At The Gates

0

Οι At The Gates έρχονται για τρίτη φορά στη χώρα μας και ένα τέτοιο γεγονός δεν γίνεται να περάσει ανεκμετάλλευτο. Λίγες μέρες πριν παραδώσουν μαθήματα για το πώς πρέπει να παίζεται το melodic death metal, το Rockpages ρωτάει και ο Adrian Erlandsson (drums) απαντάει για το τι συμβαίνει γύρω από τους θρυλικούς Σουηδούς. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

AtTheGates101

Rockpages.gr: Γεια σου Adrian. Αρχικά, θέλω να σε συγχαρώ για το τελευταίο σας album το οποίο αξίζει να έχει πάνω το λογότυπο των At The Gates. Τι ανταπόκριση υπάρχει μέχρι τώρα από Τύπο και οπαδούς;

Adrian Erlandsson: Γεια σου Γιώργο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μέχρι τώρα υπήρχε εξαιρετικά καλή ανταπόκριση για το album από όλες τις πλευρές. Τα νέα τραγούδια ταιριάζουν πολύ καλά στο live set και στο κοινό φαίνεται να αρέσουν πραγματικά. Όλα καλά μέχρι τώρα.

Rockpages.gr: Φυσικά, η αποχώρηση του Anders Björler (κιθάρες) ήταν μία μεγάλη αλλαγή για το συγκρότημα. Ξαφνιαστήκατε από την επιλογή του ή το περιμένατε, αφού είχε αποχωρήσει και από τους The Haunted πέντε χρόνια πριν;

Adrian Erlandsson: Ο Anders ήταν πολύ ξεκάθαρος με τα συναισθήματά του για τις περιοδείες οπότε δεν ήταν και τόσο έκπληξη όταν αποφάσισε να αποχωρήσει. Η μετάβαση έγινε πολύ ομαλά και ο Jonas Stålhammar ταιριάζει άψογα μαζί μας και φέρνει πολύ καλή ενέργεια στο συγκρότημα.

Rockpages.gr: Μετά την αποχώρησή του, σκεφτήκατε καθόλου ότι έπρεπε να το διαλύσετε ή τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει πλέον που έχετε επανέλθει δυνατότεροι από ποτέ;

Adrian Erlandsson: Οι υπόλοιποι ήμασταν αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τη μπάντα να πεθάνει. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε μαζί και κατά κάποιο τρόπο αυτό λειτούργησε και σαν έμπνευση να κουβαλήσουμε τη φλόγα του συγκροτήματος πιο μακριά.

AtTheGates102

Rockpages.gr: Πόσο διαφορετική ήταν η διαδικασία σύνθεσης του νέου album χωρίς τον Anders;

Adrian Erlandsson: Ο Jonas Björler (μπάσο) τράβηξε το βασικό μέρος της σύνθεσης με τον Tomas Lindberg (φωνητικά). Οπότε πιθανώς είχαν μεγαλύτερο όγκο δουλειάς αλλά βγήκε πολύ καλό στο τέλος.

Rockpages.gr: Ο Jonas Stålhammar είναι ένας φοβερός κιθαρίστας και ένα τέλειο νέο μέλος για εσάς. Ήταν η προφανής επιλογής σας, επειδή συμμετέχει και στους The Lurking Fear με εσένα και τον Tomas ή είχατε στο νου και άλλους μουσικούς;

Adrian Erlandsson: Ο Jonas ταιριάζει άψογα στο συγκρότημα. Είναι φίλος μας εδώ και πολλά χρόνια, από τις ανταλλαγές κασετών στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Από προσωπικότητα ταίριαζε ιδανικά. Κάναμε μόλις μία πρόβα και είδαμε ότι ταιριάζει και μουσικά.

Rockpages.gr: Ακούγοντας το “To Drink From The Night Itself” μπορώ να νιώσω ένα σκοτεινό παλμό και old-school ήχο. Αρκετά παρόμοιο με αυτόν του “Out Of The Voiceless Grave” των The Lurking Fear. Συμφωνείς με αυτό; Αποτέλεσε έμπνευση για την κατεύθυνση του νέου album;

Adrian Erlandsson: Αυτό είναι πιθανώς μία σύμπτωση, αφού ο Jonas Björler έγραψε τη μουσική για το “To Drink From The Night Itself”. Κάνοντας το album των The Lurking Fear έφερε πολλή έμπνευση σε άλλο επίπεδο. Περισσότερο στην αίσθηση του να ανακαλύψουμε εκ νέου γιατί μας αρέσει να παίζουμε και να φτιάχνουμε μουσική μαζί.

ATTheGates103

Rockpages.gr: Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς όταν έρχεται η ώρα για τη σύνθεση νέου υλικού;

Adrian Erlandsson: Ο Jonas και ο Tomas ακούν αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής και πιστεύω ότι η μίξη των γούστων τους φτιάχνει μία πολύ ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για τους At The Gates ώστε να χτίσουμε τη μουσική μας.

Rockpages.gr: Πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε και να ηχογραφήσετε το νέο album;

Adrian Erlandsson: Ο Jonas και ο Tompa ξεκίνησαν να γράφουν στο τέλος του 2016 και μπήκαμε στο studio στο τέλος του 2017, οπότε περίπου ένα χρόνο.

Rockpages.gr: Τι μπορείς να μας πεις για το εξώφυλλο; Ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτό και πώς συνδέεται με τον τέλειο τίτλο του album;

Adrian Erlandsson: Η έμπνευση ήρθε από το Pergamon Altar που εκτίθεται στο μουσείο του Pergamon, στο Βερολίνο. Φυσικά και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το concept στο οποίο βασίζεται όλο το album, αλλά περισσότερα γι’ αυτό αργότερα. Αλλά θα δώσω ένα όνομα για όσους ενδιαφέρονται: Peter Weiss.

Rockpages.gr: Το “To Drink From The Night Itself” είναι ένα κλασσικό video που δείχνει το συγκρότημα να παίζει. Το “A Stare Bound In Stone” δίνεις μια άλλη άποψη σε αυτό ενώ το “Daggers Of Black Haze” είναι εντελώς διαφορετικό. Ποιος είχες τις ιδέες πίσω από αυτά;

Adrian Erlandsson: Για το πρώτο video συνεργαστήκαμε με τον Patric Ullaeus και θέλαμε να αιχμαλωτίσουμε την ωμή ενέργεια του ομώνυμου κομματιού. Τα άλλα δύο έγιναν από τον Costin Chioreanu ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το artwork και είναι μία επέκταση στο concept του album.

AtTheGates104

Rockpages.gr: Θα ήθελα να σε πάω πίσω μερικά χρόνια. Επανενωθήκατε το 2008. Μετά ξανά το 2010 χωρίς πλάνα για νέο album. Τελικά, αυτό ήρθε το 2014. Κατά την άποψή μου, δεν θέλατε να κινηθείτε βιαστικά και περιμένατε μέχρι την κατάλληλη ώρα ώστε να πάτε ένα βήμα μπροστά. Τι έγινε σε όλες αυτές τις αποφάσεις και αλλαγές σχεδίων;

Adrian Erlandsson: Όταν επανενωθήκαμε το 2008, έγινε με την πρόθεση να κάνουμε μερικά αποχαιρετιστήρια shows. Κανείς στο συγκρότημα δεν περίμενε ότι θα συνεχίζαμε σαν ενεργό συγκρότημα. Όμως, όταν αρχίσαμε να παίζουμε ξανά το 2011 πραγματικά εκτιμήσαμε να παίζουμε πάλι μαζί και να ταξιδεύουμε γύρω στον κόσμο. Εξαιτίας αυτής της καινούριας χαράς, ξεκινήσαμε να συζητάμε για την πιθανότητα να κάνουμε κι άλλη μουσική μαζί. Αυτές οι ιδέες κατέληξαν να γίνουν το “At War With Reality”.

Rockpages.gr: Ήταν 21η Σεπτεμβρίου του 2008. Επισκεφτήκατε την Αθήνα για το τελευταίο show της περιοδείας και, μέχρι τότε, το τελευταίο σας γενικά σαν At The Gates. Μοιράσου τις αναμνήσεις σου από εκείνο το βράδυ. Ποιες ήταν οι σκέψεις σου στο backstage μετά τη συναυλία;

Adrian Erlandsson: Ήταν ένα φοβερά συγκινητικό show για εμάς. Μας άρεσε να παίζουμε πάλι μαζί και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν μια ανακούφιση που τελειώσαμε την περιοδεία αλλά λυπηρό συνάμα που ήταν το τέλος του συγκροτήματος. Αυτό πιστεύαμε όλοι εκείνη τη στιγμή.

Rockpages.gr: Αναμνήσεις από την τελευταία σας συναυλία εδώ το 2015;

Adrian Erlandsson: Θυμάμαι τον κόσμο να τραγουδάει όλα μας τα κομμάτια και την τρομερή ενέργεια που είχε η βραδιά. Επίσης θυμάμαι το πολύ καλό ελληνικό φαγητό.

Rockpages.gr: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις επερχόμενες συναυλίες σας στην Ελλάδα; Τίποτα εκπλήξεις;

Adrian Erlandsson: Έχουμε φτιάξει ένα set το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια από όλες τις κυκλοφορίες μας. Υπάρχουν και μερικά αναπάντεχα τραγούδια μέσα.

ATTheGates105

Rockpages.gr: Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το “At War With Reality”, ένα φοβερό album επιστροφής. Τι έγινε στο συγκρότημα από τότε μέχρι τώρα, πέρα από την αποχώρηση του Anders;

Adrian Erlandsson: Όταν τελείωσε η περιοδεία για το “At War With Reality” στα τέλη του Αυγούστου του 2016, είχαμε ένα σύντομο διάλειμμα. Ο Tompa και ο Jonas ξεκίνησαν μετά να γράφουν για το “To Drink From The Night Itself”. Οπότε πραγματικά δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο διάλειμμα για εμάς σαν συγκρότημα.

Rockpages.gr: Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν και άλλα ενεργά projects. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αφιερώνεις χρόνο σε όλα αυτά; Υπάρχουν προβλήματα με συγκρούσεις προγραμμάτων;

Adrian Erlandsson: Οι At The Gates είναι η κύρια προτεραιότητά μας, αλλά φυσικά αφιερώνουμε χρόνο και σε άλλα μουσικά σχήματα. Είναι σημαντικό και φέρνει πολλή καλή ενέργεια στο συγκρότημα.

Rockpages.gr: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των At The Gates;

Adrian Erlandsson: Αυτή τη στιγμή, έχουμε πλάνα για περιοδεία μέχρι το τέλος του 2019. Κάποια στιγμή ελπίζουμε να γράψουμε και ένα νέο album. Πιθανότατα τέλη του 2019 ή αρχές του 2020.

Rockpages.gr: Adrian, θέλω να σε ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιέρωσες σε αυτή τη συνέντευξη. Είναι τιμή για εμένα. Άφησε ένα μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς.

Adrian Erlandsson: Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Ανυπομονούμε όλοι για τις συναυλίες στην Ελλάδα. Τα λέμε στο pit!

AtTheGates106