Στα πλαίσια της εμφάνισής του στο μουσικό φεστιβάλ Sani Festival που διεξάγεται εδώ και 30 χρόνια στην Χαλκιδική μίλησε στο Euronews σχετικά με τη μουσική του, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ρόλο της μουσικής σαν μέσο αντίδρασης.

«Ο ακτιβισμός, η αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει, δεν μπορεί να έλθει μέσα από την ποπ, γιατί πιστεύω ότι η περίοδος της ροκ μουσικής έχει πλέον τελειώσει. Διήρκεσε από το 1956 μέχρι το 2000, ίσως έως το 2005. Τότε η ποπ μουσική ήταν η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού μας. Ήταν κάτι που το αντιλαμβανόμασταν στα πάντα. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η αιτία είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media θα είναι ο μηχανισμός, το πεδίο, όπου μπορεί να συμβεί κάτι στο μέλλον. Αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει διάχυση, επέκταση. Ένας τρόπος για να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα είναι ότι η διασπορά του μέσου οδήγησε στην αλλοίωση, στην καταστροφή του μηνύματος. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο καθένας έχει πλέον social media. Έχει πρόσβαση σε αυτά. Όλοι έχουν την δική τους άποψη. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένας θόρυβος. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει κάτι, είναι να οργανώσουμε και να εργαστούμε συλλογικά προς έναν συγκεκριμένο στόχο. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Και σίγουρα οι συναυλίες_δεν βοηθούν. Πολλοί δίνουν συναυλίες για διαφορετικούς σκοπούς, όλη την ώρα. Μάθαμε κάτι γι’ αυτές; Όχι! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν διαδικτυακές συναυλίες. Υποθέτω ότι δισεκατομμύρια άτομα τις παρακολούθησαν. Γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτές; Όχι! Λέμε εντάξει. Ας πάμε να παρακολουθήσουμε την επόμενη».

«Η αντίδραση θα προέλθει λοιπόν μέσα από ένα τέτοιο πεδίο Θα γίνει κάποια στιγμή. Οι πολιτικοί έχουν μάθει να αγνοούν την στιγμή. Δεν είμαι λοιπόν βέβαιος πώς θα γίνει. Καθετί που ζούμε είναι καινούργιο. Όλα καθορίζονται από το κινητό τηλέφωνο που έχουμε στην τσέπη μας. Τα πάντα! Και δεν έχουμε μάθει ακόμη ποια είναι η σημασία όλων αυτών. Έχουμε δει παραδείγματα στην πολιτική: το Brexit, ο Τραμπ και πώς κατέληξαν. Η παγκόσμια οικονομία κινείται πολύ γρήγορα και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Αυτή είναι η ψηφιακή οικονομία. Εάν υπάρχει ψηφιακή οικονομία, τότε πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται και θα διαχειρίζεται αυτή την ψηφιακή οικονομία. Ακόμη την περιμένουμε. Προς το παρόν, υπάρχει σύγχυση, χάος και ρευστότητα».

O Geldof αναφέρθηκε και στη μουσική του καριέρα, αποθεώνοντας τα μέλη των Boomtown Rats , Garry Roberts, Johnnie Fingers, Pete Briquette, Gerry Cott και Simon Crowe, στους οποίους «χρέωσε» την επιπτυχία των τραγουδιών τους: «τα τραγούδια των Rats, τα έχω γράψει εγώ. Είναι δικά μου. Προέρχονται όμως από μια άλλη μου πλευρά. Καταλαβαίνω πλέον ότι ενώ ήμουν εγώ που έγραψα τα τραγούδια, έγιναν επιτυχίες από αυτούς τους μουσικούς. Αυτό που έβαλαν στα τραγούδια, τα έκανε επιτυχίες. Όχι επειδή τα έγραψα εγώ».

Τέλος, σχολίασε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, είναι αισχρό. Ο Πούτιν είναι ένα κτήνος. Τον συνάντησα κάποτε. Κοίταξα τις σημειώσεις που είχα κρατήσει από εκείνη την ημέρα. Και αυτό που είχα γράψει είναι ότι ήταν ψυχρός, κυνικός, καιροσκόπος. Αυτές ήταν οι σημειώσεις μου. Τώρα, χρησιμοποιεί τα τρόφιμα, ως όπλο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που δεν ξέρουν πού είναι η Ουκρανία ή ποιος είναι ο Πούτιν, θα πεθάνουν εξαιτίας της πολιτικής του. Λέει ότι δεν είναι πόλεμος, ότι είναι μια στρατιωτική επιχείρηση. Τι σχέση έχουν λοιπόν τα σιτηρά με όλα αυτά; Είναι αηδιαστικό κι αισχρό αυτό που κάνει. Είναι άθλιος».

πηγή: Euronews