Avantasia @ O2 Forum Kentish Town

0

Πάμε τώρα στην αρχή που ξεκινάει το show με μόνη κύρια φωνή τον Tobias Sammet .Τον άνθρωπο που τα οργάνωσε όλα. Εκτός από το ότι η φωνή του είναι άξια αναφοράς ένα από τα πράγματα που τον χαρακτηρίζουν είναι το επιχειρηματικό του μυαλό. Δεν αμφισβητώ ούτε λεπτό την αγάπη του για τη μουσική αλλά σίγουρα ξέρει και πως να τη πουλήσει. Η όλη ιδέα με το project Avantasia ξεκίνησε τέλη των 90s και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα. Ένα αρκετά μεγάλο τουρ με διάφορους καλεσμένους τραγουδιστές που μέχρι να πάω στο live δεν ήξερα ποιοι θα είναι. Στα δεύτερα φωνητικά πάντως ήταν από την αρχή της συναυλίας οι Herbie Langhans (Sinbreed, Beyond the Bridge) και η Amanda Somerville(Αina,Kiske/Somerville). Το live ξεκίνησε με το hit κομμάτι του τελευταίου δίσκου “Mystery of a Blood Red Rose’’ το οποίο ήταν υποψήφιο να εκπροσωπήσει τη Γερμανία για το τελικό της Eurovision 2016, αλλά δυστυχώς ή και ευτυχώς δεν τα κατάφερε να περάσει. Να τονίσω ότι το τουρ ήταν αφιερωμένο στο νέο δίσκο “Ghostlights” με αρκετές νέες και παλιές συμμετοχές όπως Bob Catley, Eric Martin, Michael Kiske, Jørn Lande, Oliver Hartmann και Ronnie Atkins. Όλοι αυτοί φανταστείτε ήταν στην ίδια σκηνή και μόνοι τους αλλά και μαζί ειδικά προς το τέλος.

Avantasia01

Ακριβώς ένα 3ωρο με το πιο δυνατό power metal σύνολο, που δεν με κούρασε λεπτό παρότι δεν άκουσα όσα ήθελα από τα πρώτα δύο άλμπουμ. Αυτή η βραδιά ήταν απλά η αποθέωση της rock&metal opera σε όλο της το μεγαλείο. Απο τους μουσικούς μέχρι τη σκηνική παρουσία όλων και το στήσιμο της σκηνής με έξτρα διάζωμα από όπου κατέβαιναν οι μουσικοί όταν ήταν η ώρα να εμφανιστούν, όλα ήταν στημένα άψογα.

Μερικά λίγοτερο μουσικά trivia της βραδιάς τώρα. Αρχικά ένα highlight της βραδιάς ήταν ο αγαπητός Eric Martin(Mr.Big) ο οποίος είχε πολύ όρεξη να ευχαριστήσει το κοινό αλλά οι περισσότερες προσπάθειες απέτυχαν με τους μίνι μη αστείους ιδιαίτερους διαλόγoυς που είχε ετοιμάσει μαζί με τον Tobias Sammet. Υποθέτω οτι είχε πιεί λίγο παραπάνω από ότι έπρεπε. Φυσικά, το μεγαλύτερο χειροκρότημα το έλαβε ο Bob Catley(Magnum) αρχικά για την αξιοθαύμαστη απόδοση του στα κομμάτια αλλά και επειδή είναι από την Αγγλία και  ιδιαίτερα αγαπητός από όλο το μελωδικό κοινό. Πολύ κακή η στυλιστική εμφάνιση της Amanda Somerville η οποία βέβαια έχει αψεγάδιαστη φωνή και στο live όπως και τα cd της. Επίσης, δεν περίμενα ο τραγουδιστής πίσω απο το ”Dragonian Love”, Herbie Langhans, να φτάνει τέτοιες οκτάβες και να είναι άνετα συγκρίσιμος με όλους τους αρκετά ποιο διάσημους guests της βραδιάς. Μια μικρή δυσκολία στην απόδοση των κομματιών φάνηκε να έχει ο Δανος Ronnie Atkins(Pretty Maids) που νομίζω ότι το hard rock σίγουρα του ταιριάζει πολύ καλύτερα από το power metal.

Avantasia02

H συναυλία τελειώνει με πολυαγαπημένα κομμάτια όπως το ”Lost In Space” από την Amanda Sommerville και το”Sign of the Cross / The Seven Angels” στο οποίο εμφανίστηκαν όλοι οι τραγουδιστές μαζί στη σκηνή τραγουδώντας ο καθένας το δικό του σημείο χωρίς το παραμικρό λάθος ή μπέρδεμα. Μιλάμε για ατέλειωτες ώρες σε πρόβες. Αυτό το τουρ πιστεύω θα μείνει στην ιστορία και οι Avantasia αξίζει να συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα και με ακόμα περισσότερους guests αν είναι εφικτό! Συγχαρητήρια στο μεγάλο ταλέντο  Tobias Sammet. Εξαιτίας του είχα την ευκαιρία να απολαύσω μαζί στην ίδια σκηνή μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της hard rock και metal ιστορίας.
Mariza Crash

Φωτογραφίες από τη σελίδα των Avantasia στο Facebook.

Setlist:

Mystery of a Blood Red Rose
Ghostlights (Michael Kiske)
Invoke the Machine(Ronnie Atkins)
Unchain the Light (Ronnie Atkins and Michael Kiske)
A Restless Heart and Obsidian Skies (Bob Catley)
The Great Mystery (Bob Catley)
The Scarecrow (Jørn Lande)
Lucifer (Jørn Lande)
The Watchmakers’ Dream (Oliver Hartmann)
What’s Left of Me (Eric Martin)
The Wicked Symphony (Oliver Hartmann, Jørn, Lande, Amanda Somerville, Herbie Langhans, Michael Kiske without Sammet)
Draconian Love (Herbie Langhans)
Farewell (Amanda Somerville and Michael Kiske)
Stargazers (Michael Kiske, Jørn Lande, Ronnie Atkins, Oliver Hartmann; without Tobias Sammet)
Shelter from the Rain (Michael Kiske and Bob Catley)
The Story Ain’t Over (Bob Catley)
Let the Storm Descend Upon You (Jørn Lande and Ronnie Atkins)
Promised Land (Jørn Lande)
Reach Out for the Light (Michael Kiske)
Avantasia (Michael Kiske)
Twisted Mind (Eric Martin and Ronnie Atkins; without Tobias Sammet)
Dying for an Angel (Eric Martin)

Encore:
Lost in Space(Amanda Somerville)
Sign of the Cross / The Seven Angels

Avantasia03