Γνώριζα ήδη από τον περσινό Οκτώβρη από τη συναυλία των Firewind στην οποία εμφανίστηκε ως guest ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ότι οι Beast in Black επρόκειτο στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους για την προώθηση του Dark Connection να επισκεφθούν για πρώτη φορά τη χώρα μας. Συνήθως η πρώτη φορά είναι μεγάλης σημασίας ειδικά για το ελληνικό κοινό. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν μια φορά το κερδίσεις, τότε έχεις τους πιο πιστούς οπαδούς. Βέβαια όταν υπάρχει ο Γιάννης σε μια μπάντα δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά! Όσοι τον γνωρίζουν σαν τραγουδιστή ξέρουν πολύ καλά τι λέω. Η ευρωπαϊκή περιοδεία είχε σαν opening act τους Firewind μέχρι και τη Βουλγαρία, για τις συναυλίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας η μπάντα κάλεσε τους ασταμάτητους πολεμιστές του thrash metal Suicidal Angels, κάτι που προσωπικά με έκανε να έχω έναν ακόμα λόγο να βρεθώ στο live.

Τελευταία φορά που είδα τους Suicidal Angels ήταν το 2019 σαν support στη μεγαλειώδη τελευταία συναυλία των Slayer επί ελληνικού εδάφους στην Αθήνα. Έκτοτε όλες οι συναυλίες που περιμέναμε στη Θεσσαλονίκη ακυρώνονταν λόγω Covid και έτσι είπα ότι ειδικά μετά την κυκλοφορία του Years of Aggression, έφτασε επιτέλους η στιγμή να ακούσω ζωντανά τα κομμάτια του αφού είμαστε ήδη κοντά στην ακρόαση του διαδόχου του. Μπορεί βάσει του είδους που παίζουν να μην έχουν κάποια σχέση με τον headliner όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το πάντα ιστορικό και αξέχαστο riff του Apokathilosis ξεκινάει και η μπάντα πυροβολεί με αίμα από την αρχή. 11 κομμάτια ήταν αρκετά για να θυμηθούμε ότι οι Suicidal Angels αποτελούν δικαίως ένα από τα πιο επιδραστικά και πρεσβευτικά συγκροτήματα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Όσοι βρίσκονται στον χώρο είτε σαν μουσικοί είτε σαν ακροατές, αντιλαμβάνονται  ανά τα χρόνια πόσο δύσκολο είναι για μπάντα της Ελλάδας να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η συνταγή με τους Νίκο, Gus, Ορφέα και Άγγελο είναι δείγμα της ομάδας που κερδίζει δεν αλλάζει μιας που το κουαρτέτο πλέον παίζει τρομερή μπάλα και έχω μεγάλη αγωνία να δω τι μας επιφυλάσσει ο νέος τους δίσκος. Η μπάντα κάθισε στο τέλος της συναυλίας στο χώρο του merch και μοίρασε αυτόγραφα και βγήκε φωτογραφίες με τους fans, κάτι που στα δικά μου μάτια ανεβάζει τον εκάστοτε μουσικό πιο πάνω με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα που τον διέπουν. Όλα κύλησαν τέλεια και η ώρα πέρασε σαν αστραπή. Θα ήθελα το σετ να ήταν μεγαλύτερο και να moshάρω λίγο ακόμα, αφού η ενέργεια που έβγαζαν πάνω στο σανίδι με έκανε να γουστάρω τέρμα. Ελπίζω η επόμενη φορά να μην αργήσει και ανυπομονώ να τους δω στη θέση του headliner.

SETLIST: JAWS(Intro), Apokathilosis, Endless War, Bloodbath, Bloody Ground, D.I.V.A, Reborn In Violence, Front Gate, Years Of Aggression, The Sacred Dance With Chaos, Born Of Hate, Capital Of War

Η πρώτη συναυλία του Γιάννη Παπαδόπουλου με τους Beast in Black στην πόλη του την Θεσσαλονίκη λοιπόν, είναι γεγονός. Το στοιχείο που έχει αυτό το σχήμα είναι ότι σε κάνει να αναρωτιέσαι πως γίνεται να ακούγονται σαν να μην υπάρχει κανείς άλλος όμοιος τους. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζουν το heavy με το power metal. Οι προσθέσεις των πλήκτρων και των synths που δίνουν την πινελιά της pop/disco αύρας και σε πάνε σε άλλες εποχές. Πραγματικά μοναδικό και ασύλληπτο. Κάθισα πιο πίσω αυτήν τη φορά ώστε να δω πως κινείται η μπάντα μαζί με τα φωτορυθμικά και το εντυπωσιακό σκηνικό πίσω της. Εκεί που χτυπούσες το κεφάλι σου στα εντυπωσιακά heavy riffs, βρισκόσουν ξαφνικά να χορεύεις και να πηδάς πάνω κάτω σαν να είσαι σε κάποιο πάρτι. Αυτό ήταν που ουσιαστικά με εξέπληξε περισσότερο και γινόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του set. Μία μπάντα η οποία έχει κυκλοφορήσει μόλις 3 δίσκους, είναι σαν να υπάρχει εδώ και δεκαετίες δεδομένου της ήδη μεγάλης επιτυχίας τους και αυτό και μόνο κάτι πρέπει να μας λέει. Ο ήχος ήταν τόσο καθαρός που νόμιζα συνεχώς ότι τους ακούω όπως ακριβώς και στο στούντιο.

Είτε ξεκινήσεις από τον Γιάννη σαν frontman που εκτός από την υπέροχη φωνή του καταφέρνει με τον τρόπο του να ξεσηκώνει συνεχώς το κοινό, είτε από τα υπόλοιπα μέλη με κυριότερο προφανώς τον Kabanen, θα συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που έχει όλα τα φόντα να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει μια δόση υπερβολής σε όλα αυτά. Η πρώτη φορά ωστόσο μιας οποιαδήποτε εμπειρίας σου μένει με κάποιον τρόπο χαραγμένη στο μυαλό.

Η επιστροφή των Beast in Black στη χώρα μας πλέον είναι δεδομένη και καθαρά θέμα χρόνου, οπότε όποιος δεν βρέθηκε στις συγκεκριμένες θεωρώ πως αξίζει στις επόμενες να το κάνει και με το παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ το Principal για την υπέροχη βραδιά. Εις το επανιδείν!

SETLIST: Blade Runner, Eternal Fire, Die By The Blade, Revengeance Machine, Unlimited Sin, The Fifth Angel, Moonlight Rendezvous, Crazy-Mad-Insane, Sweet True Lies, To The Last Drop Of Blood, Oceandeep, Dark New World, Beast In Black, Hardcore, Born Again, Blind And Frozen

Encore: Cry Out For A Hero, One Night In Tokyo, End Of The World

Κώστας Μουζακίτης

Φωτογραφίες: Κώστας Νταλής