“ Organic images / Dissolving earth…”

Οι Arcturus είναι μια συγκλονιστικά καλή μπάντα και αυτό δημιουργεί υψηλές προσδοκίες κάθε φορά που μας επισκέπτονται, ακόμα και τώρα που έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από την τελευταία τους δουλειά. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός με το ελληνικό κοινό που τους τιμά κάθε φορά και έτσι έγινε και πάλι. Οι αγαπημένοι Νορβηγοί ήταν απολαυστικοί στο majestic/avant-garde/post black υβρίδιο τους και είχαν ένα χορταστικό setlist που έπιασε όλες τις περιόδους του σχήματος, αλλά δυστυχώς ο ήχος δε βοήθησε ώστε να μας προσφέρουν κάτι μαγικό. Τη βραδιά άνοιξαν οι ανερχόμενοι Αθηναίοι blacksters Decipher σε μία άψογη εμφάνιση.

Με τις πόρτες να ανοίγουν με καθυστέρηση τριάντα λεπτών, αλλά χωρίς πολύ κόσμο να περιμένει εκείνη την ώρα μπήκαμε στο χώρο και τσεκάραμε αρχικά τον πάγκο του merch όπου οι προσιτές τιμές έκαναν αρκετούς να τιμήσουν διάφορα καλούδια μέχρι να πάει η ώρα 21:25 και να βγει η πρώτη μπάντα στη σκηνή.

“Ιn a world full of terror…”

Το opening act ήταν οι δικοί μας Decipher, τους οποίους είχα πρωτοδεί όταν είχαν ανοίξει για τους Wolves In The Throne Room και όπως και τότε είχαν άψογη απόδοση, με πολύ πάθος παρουσιάζοντας το ψυχωμένο black metal τους για 45 λεπτά. Το σετ ήταν βασισμένο στο πολύ φρέσκο άλμπουμ “Arcane Paths To Resurrection” με την προσθήκη όμως δυο νέων συνθέσεων από το επερχόμενο άλμπουμ τους που κόλλησαν ωραία στη ροή, μια ροή που είχε έναν παθιασμένο Γεροχρήστο στα φωνητικά, το κλασικό (ρυθμικά) black metal καταιγισμό (πολύ δυνατός ο ντράμερ) αλλά και τις απαραίτητες εδώ και εκεί πιο μελωδικές νύξεις σε κάποια πιο απαιτητικά κιθαριστικά lead συντονίζοντας τον κόσμο και κερδίζοντας το χειροκρότημα του.

live video Decipher:

Decipher setlist:

Emanation I (intro) / Chants of the Unholy / Lost in Obscurity / Arcane Paths (intro) /  Enslaved to be / new song / Altar of the void / new song / Emanation II (intro) /  Penance Sanctum Regnum

“Chaos upon us spawn!…”

Mε το ρολόι να δείχνει πλέον 22:30 όλοι ήμασταν έτοιμοι για να υποδεχτούμε τους Arcturus. Το venue ήταν μισογεμάτο (κλειστός ο πάνω χώρος) αλλά το γεγονός πως έχουν περάσει οκτώ χρόνια χωρίς νέο στούντιο άλμπουμ παίζει το ρόλο του. Οι πιστοί ακόλουθοι τους όμως ήταν εκεί αφού η ιδιαίτερη αυτή μπάντα έχει συνθέσεις που αξίζει να ακούσει κανείς live. Μας έχουν επισκεφτεί πλέον αρκετές φορές αν και η τελευταία τους εμφάνιση στο Temple ήταν απογοητευτική λόγω του μικρού venue και του κάκιστου ήχου και απόψε όλα έδειχναν πως θα ήταν καλύτερα.

Οι πολυαγαπημένοι Νορβηγοί έκαναν μπάσιμο με το “Shipwrecked Frontier Pioneer” με την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία τους, το καπέλο του γελωτοποιού για τον Skoll, τη μπέρτα του Knut Magne Valle, τη δίχρωμη μάσκα του Hellhammer, την θέση επόπτη του Sverd πίσω από τα πλήκτρα αλλά και τον ζουρλομανδύα του Vortex.

Δυστυχώς μετά τις αρχικές κραυγές ενθουσιασμού ψάχναμε να βρούμε τι γίνεται με τα φωνητικά και γιατί ο ήχος δεν είχε καθόλου διαύγεια συνολικά και την κιθάρα να είναι εντελώς χαμένη. Ο εφιάλτης της προηγούμενης εμφάνισης σκόρπισε τρόμο και είναι αλήθεια πως για τουλάχιστον 20 λεπτά όλα έμοιαζαν χάλια αφού όλη η μαγεία στη μουσική τους θέλει και τον αντίστοιχα καλό ήχο για να περάσει ωραία προς το κοινό. Όταν ο ήχος βελτιώθηκε μπορέσαμε να πάρουμε κάτι από τα μαγικά που έχει να προσφέρει αυτή η μπάντα. Ο Hellhammer έδινε ρεσιτάλ πόνου στα τύμπανα ενώ ο Vortex έκανε τα τσαλίμια του κινησιολογικά αλλά κυρίως φωνητικά παίζοντας με τη φωνή του σε παλιά και νέα κομμάτια αλλά και χάνοντας σε σημεία κάποιους στίχους.

Το σετλιστ ήταν όμορφα μοιρασμένο σε πολλές δουλειές τους, με τις βουτιές στο παρελθόν να προκαλούν και αντίστοιχες ανατριχίλες ενώ στα θετικά το ότι εστίασαν στη μουσική τους χωρίς πολλά λόγια (άλλωστε κάθε φορά που μας έλεγε κάτι προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη χωρίς επιτυχία). Το γεγονός πως ανέβηκαν ξανά στη σκηνή στο τέλος για να παίξουν το “Alone” εκτός προγράμματος έδωσε στον τελικό απολογισμό θετικό πρόσημο αλλά σε κάθε περίπτωση ελπίζω πως την επόμενη φορά να μας έρθουν με καλύτερο ήχο και νέο υλικό.

live video Arcturus:

Arcturus setlist:

shipwrecked frontier pioneer / nightmare heaven / painting my horror / the arcturian sign / nocturnal vision revisited / the chaos path / collapse generation/ crashland / master of disguise / evacuation code deciphered / ad absurdum / deception genesis / raudt og svart / to thou who dwellest in the night / alone

® live report/photos/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos