C.O.P. UK

0

Εμφανίστηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια ως Crimes Of Passion με ένα καλό ντεμπούτο άλμπουμ, στη συνέχεια περιόδευσαν με μεγαθήρια, υπέγραψαν στην UDR, κυκλοφόρησαν δεύτερο άλμπουμ και άλλαξαν το όνομά τους σε C.O.P. UK. Ο Γιάννης Δόλας τους έχασε για ένα μεγάλο διάστημα, προσπέρασε αδιάφορα το φανταστικό τρίτο τους άλμπουμ “No Place For Heaven” στα δισκάδικα, μέχρι που ανακάλυψε την ιστορία. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Dale Radclife καλείται να λύσει τις απορίες του!

_x000D_
_x000D_

CopUK01

_x000D_

Rockpages.gr: Πρώτα απ’όλα πρέπει να πω ότι σας έχασα μετά το πρώτο άλμπουμ, το οποίο μου άρεσε πολύ, και δεν ήξερα τι συνέβη στο συγκρότημα. Ανακάλυψα πρόσφατα ότι αλλάξατε όνομα, ή μάλλον όχι ακριβώς!

_x000D_

Dale Radcliffe: Ναι, μας το έχουν πει αρκετοί αυτό, νόμιζαν ότι εξαφανιστήκαμε, αλλά ήταν μια απόφαση που δεν ήταν δική μας. Το μανταζμεντ μας, η ICS, που τρέχει το Wacken Open Air ήθελε να κάνουμε το όνομά μας πιο σύντομο. Για κάποιο λόγο δεν τους άρεσε το όνομα “Crimes Of Passion”, αν και εμείς το λατρεύαμε… έτσι, προτάθηκαν αρκετά ονόματα, αλλά τίποτα δεν μας ταίριαζε, οπότε ο Leo, ο μάνατζέρ μας πρότεινε το “C.O.P.” και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια λόγκο και προσθέσαμε το “UK” οπότε έγινε ξεκάθαρο ότι προερχόμαστε από το Ηνωμένο Βασίλειο… τυπικά είμαστε ακόμα οι Crimes Of Passion, αλλά πολλοί μας είπαν πως μας έχασαν.

_x000D_

Rockpages.gr: Πως καταλήξατε με τόσο πιασάρικες μελωδίες σε όλα τα κομμάτια του άλμπουμ σχεδόν;

_x000D_

Dale Radcliffe: Με τη βοήθεια του Sascha (Paeth). Για να είμαι ειλικρινής εμείς είχαμε τις αρχικές ιδέες για τα τραγούδια τις οποίες δουλέψαμε στο προβάδικο, ηχογραφήσαμε τα demos μας και τα στείλαμε στον Sascha. Το μάνατζμεντ δεν ήθελε να είναι το άλμπουμ τόσο heavy και power metal σαν το προηγούμενο, αλλά πιο πιασάρικο, εμπορικό, mainstream. Έτσι, ο Sascha ουσιαστικά κράτησε τα ρεφρέν που είχαμε και εμείς ξαναγράψαμε πολλά σημεία με τη βοήθειά του. O Sascha έχει τρομερό αυτί για μελωδία και μας είπε τι να κρατήσουμε και τι να ξαναδουλέψουμε, ενώ μας έδωσε και μερικές δικές του ιδέες. Τελικά, νομίζω ότι δούλεψε πολύ καλά με τις διαφορετικές ιδέες του καθενός και βγάλαμε ένα αρκετά πιασάρικο άλμπουμ χάρη στον Sascha, ο οποίος έβγαλε από μέσα μας τα καλύτερα κομμάτια του κάθε τραγουδιού που ίσως εμείς να μην είχαμε συνειδητοποιήσει ότι είχαμε.

_x000D_

Rockpages.gr: Δεν έχω ακούσει το δεύτερο άλμπουμ σας για να έχω ένα μέτρο σύγκρισης, αλλά σχετικά με το πρώτο έχω να πω ότι η παραγωγή είναι εξαιρετική.

_x000D_

Dale Radcliffe: Λοιπόν, θα έλεγα ότι η παραγωγή είναι τρομερή και στο δεύτερο άλμπουμ μας με τον Charlie Bauerfeind στο ρόλο του παραγωγού…. Το πρώτο μας άλμπουμ θα έλεγα ότι ουσιαστικά ήταν ένα καλής ποιότητας demo, η πρώτη προσπάθεια μια νέας μπάντας με περιορισμένο budget κλπ. Αλλά, προχωρώντας και συνεργαζόμενοι με μεγάλους παραγωγούς όπως ο Charlie… νομίζω ότι θα εντυπωσιαστείς με το δεύτερό μας άλμπουμ, είναι τρομερό και cool, όπως φυσικά αυτό που βγάλαμε τώρα με τον Sascha στην παραγωγή. Έτσι, το δεύτερο και το τρίτο άλμπουμ των Crimes Of Passion είχαν στην παραγωγή κορυφαία ονόματα.

_x000D_

CopUK02

_x000D_

Rοckpages.gr: Επίσης, διακρίνω και αρκετά μοντέρνα στοιχεία στο άλμπουμ. Πως συνδυάζονται τα πιο κλασικά και παραδοσιακά στοιχεία με τα πιο μοντέρνα;

_x000D_

Dale Radcliffe: Χαίρομαι που το λες αυτό γιατί κι εμείς αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε γιατί είμαστε μεν μεγάλοι οπαδοί των κλασικών γκρουπ όπως οι Maiden, ο Dio, οι Saxon αλλά και οι Ratt, Dokken, Winger. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός του μοντέρνου metal, μου άρεσαν πολύ οι Linkin Park, όλα τα emo, οι Funeral For A Friend, Bullet For My Valentine… αλλά πρόσφατα γίναμε οπαδοί των Five Finger Death Punch και των Avenged Sevenfold και η αλήθεια είναι ότι αρκετοί μας είπαν ότι τους θυμίσαμε λίγο τους τελευταίους σε κάποια κομμάτια του άλμπουμ. Ειδικά στο δεύτερο άλμπουμ για να είμαι ειλικρινής, αλλά όπως παρατήρησες κι εσύ σε αυτό εδώ βγάζουμε τόσο τις μοντέρνες όσο και τις πιο κλασσικές μας επιρροές. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς αντανακλούν τα τραγούδια μας, ένα μοντέρνο touch σε συνδυασμό με κλασικό rock.

_x000D_

Rockpages.gr: Ακούγοντας το άλμπουμ κάποιος μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν είστε από τη Βρετανία. Αν δεν το ήξερα θα έλεγα ότι είστε Σουηδοί, ή Γερμανοί…

_x000D_

Dale Radcliffe: Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει εξαιτίας της συνεργασίας σας με τον Charlie και τον Sascha στα δυο άλμπουμ. Το στυλ και η συνεισφορά και των δυο, που είναι Γερμανοί, αφήνει τη στάμπα του στο άλμπουμ, οπότε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχει μια γερμανική επιρροή εκεί που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια εντύπωση.

_x000D_

Rockpages.gr: Το ομότιτλο κομμάτι “No Place For Heaven” μου θύμισε τα καλά της δεκαετίας του ’90, αυτά που δεν μίσησαν οι rock και metal οπαδοί. Πες μας λίγα λόγια για το τραγούδι και τα γυναικεία φωνητικα.

_x000D_

Dale Radcliffe:  Ναι, θέλαμε έναν special guest με κάποια μορφή στο άλμπουμ. Όταν λοιπόν αρχίσαμε να δουλεύουμε το τραγούδι ο Sascha δεν άλλαξε πολλά, παρά βασίστηκε στο αρχικό concept. Έμεινε το ίδιο κατά το 75%, όπως το θέλαμε, αλλά στη συνέχεια ο Sascha είπε ότι θα του άρεσε σαν ντουέτο κι εγώ είπα ότι μου θύμιζε το “Sleepwalking” των Avantasia. Και προέκυψε ότι η Cloudy (σς Cloudy Yang) έμενε εκεί κοντά και ο Sascha είπε ότι ευχαρίστως θα τραγουδούσε, οπότε ήρθε σε επαφή μαζί της και κάπως έτσι έγινε. Έμενε δίπλα στο στούντιο και ήρθε για την ηχογράφηση. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το πώς βγήκε το κομμάτι.

_x000D_

CopUK03

_x000D_

Rockpages.gr: Πως και επιλέξατε το “Catch Me If You Can” σαν το πρώτο single και βίντεο για το άλμπουμ;

_x000D_

Dale Radcliffe: Βασικά, δεν ήταν δική μας επιλογή. Το “Catch Me If You Can” ήταν ένα τραγούδι που έγραψε ο Sascha με τη λογική να υπάρχει κάτι πιο pop, πιθανότατα με μια προοπτική να μπει στα charts. Βασικά, εμείς σκεφτόμασταν ότι το πρώτο single μας θα έπρεπε να ήταν το “Kiss Of An Angel”, αλλά τελικά κατέληξε να κυκλοφορήσει στο ΕP, πριν το άλμπουμ σαν teaser. Νομίζω ότι είναι το πιο pop κομμάτι του άλμπουμ και αυτός είναι ο λόγος πιστεύω. Ήθελαν κάτι πιασάρικο για να έχει απήχηση και σε οπαδούς εκτός metal.

_x000D_

Rockpages.gr: Επίσης, στο άλμπουμ έχετε προσθέσει κι άλλο ένα μέλος στη σύνθεσή σας. Πως δουλεύει αυτό;

_x000D_

Dale Radcliffe: Μια χαρά! Ξέραμε τον Henning (ΣΣ Henning “Wanna” Wanner – πλήκτρα) πολύ καιρό, από τότε που είχαμε περιοδεύσει με τους White Lion, ενώ είχαμε παίξει και με τους Jaded Heart. Ήμασταν φίλοι με τον Henning και δουλεύοντας στο στούντιο πειραματιζόμασταν με πλήκτρα ώσπου καταλήξαμε στην απόφαση ότι χρειαζόμαστε πληκτρά. Τότε, επικοινωνήσαμε μαζί του γιατί μας ήξερε και μας είχε δει να εξελισσόμαστε σαν συγκρότημα με τα χρόνια. Ήξερε ότι δουλεύουμε σκληρά και ότι είμαστε αφοσιωμένοι. Ενδιαφερόταν, οπότε συνεχίσαμε από εκεί. Μπήκε στο συγκρότημα και βγήκαμε περιοδεία και στις συναυλίες ήταν εξαιρετικός και είναι σπουδαίο να το έχουμε μαζί μας γιατί είναι ένας πολύ καλός backing τραγουδιστής. Αυτό μου έδωσε μεγάλη ανακούφιση στη σκηνή, γιατί μπορώ να συγκεντρωθώ περισσότερο στο να είμαι ο frontman του συγκροτήματος και να τραγουδάω της αρμονίες με τον Henning, από το να κάνω διπλή δουλειά για να “γεμίζω” όλα τα φωνητικά, ως ο πιο δυνατός τραγουδιστής στο συγκρότημα. Επίσης, με τον Henning στα φωνητικά ο Charles (ΣΣ, Charles Staton – κιθάρα) αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα δικά του δεύτερα φωνητικά. Στα live δουλεύει τέλεια, είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας, ό,τι κάνει είναι επαγγελματικό, τραγουδάει σωστά, σπάνια κάνει λάθος και ξέρει τα τραγούδια καλύτερα και από εμάς! Είναι ωραίος τύπος, έχει πλάκα, οπότε είναι πολύ ευχάριστο να τον έχουμε μαζί μας!

_x000D_

Rockpages.gr: Τραγουδάει και στο “Kiss Of An Angel” τα lead φωνητικά στην αρχή του τραγουδιού;

_x000D_

Dale Radcliffe: Όχι, σε όλα τα lead φωνητικά ακούς εμένα! Υπάρχουν κάποια δεύτερα και από τον Herbie (ΣΣ, Herbie Langhans (Sinbreed, Beyond the Bridge, πρώην Seventh Avenue) που συνεργάζεται κι εκείνος με τους Avantasia και φυσικά τα φωνητικά της Cloudy. Και πάλι ο Sascha βρήκε πολύ ενδιαφέρον το ότι η φωνή μου μπορεί και ακούγεται διαφορετικά και είπε ότι είναι σαν να έχεις δυο διαφορετικούς τραγουδιστές.
Rockpages.gr: Ακούγοντας το τραγούδι μου ήρθε στο μυαλό ότι θα μπορούσε να προέρχεται από κάποια συνεργασία του Jack Blades με τον Tommy Shaw, ενώ ακούγοντας το ντεμπούτο σας κι αυτό εδώ αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι επιρροές των C.O.P. UK;

_x000D_

Dale Radcliffe: Σε όλους αρέσουν πολύ οι Avenged Sevenfold… εκτός ίσως από τον Andy (ΣΣ, Andrew Mewse), τον νέο μας κιθαρίστα που είναι περισσότερο οπαδός των Motley Crue και αυτής της πιο glam πλευράς του rock’n’roll. Ακόμα δεν έχουμε γράψει με τον Andy, θα το κάνουμε για το τέταρτο άλμπουμ μας, όπου και θα ασχοληθεί με τη σύνθεση ενεργά. Οπότε, με ενδιαφέρει πολύ να δω ποιες είναι οι επιρροές του σαν πιο rock’n’roll παρά metal κιθαρίστας. Αλλά, όπως σου είπα αγαπάμε τους Avenged Sevenfold. Αν ακούσεις το δεύτερο άλμπουμ μας θα ακούσεις πολύ δυνατές μελωδίες που θα μπορούσαν ίσως να προέρχονται από κάποιο από τα δικά τους άλμπουμ, όπως άλλωστε μας έχουν πει πολλοί. Αλλά, στο τρίτο μας άλμπουμ έχουμε και την επιρροή του Sascha, οπότε θεωρώ ότι για το επόμενο θα εργαστούμε όπως για το τρίτο.

_x000D_

Rockpages.gr: Έχετε ήδη αρχίσει να δουλεύετε για το επόμενο;

_x000D_

Dale Radcliffe: Ουσιαστικά ναι από αυτή την εβδομάδα. Τις προάλλες είχαμε μια συνάντηση στο προβάδικο και ο Charles θα μας παρουσίαζε τις νέες του ιδέες, ώστε να ακούσουμε πιθανά ρεφρέν για να μπορώ να αρχίσω να δουλεύω με τους στίχους και τις μελωδικές γραμμές. Επίσης, ο Henning έφερε αρκετές ιδέες. Και πάλι, αυτή η ανταλλαγή ιδεών από όλους μας δίνει μια νέα διάσταση, μια ακόμα επιρροή.

_x000D_

CopUK05Rockpages.gr: Ποια θα έλεγες ότι ήταν η έμπνευσή σου όταν έγραφες τα τραγούδια για αυτό το άλμπουμ; Σε τι διάθεση ήσουν και πως διαμόρφωσε αυτή τα τραγούδια του “No Place For Heaven”;

_x000D_

Dale Radcliffe: Αχχμ, νομίζω σε παρόμοια με το προηγούμενο, αν και αρκετά πράγματα άλλαξαν στο στούντιο με τον Sascha να επεμβαίνει σε αρκετούς στίχους που είχα γράψει γιατί δεν του κάθονταν καλά στα τραγούδια. Έτσι, κάποιοι στίχοι άλλαξαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους που ακούγονταν καλύτερα. Πέρα από αυτό, έχω την τάση να γράφω με κάποιο βαθύτερο νόημα από το προφανές, οπότε κάποιος που διαβάζει ένα τραγούδι θα καταλάβει ότι υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα και θα του δώσει μια δικιά του ερμηνεία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το πραγματικό νόημα δεν θα είναι αυτό που νομίζει. Θέλω τα τραγούδια μου να έχουν ένα βαθύ κρυμμένο μήνυμα που να απευθύνονται σε κάποιον συγκεκριμένα. Οπότε, αν κάποιος διαβάζει τους στίχους και λέει “καταλαβαίνω τι θέλει να πει”, μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτα! Συνήθως, στα περισσότερα τραγούδια ασχολούμαι με θέματα που είναι πνευματικά, όπως για παράδειγμα η μετά θάνατον ζωή και άλλα τέτοια…

_x000D_

Rockpages.gr: Πάντα ήθελα να σε ρωτήσω για ένα από τα καλύτερα κομμάτια του πρώτου άλμπουμ, το “Me I Lost”. Μπορείς να μου πεις δυο λόγια για αυτό;

_x000D_

Dale Radcliffe: Ναι, είναι μια πολύ ωραία μελωδία, ένα τρομερό τραγούδι κι εμένα μου αρέσει πολύ. Έχει να κάνει με το να ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου, κάτι συμβαίνει στη ζωή σου και βρίσκεις και πάλι τον εαυτό σου. Μπορεί να το προκαλέσει η κατάθλιψη, ή μια καριέρα χωρίς στόχους, οτιδήποτε εδώ που τα λέμε και να ξαναβρείς τον χαμένο σου εαυτό. Αυτό είναι το νόημα του τραγουδιού.

_x000D_

Rockpages.gr: Τι έχεις να πεις για τον μελωδικό hard rock ήχο στη Βρετανία σήμερα; Σε ρωτάω γιατί πρόσφατα ανακάλυψα ότι το Firefest αναβλήθηκε για φέτος, οπότε δεν έχει πραγματοποιηθεί για δυο χρόνια, αλλά από την άλλη υπάρχει το Hard Rock Hell στην Ουαλία. Τι συμβαίνει;

_x000D_

Dale Radcliffe: Νομίζω ότι το γουστάρει ο κόσμος. Δεν είναι τόσο mainstream και σίγουρα δεν διαφημίζεται όσο άλλα είδη metal… αλλά, νομίζω ότι όταν μιλάμε για μπάντες σαν τη δική μας, ή τους Eclipse, είναι εκεί αν σε ενδιαφέρουν. Κι αν είσαι στο κύκλωμα με άτομα που πάνε σε αυτές τις συναυλίες πάντοτε θα έχεις τη δυνατότητα να μαθαίνεις για αυτές. Οπότε, θα έλεγα ότι η σκηνή είναι ζωντανή και ακμαία κι αν σου αρέσει το μελωδικό metal, ή το μελωδικό rock μαθαίνεις για το που παίζεται. Αυτή είναι η άποψή μου, εγώ ας πούμε πάντα προσέχω τις σχετικές διαφημίσεις, ή τις αναρτήσεις των φίλων μου στο Facebook που είναι σχετικές με τη σκηνή.

_x000D_

Rockpages.gr: Το Sheffiled είναι η πόλη των Def Leppard, θα έλεγες ότι έχετε επηρεαστεί από αυτούς, μουσικά, ή με άλλους τρόπους από τον τρόπο που έγιναν μεγάλοι και κατόρθωσαν να επιβιώσουν στα ‘90s και φυσικά τα ‘00s;

_x000D_

Dale Radcliffe: Απολύτως! Εννοείται πως οι Def Leppard είναι μέρος του classic rock μέσα μου. Το “Hysteria” ήταν το άλμπουμ που με χτύπησε σαν ένας τόνος από τούβλα όταν ήμουν έφηβος. Είναι οι τοπικοί μας ήρωες, ένα συγκρότημα από το Sheffield που έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Οι Def Leppard θα είναι πάντα το συγκρότημα που θα μας εμπνέει, ειδικά μιας που και εμείς καταγόμαστε από το Sheffield, είναι το απόλυτο success story.

_x000D_

CopUK04Rockpages.gr: Έχετε παίξει σε περιοδείες μαζί με μεγάλα συγκροτήματα, με πιο πρόσφατο τους Helloween. Τι αποκομίζετε από τέτοιες συμμετοχές;

_x000D_

Dale Radcliffe: Τα πάντα! Δεν σταματάς να μαθαίνεις μόλις κατέβεις από τη σκηνή, τα πάντα σε μια περιοδεία είναι ένα μάθημα. Από το πώς να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους και χωρίς να έχει σημασία με ποιο συγκρότημα είμαστε είναι όλοι άνθρωποι, σε όλους αρέσει να πίνουν, να κουβεντιάζουν κλπ… είναι ένα μάθημα. Κανένας τους δεν ήταν ψώνιο, ήταν όλοι καλοί τύποι, εύκολοι στην παρέα, χωρίς να σε περιφρονούν, ή να κάνουν επίδειξη και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθει ένα ανερχόμενο συγκρότημα: να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα, να έχεις τα πόδια στο έδαφος και να συμπεριφέρεσαι καλά στους γύρω σου. Γιατί, ο headliner δημιουργεί μια τόσο όμορφη ατμόσφαιρα σε αυτούς που ανοίγουν. Όσο μεγάλες και αν ήταν οι μπάντες που παίζαμε δεν έγιναν σε καμία περίπτωση μαλάκες. Και το κλίμα ήταν τόσο καλό που δεν έμοιαζε με περιοδεία, η κάθε στιγμή ήταν απολαυστική κι έτσι έγινε με τους Helloween, τους Rage και έτσι μας φερόταν ο Biff στην περιοδεία με τους Saxon. Δεν νομίζω ότι περιοδεύσαμε με κάποιον που μας τσάντισε, ή το ανάποδο. Ό,τι κι αν συμβαίνει δεν έχεις δικαιολογία να μην είσαι καλός με τους άλλους και να μην απολαμβάνεις το ό,τι συμβαίνει. Είναι τιμή για μας να θεωρούμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους φίλους μας…

_x000D_

Rockpages.gr: Κάποια από τα γκρουπ που ανέφερες, οι Avantasia και οι Eclipse, ήταν φέτος υποψήφια για να εκπροσωπήσουν την χώρα τους στον διαγωνισμό της Eurovision. Θα το κάνατε ποτέ αυτό;

_x000D_

Dale Radcliffe: Φυσικά! Έχω περάσει πια την ηλικία που θες να κολλήσεις σε ένα είδος μουσικής γιατί νομίζεις ότι είναι το πιο cool και δεν θες να ξεφύγεις από αυτό. Ένα πιασάρικο τραγούδι είναι ένα πιασάρικο τραγούδι. Μεγαλώνοντας θα έλεγα ότι οι μουσικοί μου ορίζοντες διευρύνθηκαν και αν κάποιος ήθελε να διαλέξει ένα τραγούδι από το “No Place For Heaven” για να εκπροσωπηθεί η Αγγλία στη Eurovision δεν θα έλεγα όχι! Όλα είναι διαφήμιση!

_x000D_

Rockpages.gr: Στο site σας παρατήρησα ότι έχετε ένα σλόγκαν που λέει: «δεν είναι θέμα το αν, αλλά το πότε». Θα κάνεις ένα σχόλιο για αυτό;

_x000D_

Dale Radcliffe: Χεχεχε! Λοιπόν, το πρώτο μου σχόλιο για αυτό είναι ότι ελπίζω να επαληθευτεί! Με το management, την εταιρεία και την υποστήριξη που έχουμε, τα τραγούδια και την παραγωγή που έχουμε τώρα, νομίζω ότι θα πρέπει να σκατώσουμε πολύ άσχημα για να μην καταφέρουμε κάτι. Αυτό είναι το νόημα πίσω από αυτό.

_x000D_

CopUKFooter