Anorimoi02

Δυστυχώς, δεν πρόλαβα ούτε νότα από Τα Ορκ Της Ραφήνας, αφού μόλις μπήκα στο χώρο είχαν τελειώσει. Κρίνοντας όμως από το προ διετίας show τους στο After The Wave Festival, είμαι σίγουρος ότι θα τα πήγαν μια χαρά. Αν συνεχίσουν να τους επιλέγουν οι Anorimoi για support, όλο και κάπου θα τους ξαναπετύχω. Ένα μπράβο φυσικά και στο merch τους, καθώς αγοράζοντας CD ή μπλουζάκι έπαιρνες και ένα ρολό χαρτί υγείας που έγραφε με μεγάλα μαύρα γράμματα ΟΡΚ.

Η ώρα είχε φτάσει 22:00 και εν μέσω ιαχών, η μασκότ/αφηγητής Κόμης Vargsteiner ανέβηκε στο σανίδι για την εισαγωγή και η σκηνή άρχισε να τρέμει. Ντυμένος Άγιος Βασίλης φυσικά, άρχισε να δωρίζει CD στον κόσμο. Με το γνωστό καυστικό και καμένο του χιούμορ, θα μπορούσε απλά να παίζει μπάλα μόνος του, αλλά επέλεξε να μας δώσει ένα…μουσικό διάλειμμα και οι Anorimoi ένας-ένας πήραν τις θέσεις τους για την επίθεση. Το ότι έγινε από εκεί και μετά, είναι απλά ιστορία. Την οποία θα συνοψίσω στις εξής σκέψεις.

Anorimoi03

Το 2018 σηματοδοτεί 25 ολάκερα χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος. Αυτό λέει πολλά. Όπως είπε και ο Trampakoulas, κάτι κάνουν καλά. Και αυτό είναι η πραγματικότητα. Οι Anorimoi, πέραν του κάφρικου στίχου και της βλακείας που τους δέρνει, είναι μία μπάντα που γράφει πολύ καλή μουσική, την οποία εκτελεί άψογα στις εμφανίσεις της. Ξέρει να βάζει την απαραίτητη γραμμή μεταξύ σοβαρού και αστείου και αυτό είναι που την έχει κρατήσει τόσα χρόνια στην επικαιρότητα. Ένα γεμάτο μαγαζί ανήμερα Χριστουγέννων, δεν είναι λίγο πράγμα.

Το setlist ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Με πολλά τραγούδια από το μακρινό παρελθόν τους, ίσως λόγο και του επετειακού χαρακτήρα, με άλλα που παίζουν από σπάνια έως ποτέ, αλλά και με δύο καινούρια από την επερχόμενη δουλειά τους (τα οποία σπέρνουν), παίζει να είναι από τα πιο απολαυστικά που τους έχω πετύχει. Και φυσικά το κοινό δεν πήγαινε πίσω. Stage diving, crowd surfing, mosh pits, απ’ όλα είχε το πρόγραμμα. Οι αντιδράσεις του ήταν απίστευτες. Ο Trampakoulas θα μπορούσε κάλλιστα να αράζει και να μην λέει λέξη και να τραβούσαν όλο το live μόνοι τους. Χαρακτηριστική στιγμή, όταν έπαιξαν “Το Μέγεθος Μετράει”, όπου ο τραγουδιάρης τους κοιτούσε σαστισμένος να φωνάζουν κάθε στίχο και μπήκε για πρώτη φορά στο refrain! Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αρκετά νέοι και μάλιστα πολλοί δεν είχαν καν γεννηθεί όταν η μπάντα ξεκινούσε, δείχνει ότι έχουν αρκετό κόσμο να τους ακολουθεί για όσα χρόνια ακόμα θέλουν.

Anorimoi05

Οι συντελεστές του μακελειού. Ο Κόμης Vargsteiner είναι παλικάρι από τα λίγα. Πέντε φορές βγήκε στη σκηνή, πέντε φορές μας έκανε να λυθούμε από τα γέλια. Ίσως πιο βρομόστομος και άκυρος από ότι τον θυμάμαι ποτέ, μιλάμε για show απίστευτης καθυστέρησης. Ο Mpokolis είναι ο καλύτερος τυμπανιστής που είχαν ποτέ. Πρέπει να έχει φάει (και να τρώει ακόμα) φοβερό bullying και όμως, εκεί, αγέρωχος. Βάστα γερά. Ο Tafoplakium είναι πιο όμορφος με κοντό μαλλί. Ορίστε, το είπα. Και έκανε και την πιο ρομαντική αφιέρωσε ever. Μπάσο δεν έμαθε ακόμα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Ο Satrigiannis είναι η απόλυτη μίξη από Satriani και Γιάννη (Petrucci). Riffs φωτιά, άνεση, πόζα, θανατηφόρα solos, τι άλλο να κάνει πια. Ο Necropethamenos ήταν, είναι και θα είναι η κινητήριος δύναμή τους. Τέλος, ο Trampakoulas, αυτός που εξιστορεί τους βγαλμένους από τη ζωή στίχους, είναι γεννημένος rock star. Με μία απλή του κίνηση, έκανε το κοινό ό,τι γούσταρε. Άλλο να στο λέω, άλλο να το βλέπεις.

Ένα ξεχωριστό βράδυ λοιπόν, με ένα συγκρότημα που έχει γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία στα εγχώρια μουσικά δρώμενα, σε ένα γεμάτο Temple με ένα φοβερά ενθουσιώδες κι εκδηλωτικό κοινό. Δικαίωσαν και με το παραπάνω, όσους από εμάς επιλέξαμε να πάμε. Και πώς το καταφέρνουν κάθε φορά που τους βλέπω, να με κάνουν να νιώθω σαν εκείνο το δεκαπεντάχρονο που άκουσε για πρώτη φορά το “Pappous: The Rock Opera” και ανακάλυψε ένα νέο, πιο ηλίθιο μουσικό στυλ. Με Anorimoi και φωτιά, ο κόσμος προχωρά.

Γιώργος Τερζάκης

φωτο: Πάρης Χριστοδούλου

Setlist: Ένα Κεφτεδάκι Τόσο Δα, Καμικάζι, Κάμα Σούτρα, Η Χειρότερη Μέρα Ever, Κακό Παιδί, Σαν Μαραμένο Κάστανο, Ο Πανίσχυρος Μεγιστάνας Των Νίντζα, Άσε Κάτω Το Δίκαννο Γιαγιά, Καλά Να Πάθεις, Σκάσε Ηλίθια, Ο Παππούς Κόλλησε AIDS, Ο Κάλος, Η Χοντρή Με Γουστάρει, 12.000 Πόδια, Το Μέγεθος Μετράει, Τεντιμπόης Στα 80, Στις 9 Του Μακαρίτη, Καφέ Δάκρυα, Porque Τασία, Χριστός Κι Αντίχριστος, Βαζελίνη, Καριόλα, Στο Πρώτο Ραντεβού

Anorimoi01