Lou Ottens

Ο Ολλανδός μηχανικός, Lou Ottens, που δημιούργησε την τεχνολογία της λειτουργίας της κασέτας και του compact disc, πέθανε στο σπίτι του στο Βέλγιο σε ηλικία 94 ετών, στις 6 Μαρτίου.

O Ottens μετά τις σπουδές του μηχανικού έπιασε δουλειά στη Philips το 1952 και μετά από 8 χρόνια αναρριχήθηκε στη θέση του διευθυντή του τμήματος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της εταιρείας. Εκεί με την ομάδα του κατασκεύασαν το πρώτο μαγνητόφωνο που δούλευε με κασέτα, ενώ 2 χρόνια αργότερα έφερε επανάσταση κατασκευάζοντας το πρώτο σύστημα reel to reel εφευρίσκοντας μια μικρογραφία της κασέτας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ο Ολλανδός μηχανικός σχεδίασε την κασέτα επίτηδες να είναι μικρή και να χωράει στην τσέπη ενός σακακιού, γιατί δεν θεωρούσε βολικά τα άλλα μοντέλα που χρησιμοποιούσαν ταινία. «Δεν μου άρεσαν οι ογκώδεις και δύσχρηστες κασέτες που είχαν τα reel to reel, τόσο απλό», είχε δηλώσει κάποτε ο Ottens.

Η κασέτα έκανε το ντεμπούτο της το 1963 με το σλόγκαν «πιο μικρό από ένα πακέτο τσιγάρα». Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως ο προορισμός της κασέτας αρχικά δεν ήταν η ακρόαση μουσικής, αλλά η ηχογράφηση σε εξωτερικούς χώρους για δημοσιογράφους και… φυσιολάτρες! «Η εγγραφή λόγου ήταν πολύ καλή, πολύ καλύτερη από όσο περιμέναμε και είπαμε πως αν χρησιμοποιηθεί για μουσική θα πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά», είχε δηλώσει ο Ottens στο δημοσιογράφο Marc Masters, που γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία της κασέτας, έτσι καθιερώθηκε η κασέτα σαν «φορητό άλμπουμ μουσικής».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ακούραστος Ολλανδός μηχανικός λίγα χρόνια αργότερα άλλαξε και πάλι τους κανόνες του παιχνιδιού δουλεύοντας στην ανάπτυξη του compact disc (CD)…

πηγή: consequence of sound