Θα ξεκινήσω με ερώτηση: πείτε μου μία φορά που σας έχουν απογοητεύσει οι Accept όσες φορές τους έχετε δει; Πάμε για μία δεύτερη ερώτηση: αλήθεια, γιατί γίνεται λόγος για το ποια είναι η καλύτερη γερμανική heavy metal μπάντα όλων των εποχών; Η απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα είναι αντιστοίχως: “ΟΧΙ” και “Ειλικρινά, δεν ξέρω”! Γιατί απλούστατα οι Accept ήταν, είναι και θα είναι στο διηνεκές ό,τι καλύτερο έχει βγει στο Heavy Metal από τη Γερμανία…και αυτό δεν είναι συζητήσιμο ή διαπραγματεύσιμο. Η εμφάνιση την περασμένη Πέμπτη στο Gagarin απλώς επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω αφού τα γερμανικά panzer κυριολεκτικά μας ισοπέδωσαν προσφέροντας μας ένα καταιγιστικό show με τον κόσμο να παραληρεί σε κάθε νότα και μελωδία του Hoffmann! Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι έγινε…

Καταρχάς, φτάνοντας στο Gagarin κατά τις 8:00 υπήρχε μία τεράστια ουρά δεκάδων μέτρων ενώ την ίδια ώρα έπαιζε το support σχήμα, οι Degeneration Mind. Δυστυχώς, τα παιδιά είχαν την ατυχία να παίζουν την ώρα που ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω και έτσι μόλις μπήκαν και οι τελευταίοι ζήτημα ήταν να πρόλαβαν 1-2 τραγούδια. Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω καν αναφορά για αυτούς καθώς ήμουν ένας από αυτούς στην ουρά εκεί έξω και πρόλαβα μόλις το τελευταίο τραγούδι.

Στις 9:30 ακριβώς και μπροστά σε ένα κατάμεστο Gagarin (ίσως και με υπεράριθμους), οι θρυλικοί Accept μπήκαν με το “Zombie Apocalypse” μέσα σε ένα γενικό πανδαιμόνιο. Ο ήχος κρυστάλλινος, η μπάντα σε απίστευτη κατάσταση, ο Tornillo άψογος ενώ ο Hoffmann…ό,τι και να πω θα είναι πολύ λίγο. Ο άνθρωπος με κάθε του κίνηση και με κάθε του πόζα καθήλωνε τους πάντες θυμίζοντας σε όλους γιατί οι Accept είναι τόσο μα τόσο σπουδαία μπάντα! Το ομώνυμο κομμάτι από το “Too Mean To Die” back to back με το “Living For Tonite” συνεχίζουν το πάρτι ενώ ο Hoffmann παίζει κάθε μελωδία και κάθε solo όπως τα ακούς στο δίσκο. Απίστευτα πράγματα!

Το set list βασίστηκε περισσότερο στα ύστερα χρόνια και έτσι όπως θα διαπιστώσετε στο τέλος της παρουσίασης, τα “Blood of the Nations”, “Stalingrad” και “Too Mean To Die” είχαν την τιμητική τους. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δεν τιμήθηκε το αξεπέραστο και ένδοξο παρελθόν με ύμνους όπως “Metal Health”, “Balls To The Wall”, “I’m A Rebel”, “Objection Overruled” (πολυαγαπημένο και απρόσμενη έκπληξη), “Princess Of The Dawn” κ.α. ενώ το οριστικό κλείσιμο με το “Restless and Wild” ήταν ιδανικό μιας φανταστικής βραδιάς!

Στο τέλος έβλεπες μόνο χαμογελαστά πρόσωπα κάτι που φανερώνει: α) πόσο ισοπεδωτικοί ήταν οι Accept και β) πόσο μας έλειψε ένα τέτοιο live ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας. Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι προσωπικά μου έλειψε η παρουσία του Baltes δίπλα στον Hoffmann και κάτι μου λέει ότι έλειπε και στον καραφλό! Τι να κάνεις; Όπως και να έχει, οι Accept ήταν απίστευτοι και όσο και αν ακούγεται κλισέ και τετριμμένο: ήδη ανυπομονούμε για την επόμενη συναυλία τους στη χώρα μας!

Σάκης Νίκας

Φωτογραφίες: Πέτρος Παπαπέτρος

Set List: Zombie Apocalypse / Too Mean To Die / Living For Tonite / Overnight Sensation / The Abyss / Medley: Rolling Thunder, Demon’s Night, Starlight, Flash Rockin’ Man / Losers and Winners / Objection Overruled / Princess Of The Dawn / Symphony Of Pain / Shadow Soldiers / The Best Is Yet To Come / Teutonic Terror / Metal Heart / Fast As A Shark / Pandemic – Encore: Hung, Drawn and Quartered / Balls To The Wall / I’m A Rebel / Restless And Wild