Είναι μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο του progressive rock και όχι μόνο. Έχουν εξαιρετικές δουλειές και ένα μεγάλο ατού που λέγεται “live performance”. Μιλάμε με τον mastermind των BigElf, Damon Fox, έναν μουσικό που αν μη τι άλλο, καθηλώνει όποιον τον βλέπει στη σκηνή ανάμεσα σε πλήθος πλήκτρων να δίνει τη δική του παράσταση. Συνέντευξη: Δημήτρης Καζαντζή

Rockpages.gr: Damon ποιά είναι το μέχρι στιγμής η ανταπόκριση από τον περασμένο Μάιο που κυκλοφόρησε το άλμπουμ;bigelf03
 
Damon Fox: Πιστεύω ότι η ανταπόκριση είναι πραγμτικά εκπληκτική. Είναι αρκετά γνήσια…. Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν ένα συγκρότημα βγάζει ένα δίσκο, είναι μία αρκετά πιεστική στιγμή το να προσπαθείς να ανέβεις αυτή την ανηφόρα και να κερδίσεις όσο περισσότερους οπαδούς  μπορείς στη διαδρομή. Δεν με νοιάζει αν ο δίσκος θα χαρακτηριστεί σαν καλός ή ο καλύτερος….το μόνο που με νοιάζει είναι να προσπαθώ να κάνω πάντα έναν ποιοτικό δίσκο.  Είναι πολλοί όμως αυτοί που έρχονται και  λένε ότι αυτός είναι σίγουρα ο καλύτερος δίσκος και αυτό είναι πολύ καλό υποθέτω. Έτσι, πιστεύω ότι η ανταπόκριση είναι  υπερβολικά καλή  δεδομένου των  αλλαγών  στο line-up και πιστεύω ότι το πλοίο πέρασε μέσα από την καταιγίδα και βρίσκεται πια στην άλλη πλευρά.
 
Rockpages.gr: Με το «Into the Maelstorm» ακουστήκατε περισσότερο από ποτέ. Είναι όντως εξαιρετικό, φαντάζομαι όμως ότι βοήθησε σ’αυτό και η Inside Out Records. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
 
Damon Fox:  Είμαστε σ’επαφή μαζί τους εδώ και πολύ καιρό και συζητούσαμε τη πιθανότητα να να δουλέψουμε μαζί και προσωπικά πάντα πίστευα ότι η Inside Out Records είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα υποδομή από prog rock συγκροτήματα.  Δε πιστεύω ότι  οι BigElf ταιριάζουν σε αυτή τη κατηγορία….τη κατηγορία prog rock, αλλά με τον Mike (Portnoy) σε αυτό τον δίσκο ίσως να σχετίζεται λίγο με αυτή. Είναι μια καλή ετικέτα.
 
Rockpages.gr: Θα κατέτασσες τη μουσική σας σε κάποιο ιδίωμα; Ακούμε αρκετά και διαφορετικά πράγματα μέσα σε ένα μόνο c.d…
 
Damon Fox:  Ω Θεέ μου… αυτό είναι καλό (γελάει)! Εννοώ ότι οι BigElf  είναι για μένα ένα είδος μελωδικού prog/doom  συγκροτήματος. Είναι σαν να έχεις στο ένα χέρι  τo “Abbey Road” από τους Beatles, το “Master Of Reality” από τους “Black Sabbath” το “ In the Court of the Crimson King” από τους King Crimson, το “Wish You Were Here”  των Pink Floyd, και πρόσθεσε και μερικά glam rock στοιχεία των Queen και της δεκαετίας του 70, πάνω απ’όλα αυτά.  Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι είμαστε ένα ψυχεδελικό prog stoner n’ glam metal συγκρότημα. Αλλά όχι ο metal glam ήχος της δεκαετίας του 80, περισσότερο σαν Alice Cooper, Arthur Brown, Sweet… το glitter rock.
 
 width=
 

Rockpages.gr: Οι εμφανίσεις σας θυμίζουν κάπως τον Alice Cooper είναι η αλήθεια…. Είναι επιρροή για σας;

 
Damon Fox: Οχι ολοκρηρωτικά…απλά… προφανώς αγαπώ τον Alice Cooper αλλά δεν επηρεάζει τον ήχο των BigElf. Είναι πιο πολύ θα έλεγα από θεατρική άποψη. Θαυμάζουμε τη θεατρικότητά του, έτσι κι αλλιώς η μουσική του ήταν πάντα αστεία. Είμαστε πιο κοντά στη μουσική των  Pink Floyd και μας αρέσουν οι πιο σοβαρές πλευρές της ζωής όπως η πνευματική ασθένεια, ο πόνος, η απώλεια για παράδειγμα. Οι Beatles έθιξαν πολλά από αυτά τα θέματα με τη μουσική τους. Μου άρεσε ο Arthur Brown… επηρέασε τον Alice Cooper και τους Kiss. Όλοι πήραν κάτι από αυτόν και κανείς δεν του το αναγνωρίζει  τελικά. Επίσης μου άρεσαν οι Atomic Rooster με τον Carl Palmer… υπέροχο συγκρότημα. Έτσι λοιπόν κάνουμε αυτό το σκοτεινό, stoner/prog rock εδώ και λίγο καιρό και γίνεται  όλο και πιο δημοφιλές αυτές τις μέρες σε συγκροτήματα όπως οι Witchcraft.. είναι σαν ένα άλλο είδος. Σαν παιδί μου άρεσε πολύ ο Adam Ant. Έπρεπε να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ήταν η επιτομή του frontman, ένας εκπληκτικός μουσικός.
 
Rockpages.gr: Έχετε ήδη αρχίσει μια αρκετά ικανοποιητική σε αριθμό εμφανίσεων Ευρωπαϊκή περιοδεία. Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι στιγμής;
 
Damon Fox: Φανταστικά! Πήγαμε σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και σε κάποιες άλλες χώρες και η ανταπόκριση ήταν φοβερή. Τρελλοί  οπαδοί..τρελλές παραστάσεις. Ειδικά οι οπαδοί στην Ισπανία και την Ιταλία ήταν εκπληκτικοί. Μέχρι τώρα είναι υπέροχο να παίζουμε τη μουσική μας ξανά και λίγο προκλητικό να επιστρέφουμε με καινούριο άλμπουμ. Όσο προχωράει η περιοδεία μας καταλαβαίνουμε τι πάει και τι  δε πάει. Αυτό που εννοώ είναι ποια τραγούδια αρέσουν καλύτερα στο κοινό, ποια τραγούδια είναι πιο εύκολο να  παίξουμα  κ.ο.κ.  Ήταν φανταστικά μέχρι τώρα.
 
Rockpages.gr: Έρχεστε από το Los Angeles, μια πόλη που φημίζεται για άλλα είδη μουσικής. Πως ήταν οι πρώτες μέρες εκεί;
 
Damon Fox: Οι πρώτες μέρες των BigElf ήταν πραγματικά δύσκολες. Οι ρίζες των BigElf  εντοπίζονται πίσω στη δεκαετία του 80 όταν ήμουν έφηβος και η μουσική μας ήταν ένα πραγματικά βαρετό , ξερό μέταλ. Μετά οι Guns N’ Roses και οι Motley Crue  ήταν τα καλύτερα hard rock  συγκροτήματα και μετά άρχισε το grunge  στις αρχές του 90. Μη με παρεξηγείς, αγαπώ κάποια από αυτά τα συγκροτήματα και μου άρεσε αυτό που γινόταν τότε με συγκροτήματα όπως Faith No More και Red Hot Chili Peppers.. αλλά ναι τα πράγματα ήταν σκληρά για μας τον πρώτο καιρό. Τότε πίστευα ότι υπήρχε έλλειψη από καλό prog ήχο. Και πάντα θεωρούσαμε τους εαυτούς μας σαν ένα μέρος της αναβίωσης αυτού του κλασσικού ήχου του 70. Ήταν πολύ σκληρό για μας αλλά πάντα πιστεύαμε ότι οι BigElf ήταν ένα μέρος αυτού του ρετρό ροκ ήχου.
 width=
 
Rockpages.gr: Βλέπεις τη μουσική σαν τρόπο ζωής ή σαν επάγγελμα;
 
Damon Fox: Σαν τρόπο ζωής! Οπωσδήποτε! Ξέρω ότι είναι δύσκολοι καιροί για να πουλάς μουσική, δεν είναι σαν το παλιό καλό καιρό όπου οι άνθρωποι αγόραζαν δίσκους. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα για τους μουσικούς. Η οικονομία, το  ψηφιακό κατέβασμα, το Spotify… όλα αυτά το κάνουν πολύ δύσκολο. Ο χώρος της μουσικής έχει γίνει τόσο  παρανοικός και γκρίζος. Νομίζω ότι θα πάρει λίγο καιρό στα συγκροτήματα και στη βιομηχανία για να ξεκαθαρίσουν  τα πράγματα αλλά πιστεύω ότι θα επιστρέψουν  για τα καλά.  Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να παίξεις για τους οπαδούς σου. Πρέπει να παρουσιάσεις τη μουσική στους ανθρώπους …αυτός ειναι ο μόνος τρόπος σήμερα. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τα καταφέρεις. Οι άνθρωποι πάντα θα πηγαίνουν σε συναυλίες  δεν παίζει ρόλο αν είναι σε διαστημόπλοιο! Πάντα θα υπάρχει ένα ζωντανό στοιχείο. Όπως στο Star Wars… η πρώτη σκηνή είναι σε μία καντίνα με ένα συγκρότημα του μέλλοντος να παίζει μουσική.  Πάντα θα υπάρχει μία ζωντανή παράσταση.. ότι και να κάνει η βιομηχανία ή η οικονομία, οι άνθρωποι πάντα θα πηγαινουν σε συναυλίες. Αυτό είαναι  σίγουρο!
 
Rockpages.gr: Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια των BigElf, ποιο είναι το επόμενο βήμα;
 
Damon Fox:  Θα κάνουμε μια περιοδεία στην Αμερική… προσπαθούμε να πάμε στην Ιαπωνία και τη Νότια Αμερική… έχουμε πολλούς οπαδούς εκεί. Όταν κάναμε μια περιοδεία με τους Dream Theater η ανταπόκριση ήταν σπουδαία. Και φυσικά ένα σωρό από Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ το καλοκαίρι. Θα δούμε πως θα πάει και θα δούμε τι θα συμβεί το 2015 όσον αφορά τις ηχογραφίσεις των  ΒigElf.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε λίγα χρήματα από την περιοδεία και τα προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος μας,να τα καταφέρουμε σαν επαγγελματίες μουσικοί.