διαρκούν μεταξύ εφτά-οχτώ λεπτών και ένα να φτάνει τα έντεκα. Δεν θα τα έλεγα όμως υπερφορτωμένα με περιττά στοιχεία αφού οι 1914 έχουν φροντίσει να μετρήσει το κάθε λεπτό που έχουν ηχογραφήσει. Όμως, από ένα σημείο και μετά με κουράζουν λίγο και θα τα προτιμούσα πιο σύντομα.

Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τις δικές μου προτιμήσεις, το οποίο δεν αλλάζει όσα γράφω παραπάνω. Οι 1914 δικαίως υπέγραψαν σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Napalm για τον τρίτο δίσκο τους, αφού από την αρχή μέχρι το τέλος φαίνεται το πόσο έχουν δουλέψει για να παρουσιάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι είναι από τους σπουδαιότερους και εντυπωσιακότερους δίσκους στο ακραίο metal τη φετινή χρονιά και είμαι πολύ περίεργος για το τι άλλο θα μας παρουσιάσουν στο μέλλον.