Το “Into The Eternity A Moment We Are” των Aeonian Sorrow ήρθε και με αιχμαλώτισε. Ηχογραφημένο από τον drummer του συγκροτήματος, προωθείται από τους ίδιους χωρίς δισκογραφική εταιρεία και είναι ένα διαμάντι στον ατμοσφαιρικό doom/death χώρο. Η κινητήριος δύναμη πίσω από το σχήμα, Gogo Melone (φωνητικά, πλήκτρα, μουσική, στίχοι, artwork), απαντάει από τη Θεσσαλονίκη σε μια συζήτηση που απόλαυσα όσο ελάχιστες. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

_x000D_
_x000D_

AeonianSorrow01
Rockpages.gr: Συγχαρητήρια για το απίστευτο album που κυκλοφορήσατε. Τι κριτικές έχετε λάβει μέχρι τώρα, αν και δεν έγινε πολύ μεγάλη προώθηση, έτσι δεν είναι;

_x000D_

Gogo Melone: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Στην Ελλάδα όχι, δεν έγινε κάποια μεγάλη προώθηση. Καταρχήν δεν υπάρχει εταιρεία από πίσω, είμαστε μόνοι μας. Η μόνη προώθηση που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι να στείλουμε σε διάφορα περιοδικά, στο εξωτερικό κυρίως. Πήραμε αρκετές κριτικές από εκεί και συνεχίζουμε σιγά σιγά για το καλύτερο δυνατό.

_x000D_

Rockpages.gr: Ήταν καλές οι κριτικές, περίμενες τέτοια ανταπόκριση;

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, ήταν πάρα πολύ θετικές μέχρι στιγμής για μια ανερχόμενη μπάντα. Δεν είχαμε κάποια περίεργα σχόλια, σε γενικές γραμμές ήταν πάρα πολύ καλές, πάρα πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον.AeonianSorrow04

_x000D_

Rockpages.gr: Έγραψες τη μουσική και τους στίχους μόνη σου αρχικά. Τι ήταν αυτό το οποίο σε παρακίνησε να το κάνεις; Μήπως ήταν και η απουσία των Luna Obscura, αν και δεν έχουν σχέση αυτά τα δύο συγκροτήματα μεταξύ τους;

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Έκανα μία μεγάλη παύση μουσικά για κάποια χρόνια. Είμαι γραφίστρια κανονικά, οπότε για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με τη δουλειά μου κυρίως κι από κει και πέρα μου βγήκε μια εσωτερική αναζήτηση στο να ξεκινήσω να γράφω πάλι. Όντως όλη η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί μου. Στην αρχή ξεκίνησα όλο αυτό το project με πιάνο κι από κει και πέρα βάζοντας φωνές έμαθα διάφορα μουσικά προγράμματα γιατί αναγκάστηκα να μπω σ’ αυτό το χώρο και έπειτα βρέθηκα με τα υπόλοιπα παιδιά. Γνώριζα κάποιους από αυτούς για πολλά χρόνια και έτσι ξεκίνησε όλο το project.

_x000D_

Rockpages.gr: Ας ανοίξω λοιπόν την παρένθεση, ποια είναι η κατάσταση με τους Luna Obscura;

_x000D_

Gogo Melone: Η αλήθεια είναι πως δεν γράφουμε πια με τα παιδιά. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι κάποια στιγμή μπορεί να ξαναβρεθούμε να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο δίσκο αλλά για την ώρα όχι, η μπάντα είναι σε παύση.

_x000D_

Rockpages.gr: Βλέπω ότι τους τίμησες κατά κάποιο τρόπο, αφού ο τίτλος του album των Aeonian Sorrow ακούγεται στην αφήγηση του εναρκτήριου κομματιού του “Feltia” των Luna Obscura.

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, απλά ταίριαζε πάρα πολύ όμορφα όλο το concept του δίσκου με αυτό και ήθελα να δώσω τη συνέχειά μου κατά κάποιο τρόπο. Προήλθα από εκεί και συνεχίζω με κάτι διαφορετικό.

_x000D_

Rockpages.gr: Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα να κάνεις όλη τη διαδικασία της σύνθεσης; Ήταν κάτι το οποίο δεν το είχες ξανακάνει, έτσι;

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, μπήκα στη διαδικασία να μάθω πολλά πράγματα με διάφορα tutorials και ξεκίνησα να το εξελίσσω σιγά σιγά από μόνη μου. Τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία όταν ήρθα σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά της μπάντας. Πήραμε πράγματα από αυτά που είχα συνθέσει και ξεκινήσαμε να τα δένουμε λίγο πιο όμορφα ώστε να έχουμε ένα πιο ωραίο αποτέλεσμα.

_x000D_

Rockpages.gr: Δηλαδή διαφοροποιήθηκαν αρκετά τα κομμάτια όταν μπήκαν και τα παιδιά μέσα ή ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμα;

_x000D_

Gogo Melone: Ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμα αλλά έπρεπε ο καθένας να βάλει τα δικά του σημεία και τις δικές του ιδέες. Είχα βάλει κάποιες απλές κιθάρες και τύμπανα, αλλά χρειαζόταν το κάτι παραπάνω.

_x000D_

Rockpages.gr: Απ’ ότι γράφεις και στην επίσημη σελίδα σας, ήσουν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση όταν ξεκίνησες να γράφεις τη μουσική και τους στίχους για το album. Νομίζεις ότι είναι απαραίτητο ώστε να γράψεις τόσο έντονα συναισθηματική μουσική;

_x000D_

Gogo Melone: Νομίζω πως παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία σε τέτοιες περιπτώσεις. Όντως την περίοδο που έγραφα τον δίσκο συνέβησαν διάφορα άσχημα γεγονότα στη ζωή μου και υπήρχαν άνθρωποι γύρω μου οι οποίοι ήταν πολύ βαριά άρρωστοι κι όλο αυτό με είχε επηρεάσει ψυχολογικά. Η μουσική εμπνεύστηκε κατά κάποιο τρόπο από μόνη της λόγω της ψυχολογίας που είχα εκείνη την περίοδο. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι σήμερα αν γραφτεί κάποιος άλλος δίσκος θα είναι κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που άκουσε κανείς στον πρώτο.

_x000D_

Rockpages.gr: Πέρα λοιπόν από το συναισθηματικό κομμάτι, ποιες ήταν οι επιρροές σου μουσικά όταν ξεκίνησες να γράφεις;

_x000D_

Gogo Melone: Δε νομίζω ότι υπήρχαν κάποιες βασικές επιρροές, πέρα από την γενικότερη αγάπη για την melodic doom metal μουσική.

_x000D_

AeonianSorrow05

_x000D_

Rockpages.gr: Κάτι το οποίο θα ακούς συχνά, είναι ότι η κύρια επιρροή μοιάζει να είναι οι Draconian.

_x000D_

Gogo Melone: Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες σ’ αυτό το είδος μουσικής που να έχουν ακουστεί πολύ και δεν υπάρχουν πολλές μπάντες που να έχουν έντονα το αιθέριο στοιχείο στη φωνή, κυρίως ακούς brutal. Οπότε είναι πολύ φυσικό σε κάποιον που ακούει μπάντα με συνδυασμό γυναικείων και ανδρικών brutal φωνητικών να πηγαίνει το μυαλό του στους Draconian. Προσπάθησα όμως να αποφύγω να κάνω κάτι ίδιο και να βάλω κάποια προσωπικά στοιχεία μέσα ώστε να μη φαίνεται σαν κόπια μιας άλλης μπάντας.

_x000D_

Rockpages.gr: Πάμε λοιπόν και στους μουσικούς. Πέρα λοιπόν του γεγονότος ότι τα ήξερες τα παιδιά, ότι παίζουν σε παρόμοια συγκροτήματα και η Φινλανδία έχει τεράστια παράδοση σε αυτό τον ήχο, δε σκέφτηκες ότι θα ήταν πιο εύκολο να έχεις κάποια άτομα που θα είναι κοντά σου για να μπορείτε πιο εύκολα να προβάρετε ή να ηχογραφείτε;

_x000D_

Gogo Melone: Ισχύει αυτό, αλλά ήθελα να ξεφύγω από τα σύνορα της Ελλάδας. Επειδή ο Taneli (Jamsa, κιθάρες) και ο Saku (Moilanen, drums) παίζουν σε παρόμοια συγκροτήματα θεώρησα ότι θα μπορούσα να επικοινωνήσω καλύτερα μαζί τους. Εννοείται πως η απόσταση επηρεάζει κατά πολύ την απόδοση της δουλειάς και το πόσο γρήγορα μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα, αλλά ίσως χρειαζόμουν κι εγώ το χρόνο μου για να μάθω πως δουλεύει όλο αυτό ώστε στο μέλλον να γίνουν όλα πολύ πιο γρήγορα.

_x000D_

Rockpages.gr: Πώς επιλέξατε το “Thanatos Kyrie” για να γυρίσετε σε video, το οποίο μαζί με το “Ave End” είναι και τα πιο ας πούμε δύσκολα κομμάτια του album; Το “Forever Misery” για παράδειγμα που βάλατε για single μπορεί να αφομοιωθεί πιο εύκολα σαν άκουσμα.

_x000D_

Gogo Melone: Υπήρχε μια ιδέα να γυρίσουμε το “Forever Misery” σε video clip με όλη την μπάντα μέσα σε αυτό, αλλά στην πορεία καθώς το συζητήσαμε με την σκηνοθέτη αποφασίσαμε να βγει προς τα έξω κάτι πιο ατμοσφαιρικό το οποίο θα αντιπροσωπεύει και το δίσκο συνολικά αλλά και το όνομα της μπάντας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι με ιστορία.

_x000D_

Rockpages.gr: Ποια είναι λοιπόν η ιστορία πίσω από συγκεκριμένο κομμάτι και πού γυρίστηκε το video;

_x000D_

Gogo Melone: Γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στα Πλατανάκια συγκεκριμένα, σε μια πολύ όμορφη δασική τοποθεσία. Πήγαμε εκεί με μια ομάδα, ηθοποιούς, την αδερφή μου σαν σκηνοθέτη, στο οποίο εμφανίζομαι κι εγώ. Μας πήρε τρεις μέρες να το ολοκληρώσουμε. Η ιστορία είναι βασισμένη στους στίχους του κομματιού οι οποίοι μιλάνε για ένα άτομο (χωρίς προσδιορισμό φύλου) το οποίο είναι χαμένο μέσα στις σκέψεις του, στα συναισθήματά του και στην απώλεια χωρίς ακριβώς να ξέρει πού πηγαίνει.

_x000D_

AeonianSorrow03

_x000D_

Rockpages.gr: Αυτό νομίζω πως είναι και το γενικό νόημα του album, έτσι δεν είναι;

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, σε καμία περίπτωση δεν είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα του album. Είναι ο συνεχής αγώνας συναισθημάτων που βιώνει ένας άνθρωπος όταν δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

_x000D_

Rockpages.gr: Πόσες συναυλίες έχετε δώσει μέχρι τώρα; Μία στο Βέλγιο μου έρχεται στο μυαλό.

_x000D_

Gogo Melone: Ναι, δεν έχουμε δώσει άλλες συναυλίες. Επειδή τραγουδάω και με τους Clouds ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε δώσει περισσότερες. Για την ώρα υπάρχει μία συναυλία που έχουμε κλείσει στο Βουκουρέστι, σε ένα τριήμερο festival (σ.σ. είναι το Metal Gates, 16-18 Νοεμβρίου με φετινούς headliners τους Rotting Christ, Draconian και Shining). Είναι πάρα πολύ καλή ευκαιρία για εμάς.

_x000D_

Rockpages.gr: Πέρα από αυτό, υπάρχουν άλλα σχέδια για συναυλίες;

_x000D_

Gogo Melone: Υπάρχει μια ευρωπαϊκή περιοδεία που προσπαθούμε να κανονίσουμε μέσα στο 2019 αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο γιατί είναι όλα ακόμα υπό συζήτηση.

_x000D_

Rockpages.gr: Τι σχέδια υπάρχουν για καινούρια μουσική και album;

_x000D_

Gogo Melone: Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε για την επόμενη δουλειά. Αρχικά θα βγάλουμε ένα EP μέσα στο 2019 με τέσσερα κομμάτια, παράλληλα όμως θα δουλεύεται και ο νέος δίσκος ο οποίος ατμοσφαιρικά θα είναι σαν συνέχεια του πρώτου. Δεν θέλουμε να το καθυστερήσουμε πολύ, ο πρώτος μας πήρε τρία χρόνια για να βγει και δεν θέλουμε να περάσουν άλλα τόσα.

_x000D_

Rockpages.gr: Το EP θα είναι κάτι σαν προπομπός τους επόμενου album, ή θα είναι τα κομμάτια αποκλειστικά γι’ αυτή την κυκλοφορία;

_x000D_

Gogo Melone: Δε θα έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Θα είναι άλλα κομμάτια, εντελώς ξεχωριστά.

_x000D_

Rockpages.gr: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη. Εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον των Aeonian Sorrow. Τα τελευταία λόγια δικά σου.

_x000D_

Gogo Melone: Θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να ψάξει για εμάς, να ακούσει τη δουλειά μας και αν του αρέσει να στηρίξει την όλη προσπάθεια, επειδή γίνεται με πολύ καλούς σκοπούς, και γενικά να βοηθάει όλες τις μπάντες που παλεύουν μόνες τους να προωθήσουν τη μουσική τους.

_x000D_

Σημείωση: Η Gogo Melone είναι εξαιρετική γραφίστρια και η δουλειά της μπορεί να βρεθεί εδώ, για όσους μουσικούς ενδιαφέρονται: http://www.gogomelone.com
Επίσης, στο merch του συγκροτήματος υπάρχουν πολλά καλούδια (cd, μπλουζάκια, φούτερ, κρεμαστά) για όσους θέλουν: https://aeoniansorrow.com/merch
Α, έχουν και βινύλια: https://www.thevinyldivision.com/preorders

_x000D_

AeonianSorrow02