Η ημερομηνία έγραφε 13 Ιουνίου 1996. Τότε, ο μεταλλικός κόσμος είδε κάτι πρωτοφανές. Μία τετράδα από τσελίστες κατάφερε να κάνει εκατομμύρια μάτια και αυτιά να γυρίσουν προς το μέρος τους, αφού ηχογράφησαν το “Plays Metallica By Four Cellos”. Ένα καθαρά ορχηστρικό album, στο οποίο χρησιμοποιώντας μόνο ένα τσέλο ο καθένας, διασκεύασαν με πρωτοφανές και εξαιρετικό τρόπο οχτώ κομμάτια από τη μεγαλύτερη metal μπάντα που είδε ποτέ αυτός ο πλανήτης. Εδώ να σημειώσω, ότι η έμπνευση για το “S&M” των Metallica με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, ήρθε μέσα από τρεις τρόπους. Από την αγάπη του Cliff Burton γι’ αυτή τη μουσική, το “Concerto For Group And Orchestra” των Deep Purple και φυσικά το προαναφερθέν ντεμπούτο των Φινλανδών. Όχι κι άσχημα.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν το ότι κάθε ένας από αυτούς έπαιζε διαφορετικά μέρη ώστε να ακούγεται ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Μπάσο, ρυθμικές και lead κιθάρες ζωντάνευαν μέσα από τα δοξάρια τους και σύντομα οι Apocalyptica από ένα project για την πλάκα τους, εξελίχθηκαν σε ένα κανονικό συγκρότημα. Το “Inquisition Symphony” που ακολούθησε δύο χρόνια μετά, είχε πάλι διασκευές σε Metallica, αλλά και σε Pantera, Sepultura και Faith No More καθώς και τα τρία πρώτα δικά τους κομμάτια. Το 2000 βγήκε το “Cult” με πολλά περισσότερα δικά τους κομμάτια, μόλις τρεις διασκευές και τα πρώτα κρουστά να κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με κοντραμπάσο.

Κυκλοφορία με την κυκλοφορία, η μπάντα έβαζε περισσότερα στοιχεία στη μουσική της. Αργά, αλλά σταθερά, στο “Reflections” (2003) μπήκε βιολί, πιάνο και ο Dave Lombardo σε κρουστά. Στο ομώνυμο album του 2005 ακούσαμε τα πρώτα φωνητικά καθώς και τα πρώτα drums. Στο “Worlds Collide” (2007) έκαναν την εμφάνισή τους και οι κιθάρες, στο “7th Symphony” (2010) το μπάσο ενώ το “Shadowmaker” του 2015 ήταν το πρώτο εδώ και πολλά χρόνια χωρίς κάποιο καλεσμένο.

Η επέτειος για τα είκοσι χρόνια από το ντεμπούτο, τους έβγαλε σε μία παγκόσμια περιοδεία το 2016 στην οποία έπαιζαν μόνο διασκευές Metallica με το πρώτο μισό των συναυλιών να είναι αφιερωμένο στα κομμάτια του album και το δεύτερο σε όλα τα υπόλοιπα που είχαν ηχογραφήσει (συν τα “Orion” και “Escape” για πρώτη φορά) με τη συνοδεία drums. Για καλή μας τύχη, στις 7 Απριλίου 2017 (ωραίο δωράκι για τα γενέθλιά μου) πέρασαν και από τη χώρα μας για μία αξιομνημόνευτη βραδιά. Η ζήτηση που είχε αυτή η περιοδεία ήταν τεράστια και δεν γινόταν να μην αποτυπωθεί σε ψηφιακό μέσο. Το “Plays Metallica By Four Cellos – A Live Performance” είναι βιντεοσκοπημένο σε ένα υπέροχο κάστρο στη Φινλανδία και πραγματικά αξίζει να το δείτε.

Το 2020 θα σημάνει μία νέα περίοδο για τη μπάντα, αφού θα κυκλοφορήσει το “Cell-0”, η ένατη full-length δουλειά τους. Μέχρι τότε, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τους Φινλανδούς, ίσως για τελευταία φορά, να διασκευάζουν ύμνους από τους ύψιστους Metallica με τον ξεχωριστό τους τρόπο, αφού η συγκεκριμένη περιοδεία φτάνει στο τέλος της. Μια βραδιά που αξίζει να παρευρεθεί κάποιος για να δει από κοντά αυτό το ευφυές και ξεχωριστό συγκρότημα.

Γιώργος Τερζάκης