Beast In Black

0

O Anton Kabanen έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος και ανακουφισμένος! Το ντεμπούτο των Beast in Black κυκλοφόρησε ύστερα από δυο και πλέον χρόνια προετοιμασίας. Και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δεν ήταν και η πιο εύκολη περίοδος στη ζωή του ταλαντούχου μουσικού. Αυτό που μετράει όμως είναι ότι ο δίσκος είναι φανταστικός και ο “δικός μας” Γιάννης Παπαδόπουλος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στα φωνητικά. Συναντάμε τον Anton σε μία pub στο κέντρο του Ελσίνκι για μια αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Συνέντευξη: Σάκης Νίκας

Rockpages.gr: Anton, το ετοίμαζες δύο χρόνια και επιτέλους κυκλοφόρησε το πρώτο album των Beast in Black. Πως αισθάνεσαι; BeastInBlack02

Anton Kabanen: Απελευθερωμένος! Ήδη από τη μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο single (“Blind and Frozen”) όλη μου η κούραση εξαφανίστηκε και άξιζε η όλη κοπιαστική προσπάθεια. Είχα επιτέλους απελευθερωθεί από τη συναισθηματική φυλακή μου και είχε αλλάξει η διάθεση μου.

Rockpages.gr: Ήταν και καλό το timing της περιοδείας σας με τους W.A.S.P….

Anton Kabanen: Ναι, ήταν τέλειο timing. Όταν είδα ότι οι W.A.S.P. προετοιμάζονταν για μία Ευρωπαϊκή περιοδεία, είπα στον manager μου να κυνηγήσουμε τη θέση του support. Ευτυχώς όλα πήγαν όπως τα είχαμε προγραμματίσει και δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μία καλύτερη αρχή για τους Beast in Black. Έχουμε, άλλωστε, και κάποιους πολύ ικανούς ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μας. (ΣΣ η συνέντευξη έγινε πριν την έναρξη της περιοδείας και την αποχώρηση  των Beast in Black από αυτή. Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Rockpages.gr: Είναι οι ίδιοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόσουν όταν ήσουν στους Battle Beast;

Anton Kabanen: Όχι…στους Battle Beast υπήρχε ένας manager με τον οποίο δεν έχω καμία επαφή πλέον. Τώρα συνεργάζομαι με ανθρώπους που ξέρω από το παρελθόν αλλά ουσιαστικά δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να δουλέψουμε μαζί. Επίσης, είναι καλό που δεν άλλαξα εταιρεία και όλα τα πρόσωπα είναι οικεία. Προς το παρόν όλα πάνε έτσι όπως θέλω. Βασικά εγώ ήμουν αυτός που καθυστέρησα να γράψω και να ετοιμάσω το δίσκο. Νομίζω ότι ο βασικός λόγος για αυτή την καθυστέρηση ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε deadline. Είμαι ένας άνθρωπος που χρειάζεται deadlines και στο μέλλον θα φροντίσω να υπάρχει πάντα ένας χρονικός ορίζοντας όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όπως η ηχογράφηση ενός δίσκου.

Rockpages.gr: Δουλεύεις καλύτερα υπό πίεση;
Anton Kabanen: Ναι, σίγουρα. Ωστόσο, θέλω να έχω ένα deadline για να οργανώνω τη ζωή μου καλύτερα και με πιο παραγωγικό τρόπο.

Rockpages.gr: Ας επιστρέψουμε στο album. Είναι όλα καινούργια τραγούδια ή χρησιμοποίησες και κομμάτια που είχες γράψει στο παρελθόν;
Anton Kabanen: Υπάρχουν κανά δύο παλιά. Για παράδειγμα, στην digipack έκδοση του δίσκου υπάρχει ένα κομμάτι με τίτλο “Go To Hell” τη μουσική του οποίου την είχα έτοιμη από το 2009. Οι στίχοι γράφτηκαν το 2015 και μάλιστα παίξαμε το συγκεκριμένο κομμάτι στην πρώτη μας συναυλία το 2015.

Rockpages.gr: Ναι, το θυμάμαι…είναι στο YouTube.

Anton Kabanen: Σωστά.

Rockpages.gr: Πως και δεν έβαλες το συγκεκριμένο κομμάτι σε κάποιο album των Battle Beast;

Anton Kabanen: Είναι απλό…έχω πάρα πολλά ακυκλοφόρητα κομμάτια. Όταν βρίσκομαι στη διαδικασία προετοιμασίας ενός δίσκου, έχω στο μυαλό μου 30-40 κομμάτια και στη συνέχεια ζητάω τη γνώμη των άλλων μελών ώστε να περιορίσουμε τη λίστα στα 10-12 τραγούδια που τελικά θα μπουν στο δίσκο. Έχω γράψει τόσα πολλά κομμάτια που ξέρω ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα ηχογραφήσω όλα. Ακόμη και η επιλογή ενός τραγουδιού μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη καθώς μετά από ένα μήνα μπορεί να αλλάξεις γνώμη! Η σύνθεση ενός κομματιού είναι πολύ γρήγορη…τουλάχιστον η μουσική καθώς αφήνω τους στίχους για αργότερα. Έτσι έχω συνηθίσει να δουλεύω αλλά από την άλλη είναι κάτι πολύ ψυχοφθόρο αφού δεν είμαι και ο καλύτερος στιχουργός του κόσμου. Δεν είναι το πιο δυνατό σημείο μου και ξέρω ότι υπάρχουν άλλοι που μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά από μένα.

BeastInBlack03

Rockpages.gr: Γιατί δεν ζήτησες από τον Γιάννη (Παπαδόπουλο) να γράψει στίχους για κανένα κομμάτι στο δίσκο;
Anton Kabanen: Βασικά, του ζήτησα. Έγραψε στίχους για ένα κομμάτι αλλά ήταν μάλλον τυπικοί. Τους έγραψε κατά τη διάρκεια της πτήσης του για τη Φινλανδία οπότε ίσως αυτό έφταιγε (γέλια). Ο Γιάννης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει στίχους για αυτό το δίσκο και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Το ίδιο και με το μπασίστα μας…έγραψε μερικούς στίχους αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελα. Μη νομίζεις…δεν ήμουν ικανοποιημένος και με τους δικούς μου στίχους για αυτό έχω πολλές, διαφορετικές εκδόσεις για το ίδιο κομμάτι. Τώρα με βοηθάει ένας καλός φίλος με τους στίχους και ίσως χρησιμοποιήσω κάποιους από αυτούς στο επόμενο album των Beast in Black. Θέλω να περιορίσω τη συνδρομή μου στους στίχους των κομματιών γιατί μου παίρνει άπειρη ώρα και θέλω να διοχετεύσω την ενέργεια μου σε άλλα πράγματα που μπορώ να κάνω καλύτερα όπως π.χ. η σύνθεση της μουσικής, η ιδέα για ένα video-clip, η οργάνωση του προγράμματος κ.α. BeastInBlack04

Rockpages.gr: Μιλώντας για ιδέες πάνω σε ένα video-clip, εσύ σκέφτηκες την ιστορία πίσω από το “Blind and Frozen”;

Anton Kabanen: Ναι, ήταν δική μου ιδέα. Πρέπει να σου πω ότι μπορείς να χωρίσεις το δίσκο σε δύο μέρη…υπάρχουν πέντε κομμάτια που αναφέρονται στον Berserker (χαρακτήρας από τα Manga Comics) και τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

Rockpages.gr: Ξέρεις φυσικά ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θεωρούν ότι το κομμάτι “Beast in Black” αναφέρεται στο πρώην συγκρότημά σου, τους Battle Beast…ερμηνεύουν τους στίχους με αυτό τον τρόπο.
Anton Kabanen: Ναι, το ξέρω…αλλά πρόκειται για τον χαρακτήρα από το Manga Comic. Ωστόσο, το κομμάτι είναι γεμάτο μεταφορές και αλληγορίες που κάλλιστα μπορεί να ερμηνευθεί και διαφορετικά. Συνήθως δεν διαβάζω σχόλια στο Facebook αλλά πρόσεξα αρκετούς που το συνέδεαν με τους Battle Beast. Οπότε, καταλαβαίνω τι εννοείς…

Rockpages.gr: Θα έλεγες ότι έκανες ένα νέο ξεκίνημα τον Φεβρουάριο του 2015;

Anton Kabanen: Είχα αρχίσει να σκέφτομαι να φύγω από τους Battle Beast από το 2014 αφού τα προβλήματα είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο εκείνης της χρονιάς. Ήταν πολύ επίπονη η όλη διαδικασία ετοιμασίας του “Unholy Savior” και είχα καταλάβει ότι αυτό το ταξίδι μου σύντομα θα τελείωνε. Οπότε, ήξερα ήδη από τότε ότι θα έφευγα από τους Battle Beast.

Rockpages.gr: Ήταν προσωπικές διαφορές ή αποκλίσεις στη μουσική;

Anton Kabanen: Κάθε είδους διαφορές σε όλα τα επίπεδα. Τα προβλήματα άρχισαν όταν ανέκυψε το ζήτημα του ποιος θα έχει τα δικαιώματα του ονόματος.

Rockpages.gr: Αυτό ήταν κάτι άλλο που ήθελα να σε ρωτήσω. Πως και δεν κατοχύρωσες το όνομα όταν έφτιαξες τους Battle Beast;

Anton Kabanen: Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Ήμουν 17 ή 18 όταν σκέφτηκα το όνομα Battle Beast το 2006. Δεν ήταν η πρώτη μου σκέψη σαν νεαρός και ενθουσιασμένος μουσικός. Δεν σκεφτόμουν αυτά τα θέματα και ήμουν απόλυτα αφοσιωμένος στη μουσική. Οπότε, ήταν εύκολο αν κάποιος το ήθελε να “κλέψει” το όνομα και να το κάνει δικό του. Οπότε όταν ανέκυψαν αυτά τα ζητήματα για το όνομα των Battle Beast είχα απογοητευτεί σε τέτοιο βαθμό που σκεφτόμουν ότι ίσως να άλλαζα και στυλ μουσικής αφού γράφω και άλλα είδη όπως π.χ. ορχηστρική μουσική και synth-pop. Οπότε η τελευταία μου συναυλία με τους Battle Beast ήταν στο Amsterdam στις 15 Φεβρουαρίου 2015.

Rockpages.gr: Πως τελείωσε η όλη φάση με τους Battle Beast στο Amsterdam;

Anton Kabanen: Καταρχάς, πρέπει να σου πω ότι δεν ήθελα να εγκαταλείψω ποτέ το όνομα της μπάντας. Ουσιαστικά αναγκάστηκα να το κάνω. Όσον αφορά το Amsterdam, ήταν μία πολύ άσχημη ιστορία…βασικά, με παράτησαν εκεί. Ήμουν απομονωμένος ούτως ή άλλως καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας και δεν μιλούσαμε μεταξύ μας. Προσπάθησα μερικές φορές να επικοινωνήσω μαζί τους, να πω ένα “γεια”, ότι παίξαμε καλά αλλά δυστυχώς κάθε προσπάθεια μου έπεσε στο κενό.

Rockpages.gr: Ούτε ακόμη και με τον Juuso (Soinio) και τον Pyry (Vikki)…; Άλλωστε ήσασταν φίλοι από το σχολείο…

Anton Kabanen: Ούτε με αυτούς. Να σκεφτείς τον Juuso τον ήξερα από τα 5-6 μου…πριν πάμε Δημοτικό. Τώρα δεν έχουμε καμία επαφή αλλά ξέρεις κάτι…τα χρόνια που ξέρεις κάποιον δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη ένδειξη μιας καλής φιλίας. Μπορείς να γίνεις καλός φίλος με κάποιον χωρίς να τον γνωρίζεις πολύ καιρό…έχει να κάνει με τις καταστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν έρθουν δύσκολες στιγμές, τότε καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

BattleBeast

Rockpages.gr: Στα αυτιά μου το “Berserker” ακούγεται σαν το “τέταρτο” album των Battle Beast αφού συνεχίζει ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησε το “Unholy Savior”. Ποια είναι η γνώμη σου;

Anton Kabanen: Το είπες τέλεια…νιώθω ακριβώς το ίδιο. Ήθελα να συνεχίσω στο ίδιο στυλ με το “Unholy Savior” και το στυλ των Battle Beast γενικότερα. Για αυτό άλλωστε το όνομα της νέας μου μπάντας δείχνει τη σύνδεση με το παρελθόν αν και η βασική πηγή έμπνευσης ήταν ο χαρακτήρας “The Black Swordsman” από το Manga έτσι όπως διψάει για εκδίκηση μέσω του…The Beast of Darkness. Οπότε, αν και το συγκρότημα είναι νέο, πιστεύω και εγώ ότι υπό μία έννοια είναι το τέταρτο album των Battle Beast. Είναι ένα φρέσκο και πιο ειλικρινές συναίσθημα αφού τα πάμε περίφημα με τα νέα μέλη και βασικό μέλημα των Beast in Black είναι να γράψουμε πάρα πολύ καλή μουσική.

Rockpages.gr: Υπήρχε σκέψη να χρησιμοποιήσεις γυναίκα τραγουδίστρια;BeastInBlack05

Anton Kabanen: Ναι, φυσικά. Τόσο με τους Battle Beast όσο και με τους Beast in Black δεν με ενδιέφερε τόσο αν θα ήταν γυναίκα ή άνδρας τραγουδιστής αρκεί να κάλυπτε το όραμά μου και να είχε φυσικά τις δυνατότητες που ήθελα. Ο Γιάννης ήταν ο καλύτερος και ήταν ευτυχής συγκυρία που δεν έμενε στην άλλη άκρη του κόσμου. Ξέρεις κάτι…δεν χρειάστηκε καν να περάσει από audition. Το μόνο που έκανε ήταν να μου στείλει μέσω YouTube κάτι διασκευές που είχε κάνει σε κομμάτια των Battle Beast οι οποίες ήταν εντυπωσιακές. Στην εποχή μας είναι δύσκολο να έχεις έναν τραγουδιστή που να ξεχωρίζει και ο Γιάννης είναι πραγματικά ξεχωριστός. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που είναι μέλος των Beast in Black και έχει το προσόν να τραγουδάει τόσο σαν ένας καθαρόαιμος metal τραγουδιστής όσο και μελωδικά σαν μία γυναικεία φωνή. Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμεναν πολλοί από μένα. Όπως συνέβη παλιότερα με τους Battle Beast και τη Noora που τραγουδούσε δυναμικά και γρεζάτα…ήταν πολύ ξεχωριστή.

Rockpages.gr: Ήταν εύκολο να βρεις τα υπόλοιπα μέλη των Beast in Black;

Anton Kabanen: Όχι…γνωριζόμουν με όλους από παλιά…τον Kasperi (Heikkinen) τον συνάντησα πρώτη φορά το 2010 και να σου πω την αλήθεια δεν μου έκανε καλή εντύπωση στην αρχή.

Rockpages.gr: Γιατί;

Anton Kabanen: Δεν γελούσε καθόλου και ήταν απόλυτος στις απόψεις του. Όταν συναντηθήκαμε ξανά ύστερα από 2-3 χρόνια και μιλήσαμε για δύο περίπου ώρες, σχημάτισα μία τελειώς διαφορετική εικόνα για αυτόν. Ήταν ο πρώτος στον οποίο ζήτησα να γίνει μέλος των Beast in Black και δέχτηκε αμέσως. Τον Sammi Hanninen και τον Mate Molnar τους ξέρω από παλιά…οπότε δεν είχαμε πρόβλημα.

Rockpages.gr: Η πρώτη σας συναυλία ήταν το 2015 σαν support στους Nightwish. Φαντάζομαι θα ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό για συναυλιακό ντεμπούτο…

Anton Kabanen: Και λίγα λες…παίξαμε το πρώτο μας live μπροστά σε 7.000 άτομα (γέλια)! Θυμάμαι ότι παρουσιάσαμε και δύο τραγούδια των Beast in Black: τα “Go To Hell” και “End of the World”.

Rockpages.gr: Υπογράψατε με τη Nuclear Blast. Υπήρχαν προτάσεις από άλλες εταιρείες;

Anton Kabanen: Όχι. Η ιδέα ήταν από την αρχή να ολοκληρώσουμε τα πάντα που είχαν να κάνουν με το δίσκο και να το στείλουμε έτοιμο στη Nuclear Blast. Μας ζητούσαν από πολύ νωρίς να τους στείλουμε κάτι αλλά εγώ δεν ήθελα να στείλω ένα demo που δεν θα έδινε την πλήρη και σωστή εικόνα του τραγουδιού αλλά και του συγκροτήματος. Ήθελα τα πάντα να ακούγονται τέλεια και δεν αισθανόμουν άνετα να στείλω μισοτελειωμένο υλικό. Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα σημαντική και δεν ήθελα με τίποτα να στείλω ένα demo και να μας απορρίψουν. Ήθελα να είμαι 100% σίγουρος ειδικά με μία εταιρεία σαν τη Nuclear Blast.

Rockpages.gr: Ποια είναι τα τρία τραγούδια που αποτελούν την πεμπτουσία του “Berserker”;

Anton Kabanen: Δύσκολη ερώτηση…ωραία…τα “Beast in Black”, “Blind and Frozen” και “Born Again”.BeastInBlack06

Rockpages.gr: Anton, ξέρω ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι κάνεις ένα νέο ξεκίνημα αλλά…κάτσε να το θέσω διαφορετικά: ποια είναι η αγαπημένη σου μπάντα;

Anton Kabanen: Οι Judas Priest.

Rockpages.gr: Προτιμάς τους Judas Priest με τον Halford ή με τον Ripper;

Anton Kabanen: Με τον Halford φυσικά.

Rockpages.gr: Γιατί;

Anton Kabanen: Γιατί ο Halford βγάζει πολύ συναίσθημα…ο Ripper έχει καταπληκτική φωνή αλλά…πως να το πω…;

Rockpages.gr: Δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Anton Kabanen: Ακριβώς! Δεν έχει δική του ταυτότητα αν και είναι πολύ πειθαρχημένος στα live.

Rockpages.gr: Ποια είναι η γνώμη σου όσον αφορά τη νοσταλγία…μη στεναχωριέσαι…φτάνω και στην ερώτησή μου.

Anton Kabanen: (γέλια). Είμαι πολύ νοσταλγικός και μελαγχολικός τύπος και κάθε φορά που ακούω κάποια παλιά και αγαπημένα μου τραγούδια, είναι σα να πατάς ένα ευαίσθητο κουμπί της ψυχής μου.

Rockpages.gr: Αν και είναι πολύ νωρίς, λοιπόν, βλέπεις τον εαυτό σου να επιστρέφει στους Battle Beast;

Anton Kabanen: Για να είμαι ειλικρινής…όχι, δεν το βλέπω. Ξέρω ότι οι fans θέλουν τη νοσταλγία αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Ξέρεις…με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί άνθρωποι μαλακώνουν…

Rockpages.gr: Εσύ;

Anton Kabanen: Εγώ δεν ξεχνάω ποτέ όταν κάτι κακό έχει συμβεί στη ζωή μου. Το ξέρω ότι ακούγεται σκληρό αλλά η φράση “ποτέ δεν ξεχνώ, ποτέ δε συγχωρώ” μου ταιριάζει.

BeastInBlack01