Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, το κόστος της βίζας για καλλιτέχνες που περιοδεύουν στην Αμερική θα αυξηθεί κατά 50% πριν το τέλος του 2020.

Συγκεκριμένα, η βίζα τύπου “O” που απευθύνεται στους καλλιτέχνες θα αυξηθεί από 460 στα 705$, μια αύξηση της τάξης του 53%, ενώ η βίζα τύπου “P”, που απευθύνεται στις οικογένειες και τους συνοδούς των καλλιτεχνών θα κοστίζει 695$.

Ο χρόνος αναμονής μετά την αίτηση για βίζα θα είναι 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ προβλέπεται και πιο γρήγορη διαδικασία σε περίπτωση ανάγκης, που θα κοστίζει 1000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Federal Register οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν από τις 2 Οκτωβρίου 2020.

Την είδηση σχολίασε ο πρόεδρος της Featured Artists Coalition (το συνδικάτο των καλλιτεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο), Dave Martin, σχολίασε: «το άκουσμα  των τελευταίων εξελίξεων με τα αυξημένα κόστη  και την ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία για τους καλλιτέχνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απογοητευτικό.

Το σύστημα βίζας στην Αμερική ήταν ήδη απαγορευτικό για τους Βρετανούς καλλιτέχνες και αυτές οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων καλλιτεχνών μας. Δεν θα είναι μόνο το Αμερικάνικο κύκλωμα της ζωντανής διασκέδασης που θα υποφέρει, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την ευκαιρία να δουν τους αγαπημένους τους Βρετανούς καλλιτέχνες, αλλά και οι καλλιτέχνες θα χάσουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες με δημιουργούς από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Σε μια εποχή που θα έπρεπε να γιορτάζουμε και να οικοδομούμε πάνω στην κοινή μας ιστορία πολιτισμικής ανταλλαγής, αυτή η εξέλιξη μας απομακρύνει. Δεν υπάρχουν νικητές».