Είναι προφανές και αυτονόητο ότι ο καθένας μας έχει τις δικές του προτιμήσεις αναφορικά για το ποιο είναι το καλύτερο ή το χειρότερο album μιας μπάντας. Η τέχνη είναι υποκειμενική άλλωστε. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και ορισμένες αντικειμενικές σταθερές αλλιώς θα πέφταμε σε μία άπειρη σχετικοποίηση που δεν θα οδηγούσε πουθενά. Έτσι, για παράδειγμα όλοι παραδέχονται π.χ. ότι το “The Number Of The Beast” ή το “Master of Puppets” είναι ογκόλιθοι στο heavy metal. Σεβαστές οι αντιρρήσεις αλλά σε κάποια πράγματα δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Τι γίνεται, όμως, με την περίπτωση των Blind Guardian; Ποιοι είναι οι τρεις εκείνοι δίσκοι που ξεχωρίζουν και ποια είναι, αλήθεια, η αξιολογική τους σειρά; Πάμε να δούμε τη δική μου άποψη η οποία πιστεύω σε γενικές γραμμές θα βρει σύμφωνους αρκετούς Βάρδους εκεί έξω…

The Good: “Tales From The Twilight World” (1990) – Από πολλούς θεωρείται το πραγματικό ξεκίνημα των Guardian και μεταξύ μας…δεν έχουν άδικο. Τα κομμάτια αποκτούν συνοχή, οι Γερμανοί δείχνουν ξεκάθαρα την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν και ο Kalle Trapp μπορεί να τους βγάζει την πίστη στο studio αλλά βγάζει τον καλύτερο εαυτό των Γερμανών. Ακόμη και οι ίδιοι οι Guardian έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι το “Tales…” αποτελεί το πρώτο πλήρες άλμπουμ της μπάντας. Highlight: “Lost In The Twilight Hall”

The Better: “Imaginations From The Other Side” (1995) – Ο δίσκος που καθιέρωσε τους Guardian στις συνειδήσεις των metal fans όλης της Ευρώπης. Το “Imaginations…” θεωρείται δικαίως ένα από τα καλύτερα power albums όλων των εποχών παρά το γεγονός ότι ήταν και ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο για τους Guardian (π.χ. η παραγωγή του Rasmussen δεν είχε σχέση με αυτή του Trapp). Μάλιστα, η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου πέρασε από τη χώρα μας και όσοι ήμασταν εκεί θα τη θυμόμαστε στο διηνεκές.

Highlight: “Mordred’s Song”

The Best: “Somewhere Far Beyond” (1992) – Ξέρω…πολλοί σε αυτή τη θέση θα έβαζαν το “Nightfall…”. Το καταλαβαίνω. Ωστόσο, το “Somewhere Far Beyond” περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ήχου των Guardian. Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν έχει ακούσει νότα από Guardian αυτός εδώ είναι ο δίσκος που έχει όλα τα trademark χαρακτηριστικά της μουσικής ταυτότητας των Γερμανών. Επιπλέον, περιλαμβάνει και το πιο δημοφιλές τραγούδι τους…διόλου αμελητέο, έτσι; Τώρα, γιατί δεν παίζουν περισσότερα τραγούδια από εδώ μέσα στις συναυλίες τους είναι πραγματικά απορίας άξιο!

Highlight: “Time What Is Time”

Σάκης Νίκας