Αν εξαιρέσουμε το “Animal Instinct”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1988 από την εταιρεία των Def Leppard ‘Bludgeon Riffola’, δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη βιογραφία από τους Βρετανούς hard rockers. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995 και είναι μία ανεπίσημη, αλλά άκρως λεπτομερειακή βιογραφία της μπάντας από τις πρώτες μέρες του 1978 μέχρι και τις αρχές του 1995.

Δισκογραφικά φτάνει μέχρι και το “Retroactive”, ενώ κάνει λόγο για μία συλλογή που ετοίμαζε εκείνη την περίοδο το συγκρότημα (σ.σ. Δεν ήταν άλλη από το “Vault”, που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά) και μέχρι του σημείου εκείνου δεν είχε παραπάνω στοιχεία.

Ο Dave Dickson έχει κάνει την έρευνα του, έχει συγκεντρώσει δηλώσεις από πρώην και νυν μέλη και γενικά παρουσιάζει ένα κείμενο που «ρέει» και δεν κουράζει σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, δεν διεκδικεί δάφνες άρτιου συγγραφικού έργου, αλλά το “Biographize” είναι απολαυστικό και ο Dickson αποδεικνύει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το φλεγματικό, Βρετανικό χιούμορ του.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα κεφάλαια που αναφέρονται στο ατύχημα του Rick Allen και στη συνεπακόλουθη πολύμηνη παραμονή του στο νοσοκομείο, στο θάνατο του Steve Clark και στο θάρρος που επέδειξε η μπάντα, όχι μόνο για την απόφαση της να συνεχίσει, αλλά και να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα του κιθαρίστα με τον αλκοολισμό και τέλος στην έμφαση του Dickson να δείξει ότι τον πρώτο λόγο στους Leps τον έχει ο Joe Elliott και αμέσως μετά ο Rick Savage. Υπάρχει επίσης ένα δεκασέλιδο φωτογραφικό ένθετο (η φωτογραφία του 1978 είναι απίστευτη…), ενώ στο τέλος υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με δισκογραφία, singles, θέσεις στα charts κ.α.

Απευθύνεται σε όλους τους οπαδούς των Leps και γενικά στους συλλέκτες rock βιβλίων.

Σάκης Νίκας