Τι άλλη κουλαμάρα θα δούμε πια σε αυτή τη μουσική, δεν ξέρω. Αρχικά, αυτό εδώ το project δεν είναι οι γνωστοί Batushka ή Батюшка (κυριλλικά για τη λέξη Father). Η μπάντα από την Πολωνία είχε κάνει μεγάλη αίσθηση με το ντεμπούτο της “Litourgiya” το 2015, αφού πέρα από εξαιρετικό black metal συνδύαζε και μία πολύ διαφορετική προσέγγιση συναυλιακά με τους μουσικούς να είναι ντυμένοι σαν ορθόδοξοι ιερείς και το όλο σκηνικό να θυμίζει χριστιανική λειτουργία.

Αυτό που ακολούθησε, ήταν η διάσπαση της μπάντας η οποία αποτελείτο από δύο βασικά μέλη, με έξι session μουσικούς για τις ζωντανές εμφανίσεις. Οι Krzysztof Drabikowski (κιθάρες, μπάσο, φωνητικά) και Bartłomiej Krysiuk (φωνητικά) τα έσπασαν, ο κάθε ένας ισχυρίζεται ότι έδιωξε τον άλλο από το συγκρότημα και συνεχίζουν ο καθένας με την δική του…Batushka. Ο πρώτος έβγαλε το album “Panihida” και ο δεύτερος το “Hospodi”, αμφότεροι το 2019 χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όνομα.

Πάνω σε αυτό λοιπόν, έρχονται τέσσερις μπάντες παρωδίες αυτής της κατάστασης. Τουλάχιστον τόσες ανακάλυψα εγώ. Σε καμία δεν είναι γνωστή η χώρα προέλευσης ή τα μέλη τους. Μία με το ίδιο όνομα ισχυρίζεται ότι είναι από τη Ρωσία, μία άλλη που χρησιμοποιεί το… Μπατούσκα λέει ότι είναι καλόγεροι από το Άγιο Όρος, μία άλλη επέλεξε να ονομαστεί Vladyka (κυριλλικά για τη λέξη Lord) ενώ αυτοί εδώ επιλέγουν το πώς προφέρεται το όνομα αυτό, δηλαδή Batyushka και είναι υποτίθεται ορθόδοξοι ιερείς από τη Ρωσία. Οι δύο πρώτες μπάντες έχουν βγάλει από ένα album το 2019, η τρίτη ένα EP το 2019 και αυτοί εδώ δέκα (!) albums το 2019, με αυτό να είναι το εντέκατο.

Ουσιαστικά, αυτό το κείμενο είναι περισσότερο μια παρουσίαση της περίεργης υπόθεσης που ακολούθησε η διάσπαση των Batushka. Κριτική σοβαρή δεν μπορεί να γίνει, αφού μιλάμε για μπάντες παρωδίες. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα παίζουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί atmospheric black metal και είναι αποκλειστικά instrumental με χρήση drum machine, κάτι που το κάνει αρκετά εκνευριστικό. Όχι ότι κάποιοι από τους άλλους τρεις κάνουν καλύτερη δουλειά και ας έχουν φωνητικά, αλλά αυτό εδώ το λες και χωρίς λόγο ύπαρξης. Το να βγάλεις έντεκα albums με προχειροφτιαγμένη μουσική της σειράς για να σατιρίσεις κάτι, δείχνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Αν σας αρέσει το black metal, ακούστε το original συγκρότημα σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη.