Τι κάνεις όταν τα όνειρά σου δεν έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν ξεχασθεί μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας; Τι κάνεις όταν προσπαθείς να πετύχεις κάτι καλύτερο και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κάθε λογής εμπόδια; Τι κάνεις, τέλος, όταν θέλεις να «δεθείς» και να αφοσιωθείς σε κάποια μακροχρόνια σχέση; Όλα αυτά τα θέματα –και όχι μόνο- απασχολούσαν τον Bruce Springsteen στα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν αποφάσιζε να γράψει το πέμπτο album της καριέρας του. Και αν στο “Born To Run” τα όνειρα ανοίγονταν διάπλατα στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ και στο “Darkness On The Edge Of Town” οι πρωταγωνιστές έρχονταν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, με το “The River” το Αφεντικό ξαναέφερνε τους χαρακτήρες του στο προσκήνιο εντάσσοντάς τους σε πιο κοινωνικές, διαπροσωπικές καταστάσεις. Και αυτή είναι η βασική διαφορά του “The River” με το “Darkness…”: οι χαρακτήρες βγαίνουν από την απομόνωση και είναι έτοιμοι για κάθε λογής δέσμευση.

Το επιβλητικό αυτό box set των 4 CD και των 3 DVD συνοδεύεται από ένα ογκώδες, hardcover βιβλίο που περιλαμβάνει πλήθος ακυκλοφόρητων φωτογραφιών από εκείνη την εποχή. Επίσης, υπάρχει σε αντίγραφο το περίφημο τετράδιο του Springsteen όπου έγραφε όλους τους στίχους του. Τα CD περιέχουν εκτός από το διπλό album, την πρώτη μονή έκδοση του δίσκου καθώς και 22 (!) ακυκλοφόρητα τραγούδια από τα sessions του “The River”. Όσον αφορά τα DVD, υπάρχει ένα ωριαίο documentary και ολόκληρη η εμφάνιση του Springsteen στο Tempe της Arizona το 1980 όπου αποτελεί από μόνη της το απόλυτο highlight του box set.

Οι οπαδοί του Springsteen δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ένα καλύτερο δώρο από αυτό το box set που τολμώ να πω ότι ξεπερνάει σε ποιότητα ακόμη και το απίστευτο box set του “Darkness…”. Τέλος, θα πρέπει να πω ότι με τα outtakes του “The River” πήραμε μία καλύτερη εικόνα της garage/rock n’ roll αισθητικής του δίσκου που ήθελε να πετύχει το Αφεντικό και τον βοήθησε πολύ σε αυτό ο Little Steven. Και αν αναρωτιέστε γιατί ο Springsteen ζήτησε (και πήρε) πίσω από την Columbia τη μονή έκδοση του “The River” όταν ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του το 1979, ο λόγος ήταν διότι δεν κάλυπτε 100% αυτό που ήθελε να περάσει, μουσικά και στιχουργικά, ενώ ταυτόχρονα τα κομμάτια δεν αποτύπωναν την ενέργεια των live shows του. Πάντως, κομμάτια σαν το “Independence Day” και το “The River” προλείαναν το έδαφος για το “Nebraska” που θα ακολουθούσε δύο χρόνια μετά αλλά αυτό είναι μία άλλη (αμερικάνικη) ιστορία.

BruceSpringsteenTies2