Στον δωδέκατο δίσκο τους έφτασαν οι Σουηδοί Vikings, τρία χρόνια μετά το “Berserker” το οποίο και θεωρώ το πιο αδύναμο στην πορεία τους μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα με το “The Great Heathen Army” κατά την πρώτη ακρόαση αλλά τελικά το βρήκα πολύ καλύτερο από τον προκάτοχό του. Έχει βέβαια για εμένα κάποιες χτυπητές αδυναμίες αλλά το γενικό πρόσημο πάει προς το θετικό.

Οι Amon Amarth συνεχίζουν στο γνωστό melodic death metal ύφος τους, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις φυσικά, αλλά με κάποια τραγούδια που δε νομίζω να αφήσουν ασυγκίνητο ένα μεγάλο μέρος των οπαδών τους. Αυτά που ξεχώρισα είναι το εναρκτήριο (και πρώτο single) “Get In The Ring”, το “Heidrun” που μπορεί να έχει ένα πολύ απλό και βασικό ρυθμό αλλά από τη μέση και μετά οι καταπληκτικές μελωδίες του και τα gang φωνητικά το απογειώνουν, το “Find A Way Or Make One” και το “Skagul Rides With Me”.

Ειδική αναφορά φυσικά πρέπει να γίνει στο καλύτερο του δίσκου για εμένα, το “Saxons And Vikings”. Εδώ οι Amon Amarth συνεργάζονται για τρίτη φορά (μετά τον Messiah Marcolin και την Doro) με άλλο ένα θρύλο του κλασικού metal στα φωνητικά, τον Biff Byford. Αυτή τη φορά όμως το πάνε παραπέρα, αφού ο Biff έγραψε και μέρος των στίχων ενώ στις lead κιθάρες συμμετέχουν οι Paul Quinn και Doug Scarratt. Αν αυτά τα ονόματα δε σας λένε κάτι (πράγμα απαράδεκτο), μιλάμε φυσικά για μέλη των τεράστιων Saxon. Μία φοβερή συνεργασία που θα ήθελα πολύ να δω επί σκηνής κάποια στιγμή.

Σε γενικές γραμμές, το “The Great Heathen Army” είναι όπως έγραψα και στην αρχή πολύ καλύτερο του “Berserker” αλλά δεν θα το έβαζα πιο πάνω από κανέναν από τους υπόλοιπους δέκα δίσκους του συγκροτήματος. Οι ταχύτητες είναι ως επί το πλείστον mid-tempo, οι επικές μελωδίες που αποτελούσαν χαρακτηριστικό στοιχείο τους δεν είναι τόσο συχνές ή έντονες και υπάρχουν τραγούδια που δεν κάνουν την διαφορά. Ναι, είναι ένα καλό album αλλά μέχρι εκεί. Από τους Σουηδούς έχουμε συνηθίσει πολύ καλύτερα.