Από το πρωί του Σαββάτου, το Birmingham ζούσε σε ρυθμούς Black Sabbath. Παντού ακούγονταν τα ιστορικά κομμάτια τους, ο κόσμος κυκλοφορούσε φορώντας τα t-shirt Τους, στους δρόμους υπήρχαν stands και αφίσες, όλα εκείνο το πρωί, οδηγούσαν στο Genting Arena, πιο γνωστό ως NEC Arena (η πρώην και κλασσική ονομασία του).
Οι πόρτες άνοιξαν αρκετά νωρίς και με την είσοδο στο χώρο το μάτι έπεφτε αμέσως στο πολύ μεγάλο και πανάκριβο σε ορισμένα είδη merchandise και στις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονταν μπροστά του.

BlackSabbath02

Οι Rival Sons είχαν το βάρος αλλά κυρίως την τύχη, ν’ ανοίξουν γι αυτή την πολύ ιδιαίτερη βραδιά. Οι Καλιφορνέζοι έδωσαν μια αρκετά καλή παράσταση, με κύριο χαρακτηριστικό τις εντονότατες επιρροές από τους άλλους Τιτάνες αυτής της πόλης, τους Led Zeppelin. Το σαρανταπεντάλεπτο που εμφανίστηκαν έμοιαζε ατελείωτο μπροστά στην αναμονή των Sabs…

BlackSabbath04

Οι πρώτες νότες του “Black Sabbath” συνοδεύτηκαν από ουρλιαχτά ενθουσιασμού από τον κόσμο που είχε κατακλύσει το venue. Οι εγκαθιδρυτές του metal, μόλις είχαν ανέβει στη σκηνή για τελευταία φορά. Εδώ, πραγματικά δεν υπήρχε αύριο για κανέναν. Ούτε για τη μπάντα, ούτε για το κοινό! Και κυρίως για τον Ozzy… πραγματικά, δεν τον έχω ακούσει ούτε δει καλύτερα! Iommi και Butler ήταν οι ηγεμονικές παρουσίες στ’ αριστερά και δεξιά του ενώ πιο πίσω, ο Tommy Clufetos ήταν μάλλον ο μόνος που μπορεί να σκεφτόταν το αύριο…τεράστιος drummer, θα πρέπει όμως να αναφέρουμε και το όνομα του Bill Ward που δικαιούτο να είναι εκεί, αυτό όμως είναι μια άλλη (πονεμένη) ιστορία.

BlackSabbath03

Δύο ώρες παρά δέκα λεπτά διήρκησε το αντίο των Black Sabbath. Ένα αντίο με τα περισσότερα από τα διαμάντια που επηρέασαν εκατομμύρια μουσικούς για μισό αιώνα και αγαπήθηκαν από δισεκατομμύρια κόσμου.

Τότε ήταν που ο Ozzy τελειώνοντας το “Paranoid” είπε το περιβόητα “Thank you, Goodnight, God bless you all” για τελευταία φορά στη σκηνή των Sabbath τουλάχιστον!
“The End”! Έτσι ονομάστηκε η τελευταία περιοδεία των Black Sabbath! Ποιός ξέρει; Is The End Of The Begining or The Begining Of The End;

Δημήτρης Καζαντζής

Setlist: Black Sabbath, Fairies Wear Boots, Under The Sun/Everyday Comes And Goes, After Forever, Into The Void, Snowblind, War Pigs, Behind The Wall Of Sleep, N.I.B., Hand Of Doom, instrumental meddley:Supernaut / Sabbath Bloody Sabbath / Megalomania, Rat Salad / drum solo, Iron Man, Dirty Women, Children Of The Grave, Paranoid

*φωτογραφίες από τη σελίδα των Black Sabbath στο Facebook

BlackSabbath01