Όταν τον Ιούνιο του 2007 η Anneke απωχωρούσε από τους The Gathering έπειτα από δεκατρία χρόνια καταλυτικής παρουσίας στο συγκρότημα, πολλοί μιλούσαν για την αρχή του τέλους του συγκροτήματος αλλά και για ένα προσωπικό στοίχημα της Anneke Van Giersbergen για τη συνέχεια της καρριέρας της.

Κατά γενική ομολογία και για τα δύο παραπάνω ζητήματα, οι σκέψεις αυτές δικαιώθηκαν. Οι μεν The Gathering τραβάνε έκτοτε τη μεγάλη κατηφόρα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε και που θα…”βρει” το όχημα, η δε Anneke ακολουθεί έναν εξαιρετικά ποιοτικό αλλά συνάμα και αντιεμπορικό δρόμο με δύσπεπτα ακούσματα και παράλληλα πάρα πολλές και αξιόλογες συνεργασίες κυρίως σαν guest.

To “Air” είναι το πρώτο της πόνημα αμέσως μετά την αποχώρηση της από τους The Gathering και δεν είναι τίποτε άλλο από μια δήλωση της σχετικά με τη μουσική κατεύθυνση που θα ακολουθούσε, αρκετά μακριά από αυτή της πρώην μπάντας της. Είναι επίσης, το πρώτο από τα τρία album που κυκλοφόρησε κάτω από το όνομα Agua De Annique. Το album αυτό δύσκολα μπορεί να καταταγεί σε κάποιο από τα γνωστά μουσικά ιδιώματα και σίγουρα ελάχιστη σχέση έχει με το rock και όλο τα φάσμα που το περικλείει. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ημιακουστικό, με έναν ήχο που υιοθλετησε στη συνέχεια η τεράστια Ολλανδέζα. Στην πραγματικότητα, μπορεί το “Air” συνθετικά να μην ξεπερνάει το χαρακτηρισμό του αξιοπρεπούς, αυτή όμως η αιθέρια και μαγευτική φωνή, δε σε αφήνει να ασχοληθείς ιδιαίτερα με τη μουσική και την ενορχήστρωση του album. Είναι τέτοιες οι μελωδίες και οι ερμηνευτικές ικανότητες της Anneke που πέραν του απόλυτα προσωπικού ύφους που προσδίδουν στο “Air”, συναρπάζουν χωρίς να χρειάζονται την οποιαδήποτε μουσική επένδυση, κάτι που φαίνεται και στις μετέπειτα προσωπικές της δουλειές, κάποιες από αυτές μάλιστα, ποιοτικά ήταν ακόμα ανώτερες.

Το “Air” σε καμία περίπτωση δε θα μείνει στην ιστορία ως ένα κλασσικό album. Η προσφορά του στη μουσική έγκειται στο δρόμο που έδειξε η Anneke αφού πρώτα απαρνήθηκε μια πολύ επιτυχημένη πορεία με μια καταξιωμένη μπάντα. “Παίξε τη δική σου μουσική, μίλα ,μαζί της, βγάλε μπροστά τον ευατό σου, δε σε νοιάζει τι γίνεται εκεί έξω” μοιάζει να λέει στο “Air”.

Μέχρι τώρα, κανένας σχεδόν δεν τα έχει καταφέρει έτσι, γι αυτό και η Anneke θα είναι πάντα μοναδική.

Η…μεγάλη Ολλανδέζα θα τιμήσει την Ελλάδα με μια ακουστική εμφάνιση το Σάββατο 16 Μαΐου στο Τριανόν. Περισσότερες πληροφορίες στην Ατζέντα μας
Δημήτρης Καζαντζής

(το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2007 από την The End)