Η είδηση ότι το 10ο album των Amon Amarth θα ήταν concept,  με έκανε αρκετά επιφυλακτικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα που πέφτουν στην παγίδα του concept και επικεντρώνονται περισσότερο στην ιστορία παρά στη μουσική. Οι Σουηδοί όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα και αυτό φάνηκε στο πρώτο video που μας πέταξαν στη μάπα, το “First Kill” το οποίο ανοίγει το album και σε κάνει να πανηγυρίσεις.

Η ιστορία έχει να κάνει με μία θρυλική φυλή μισθοφόρων Viking, τους Jomsviking. Ένας νέος αγαπάει μια κοπέλα, η οποία όμως παντρεύεται άλλον. Ο νέος σκοτώνει κατά λάθος αυτόν που ήρθε να την πάρει και μετά φεύγει στην ερημιά για να γλιτώσει τη ζωή του με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει να τη διεκδικήσει. Κάπως έτσι πηγαίνει η ιστορία μας με τους κλασσικούς πολεμοχαρείς στίχους του Johan Hegg να αφηγούνται το ποτάμι αίματος που αφήνει ο ήρωάς μας στο δρόμο της επιστροφής του. Η μουσική φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Amon Amarth κυκλοφορούν άλλο ένα album δυναμίτη. Άλλοτε πιο αργό και μελωδικό, άλλοτε πιο γρήγορο και brutal. Καμία έκπληξη. Και μόνο που το ακούς φυτρώνουν γένια στο πρόσωπό σου, ακόμα και αν είσαι γυναίκα. Το δίδυμο Mikkonen/Soderberg πετάει εξαιρετικές riff-άρες, ο Hegg βγάζει τα συκώτια του στο μικρόφωνο ενώ ο Tobias Gustafsson (Cut Up, ex-Vomitory) καλύπτει επάξια το κενό του Fredrik Andersson στα drums ο οποίος αποχώρησε μετά από 17 χρόνια, χωρίς όμως να αποτελεί μόνιμο μέλος καθώς δεν έχει ανακοινωθεί αντικαταστάτης ακόμα. Γενικά όταν έχει κομμάτια όπως τα “One Against All”, “The Way Of Vikings” και “At Dawn’s First Light” δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Επίσης, όπως και στο προηγούμενο album και τη συμμετοχή του Messiah Marcolin, εδώ συναντάμε άλλο ένα metal θρύλο, την Doro Pesch στο “A Dream That Cannot Be”. Τέλος, η παραγωγή του συνήθη ύποπτου Andy Sneap δίνει ρέστα όπως πάντα.

Οι Amon Amarth συνεχίζουν τη σταθερά ανοδική τους πορεία τα τελευταία χρόνια. Με εξαιρετικά album, φοβερές συναυλίες και τρομερά video αποτελούν παράδειγμα σωστών επαγγελματιών. Το μόνο κακό με αυτό το album είναι ότι κυκλοφορεί ενώ παίζεται η 4η σεζόν της σειράς Vikings και με βλέπω να αρπάζω κανένα τσεκούρι και να παίρνω τα βουνά.

For the fans of: Amon Amarth