BARRY GIBB: ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ…ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

0

Πριν από μερικούς μήνες ο Barry Gibb κυκλοφόρησε ένα νέο studio album με τίτλο “In The Now”. Ο δίσκος αυτονόητα δεν απασχόλησε πολύ κόσμο αφού στην εποχή μας όπως όλα εμφανίζονται γρήγορα έτσι εξαφανίζονται με τους ίδιους ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δε νομίζω, ωστόσο, ότι ενδιέφερε τον Barry Gibb η εμπορική επιτυχία του δίσκου. Ήταν κάτι που έκανε αμιγώς για καλλιτεχνικούς αλλά και οικογενειακούς λόγους αφού το “In The Now” γράφτηκε από τον Barry και τους γιους του, Stephen & Ashley. Για  την ιστορία το εν λόγω album είναι εξαιρετικό –με το ομώνυμο κομμάτι να θυμίζει τις ένδοξες, late 70s μέρες των Bee Gees- και σε κάνει ειλικρινά να αναρωτιέσαι που στο καλό βρήκε τόση έμπνευση στα 70 του χρόνια αυτός ο εμβληματικός τραγουδιστής!  

BarryGibb02

Όμως, το μικρό αυτό κείμενο δεν αφορά τα έργα και τις ημέρες του Barry. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ χρόνο και άπειρες σελίδες word! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τσεκάρετε τη wikipedia για μία συνοπBarryGibb03τική, η αλήθεια είναι, εικόνα του Barry. Αντίθετα, αυτό που θέλουμε να καταγράψουμε είναι την επιρροή του πρώην τραγουδιστή των Bee Gees στο rock και πως οι σχετικές μουσικές αναζητήσεις του άφησαν το στίγμα τους στην αγαπημένη μας μουσική. Καταρχάς, οι Bee Gees έχουν παίξει σχεδόν τα πάντα. Από bubblegum pop και Beatles-influenced μπαλάντες στα 60ς μέχρι power pop και R&B στα 70ς. Κάπου ενδιάμεσα και αργότερα ασχολήθηκαν με το rock. Καλά μη φανταστείτε ότι έπαιζαν σαν τους Blue Oyster Cult ή τον Alice Cooper αλλά είχαν έναν πολύ ξεχωριστό ήχο που επηρέασε αργότερα κλασικά συγκροτήματα του είδους.

Για παράδειγμα, το 1971 κυκλοφόρησαν το “Trafalgar”με το ομώνυμο κομμάτι να έχει ξεκάθαρες progressive & folk επιρροές που θα μπορούσαν κάλλιστα –με άλλη ενορχήστρωση- να αποτελούσαν κομμάτι από τα πρώιμα albums των Genesis. To 1975, στο album “Main Course”, το R&B και funk στοιχείο παντρεύτηκε άριστα με το λεγόμενο ghetto rock και το αποτέλεσμα ήταν να βγουν τραγούδια σαν τα “Jive Talkin’” και “Nights on Broadway” που αποτέλεσαν τη βάση του “Blue-eyed soul” 1-2 χρόνια μετά. Το 1977 και το 1979 κυκλοφόρησαν δύο disco ογκόλιθους προκαλώντας πολιτισμικό σοκ (αναφερόμαστε, φυσικά, στο soundtrack του “Saturday Night Fever” και στο “Spirits Having Flown”) τα οποία –δίχως ίχνος υπερβολής- ξεπατικώθηκαν σε μία rock εκδοχή από καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones, Rod Stewart, KISS κ.α.   

Λίγο μετά, ο Barry Gibb καθοδήγησε τα αδέρφια του σε μία πιο sophisticated rock πορεία με το δίσκο “Living Eyes” (1981) ενώ δεν δίστασε να εντρυφήσει και στον AOR ήχο με το soundtrack του “Staying Alive” (1983) και κυρίως με τον ανυπέρβλητο δίσκο “E.S.P.” (1987) όπου μεταξύ άλλων συναντάμε και το όνομα του Reb Beach στην κιθάρα! Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2016 και το “In The Now”…ένα δίσκο με ξεκάθαρες rock αναφορές (κυρίως στον Springsteen και τον Van Morrison).

Ο Barry Gibb παραμένει ζωντανός και είναι πιο rock από ποτέ…καλά, εξαιρούμε το “E.S.P.”. Ακούστε δίχως προκατάληψη και ίσως αποτελέσει το δικό σας μυστικό! Προσωπικά, οι Bee Gees αποτελούν για δεκαετίες μία τέτοια…ένοχη απόλαυση!

Σάκης Νίκας