Οι Arch Enemy και πάλι στην Ελλάδα άρα μία καλή ευκαιρία για να τα πούμε με τον Michael Amott και μάλιστα on camera! Λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει το show, ένας φουλ ορεξάτος και cool τύπος στάθηκε δίπλα μας για μία ωραία κουβέντα. Το σημαντικό είναι ότι αυτό δεν έμοιαζε σαν συνέντευξη, αλλά σαν να κάνεις παρέα με ένα παλιό φίλο. Ιδανική προθέρμανση πριν το φοβερό show των Arch Enemy που ακολούθησε από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε και να ξαναζήσετε κάποια στιγμιότυπα στο βίντεο που ακολουθεί. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης, Κάμερα: Γιάννης Δόλας, PostProduction: BackHandPRD

_x000D_
_x000D_

_x000D_

Rockpages.gr: Καλώς ήρθες πίσω στην Ελλάδα Michael. Θυμάσαι πόσες φορές έχεις παίξει εδώ;

_x000D_

Michael Amott: Έχω παίξει τρεις με τους Spiritual Beggars και νομίζω άλλες τρεις ή τέσσερις με τους Arch Enemy. Και άλλη μία με τους Carcass. Οπότε εφτά ή οχτώ φορές συνολικά. Δεν είναι αρκετές.

_x000D_

Rockpages.gr: Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάμνησή σου από εδώ;

_x000D_

Michael Amott: Πιθανότατα είναι η πρώτη φορά που ήρθα εδώ με τους Spiritual Beggars στην περιοδεία του “Ad Astra” και παίξαμε στο Ρόδον. Το κοινό ήταν τόσο δυνατό και μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από  ότι είχαμε συνηθίσει. Και εκπλαγήκαμε από το πόσο πολύ οι Έλληνες οπαδοί συνδέθηκαν με τους Spiritual Beggars.

_x000D_

ArchEnemy104

_x000D_

Rockpages.gr: Πιστεύεις ότι υπάρχει μία ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ των συγκροτημάτων σου και των Ελλήνων οπαδών;

_x000D_

Michael Amott: Θα μου άρεσε να έρχομαι συχνότερα εδώ και να παίζω αλλά η αγορά είναι δύσκολη αυτή την περίοδο με την οικονομία να είναι χάλια. Νομίζω πως ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολα. Οι Έλληνες οπαδοί είναι τόσο παθιασμένοι, ματώνουν για το metal, το αγαπώ αυτό. Είχαμε επίσης τον Gus G. να παίζει μαζί μας για ένα μικρό διάστημα σε μια αμερικάνικη περιοδεία, οπότε ξέρω μερικές κακές λέξεις στα ελληνικά.

_x000D_

Rockpages.gr: Οι Arch Enemy ξεκίνησαν σαν project και μετά έγιναν κανονικό συγκρότημα. Ποιες ήταν οι προσδοκίες σου τότε;

_x000D_

Michael Amott: Δεν υπήρχαν προσδοκίες, μόνο να βγάλουμε ένα δίσκο. Δεν ήταν κάτι σοβαρό εκείνη την περίοδο. Αλλά μετά το album έκανε καλή εντύπωση.

_x000D_

Rockpages.gr: Ειδικά στην Ιαπωνία.

_x000D_

Michael Amott: Ναι, είχαμε τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία και περιοδεύσαμε εκεί μετά το πρώτο album και οι πωλήσεις εκεί ήταν πολύ δυνατές για κάποιο περίεργο λόγο. Κανείς άλλος στον υπόλοιπο κόσμο δε νοιάστηκε πραγματικά. Απλά έγινε. Κάποια επιτυχία στην Ιαπωνία, αυτό μας έκανε να θέλουμε να βγάλουμε και δεύτερο album, οπότε συνεχίσαμε.

_x000D_

ArchEnemy107

_x000D_

Rockpages.gr: Οπότε μετά από όλα αυτά τα χρόνια τι περισσότερο μένει να πετύχεις;

_x000D_

Michael Amott: Το κίνητρο για να συνεχίσω είναι να φτιάχνω μουσική. Είναι το μόνο που κάνω στη ζωή μου, μόνο αυτό ξέρω. Νιώθω πολύ τυχερός που είχα αυτή την επιτυχία, δεν παίζω για χρήματα πλέον. Απλά θέλω να το κάνω από μία καθαρά καλλιτεχνική σκοπιά.

_x000D_

Rockpages.gr: Πάμε και στο καινούριο εκπληκτικό album. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από οπαδούς και μουσικό τύπο;

_x000D_

Michael Amott: Το καινούριο album πηγαίνει πολύ καλά. Οι αντιδράσεις είναι απίστευτες αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα από μία τεράστια παγκόσμια περιοδεία για το “War Eternal”. Δώσαμε περίπου 300 συναυλίες σε όλο τον κόσμο και τώρα έχουμε ένα πολύ δυνατό fan base.

_x000D_

Rockpages.gr: Επίσης δοκιμάσατε κάποια καινούρια πράγματα, όπως στο “Reason To Believe” με καθαρά φωνητικά ή στο “Dreams Of Retribution”. Τίνος ιδέα ήταν;

_x000D_

Michael Amott: Ήταν δική μου ιδέα. Η Alissa είναι ένα  φαινόμενο που μπορεί να τραγουδήσει τόσο καθαρά όσο και ακραία. Όταν έχεις ένα εργαλείο σαν αυτό στη θήκη σου σαν συγκρότημα, τότε πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.

_x000D_

Rockpages.gr: Θα υπάρξουν άλλα παρόμοια τραγούδια σαν αυτό;

_x000D_

Michael Amott: Δε νομίζω ότι θα γίνουμε ποτέ ένα συγκρότημα που εστιάζει μόνο σε καθαρά φωνητικά. Δεν έχω προγραμματίσει κάτι ποτέ, απλά γράφω αυτό που μου έρχεται.

_x000D_

ArchEnemy113

_x000D_

Rockpages.gr: Και πώς γράφεις συνήθως; Περιοδεύοντας, όταν είσαι ήρεμος στο σπίτι σου, πώς γίνεται;

_x000D_

Michael Amott: Έγραψα κάτι λίγο χθες, είναι στο τηλέφωνό μου. Γράφω λίγο στην περιοδεία. Το περισσότερο όμως στο σπίτι. Αλλά ιδέες έρχονται συνέχεια. Έχω τρέξει σε τουαλέτες αεροδρομίων για να τραγουδήσω μια ιδέα στο τηλέφωνό μου ώστε να την κρατήσω για μετά.

_x000D_

Rockpages.gr: Όταν η Angela αποφάσισε να αφήσει το συγκρότημα, πώς αντέδρασες; Σκέφτηκες ότι ίσως αυτό ήταν το τέλος;

_x000D_

Michael Amott: Ναι, σκέφτηκα ότι είχαμε μία πολύ καλή πορεία μέχρι τότε. Αλλά μετά είχα μια κουβέντα με τον Sharlee και τον Daniel. Σκεφτήκαμε ή να πάρουμε ένα νέο άτομο ή να πούμε ότι αυτή ήταν μία ωραία καριέρα και να το λήξουμε εκεί. Τελικά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε καινούριο τραγουδιστή και το όνομα της Alissa εμφανίστηκε.

_x000D_

Rockpages.gr: Είχατε κι άλλους τραγουδιστές κατά νου;

_x000D_

Michael Amott: Ναι, φυσικά. Άντρες και γυναίκες. Αλλά η Alissa είναι τόσο δυναμική και μοναδική και ξέραμε ότι είναι οπαδός του συγκροτήματος. Οπότε είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον που καταλαβαίνει την φιλοσοφία των Arch Enemy.

_x000D_

Rockpages.gr: Και ο Jeff πώς και ήρθε μαζί σας;

_x000D_

Michael Amott: Τον ξέρω από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Μετά τη διάλυση των Nevermore έκανε περισσότερο guitar clinics, οπότε ήθελε να ξαναβγεί στο δρόμο και να γίνει μέρος μιας διεθνούς περιοδείας.

_x000D_

ArchEnemy114

_x000D_

Rockpages.gr: Νέα περιοδεία λοιπόν. Πόσες ημερομηνίες έχετε κλείσει;

_x000D_

Michael Amott: Νομίζω πως απόψε είναι το έβδομο show. Είναι το ξεκίνημα μίας πολύ μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας, έχουμε κλείσει μέχρι και το 2019.

_x000D_

Rockpages.gr: Πέρυσι ξαναβρήκες τους παλιούς σου συμπαίκτες. Πώς και δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα; (σ.σ. ο Michael μαζί με τον Sharlee και τον Daniel επανενώθηκαν με τον αρχικό τραγουδιστή Johan Liiva και τον αδερφό του Michael, Christopher Amott, υπό το όνομα Black Earth και έπαιξαν κομμάτια μόνο από τα πρώτα τρία albums)

_x000D_

Michael Amott: Ήταν η 20η επέτειος του “Black Earth”. Όπως είπαμε και πριν, αυτό το album αλλά και το line-up είχαν μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία, οπότε κάναμε μια μικρή περιοδεία δίνοντας εφτά συναυλίες εκεί.

_x000D_

Rockpages.gr: Θα δούμε τίποτα άλλο από αυτό το line-up;

_x000D_

Michael Amott: Δε νομίζω. Ο Johan δεν θέλει να περιοδεύει, δεν τον ενδιαφέρει να κάνει καριέρα σαν μουσικός. Θέλει να δουλεύει σε μία κανονική δουλειά και να ζει μία κανονική ζωή. Οπότε δεν είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ήταν ένα special project. Μπορεί να γίνουμε κάτι σαν φαντάσματα ή zombies και απλά να εμφανιζόμαστε ξαφνικά εκεί που κανείς δε μας περιμένει.

_x000D_

Rockpages.gr: Ένα τελευταίο μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

_x000D_

Michael Amott: Ω, στους Έλληνες οπαδούς; (με σηκωμένα τα devil’s horns) Πούστη, μαλάκα!

_x000D_

ArchEnemy118