Δυστυχώς χωρίς τους Γάλλους Loudblast όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, λόγω αδυναμίας της διοργάνωσης να τους πληρώσει. Πράγμα λογικό βέβαια, καθώς το Fuzz λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ήταν μισογεμάτο με τον πάνω όροφο να είναι κλειστός. Κάτι τα ζόρια με τις τράπεζες, κάτι η καθημερινή, κάτι τα τέλη Ιουλίου όπου και αδειάζει η πόλη συνέθεσαν αυτό το σκηνικό.

Οι Καναδοί Kataklysm βέβαια, δεν έδειξαν να χαμπαριάζουν. Πρώτη τους φορά στην Ελλάδα από το 1991 όταν και ιδρύθηκαν. Κορυφαίο συγκρότημα στο death metal, το οποίο συνδυάζει άψογα υπέρβαρες κιθάρες, groove και μελωδίες (χωρίς τυρί). Με τον αρχηγό και ιδρυτή τους Maurizio Iacono να μας λέει ότι επιτέλους παίζει ζωντανά στη χώρα μας, αφού την έχει επισκεφθεί σαν τουρίστας. Ήχος μπουλντόζα (με μόνο μελανό σημείο το άδεισμα του ήχου σε μερικά σημεία λόγω της απουσίας δεύτερης κιθάρας), όρεξη, riffs βαρέων βαρών και ένας drummer που δε σου γέμιζε το μάτι με τίποτα αλλά ήταν σαν βιονικός καθώς κοπανούσε σαν να μην υπάρχει αύριο. Κομματάρες όπως τα “As I Slither”, “Like Animals”, “At The Edge Of The World”, “In Shadows & Dust”, “Crippled And Broken” έκαναν πολλά κεφάλια να κοπανηθούν και πολλές κλωτσιές να πέσουν, ενώ προς τιμήν τους έπαιξαν μόλις 2 κομμάτια από το επερχόμενο (12ο παρακαλώ) album τους φροντίζοντας να καλύψουν όλα τα albums της τελευταίας 15ετίας. Συγκεκριμένα, τα “The Black Sheep” και “Thy Serpents Tongue” έδειξαν ότι για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε ένα καινούριο δυναμίτη. Το πρώτο μάλιστα το αφιέρωσαν στην χώρα μας, λέγοντας ότι είμαστε ένας λαός που πρέπει να ξεχωρίζει γι αυτό να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λένε οι άλλοι. Έκλεισαν με μια υπόσχεση, ότι θα έρθουν πάλι μόνοι τους για ένα full show. Μακάρι.

Setlist: To Reign Again/If I Was God…I’d Burn It All/As I Slither/At The Edge Of The World/The Black Sheep/Push The Venom/Like Animals/Taking The World By Storm/Thy Serpents Tongue/In Shadows & Dust/Crippled And Broken

Kataklysm

Και η ώρα των κανίβαλων έφτασε. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στο death metal. Έχουν τις περισσότερες πωλήσεις από κάθε άλλο συγκρότημα σε αυτό το χώρο ενώ έχουν επηρεάσει αμέτρητα συγκροτήματα. Το σκηνικό γνωστό. Ο Alex Webster στο μπάσο, οι Rob Barrett και Pat O’Brien στις κιθάρες με βιδωμένα πόδια και ελεύθερα κεφάλια χωρίς να το κουνάνε ρούπι. Ο Paul Mazurkiewicz στα drums να δίνει ρέστα (αν και φάνηκε να ζορίζεται κάπως) και το ΚΤΗΝΟΣ που ακούει στο όνομα George “Corpsgrinder” Fisher να ξερνάει τα σωθικά του στο μικρόφωνο.

CannibalCorpse01

Χωρίς λόγια, χωρίς φιλοφρονήσεις, με ελάχιστες διακοπές ανάμεσα στα κομμάτια για το καθιερωμένο παιχνίδι του frontman με το κοινό, μας πετούσαν στη μούρη τη μια καφρίλα πίσω από την άλλη. Οι αντιδράσεις του κοινού στην αρχή ήταν παραδόξως ήρεμες, οι πρώτες νότες όμως του “Stripped, Raped And Strangled” το έκαναν να ξυπνήσει απότομα και να αρχίσει το καθιερωμένο μακελειό. Κατάφεραν να τιμήσουν όλα πλην ενός τα albums τους (ξέφυγε το “Butchered At Birth”) μοιράζοντας σωστά το setlist ανάμεσα σε παλιά και καινούρια κομμάτια. Η τετράδα των “Make Them Suffer”, “A Skull Full Of Maggots”, “Hammer Smashed Face” και “Devoured By Vermin” που έκλεισε την βραδιά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να μας προσφέρουν. Death metal. Τόσο απλά.

Setlist: Scourge Of Iron/Demented Aggression/Evisceration Plague/Stripped, Raped And Strangled/Disposal Of The Body/Sentenced To Burn/Kill Or Become/Sadistic Embodiment/Icepick Lobotomy/Addicted To Vaginal Skin/The Wretched Spawn/Dormant Bodies Bursting/I Cum Blood/Unleashing The Bloodthirsty/Make Them Suffer/A Skull Full Of Maggots/Hammer Smashed Face/Devoured By Vermin

Γιώργος Τερζάκης

Φωτό από το Facebook των Cannibal Corpse και το επίσημο site των Kataklysm

CannibalCorpse02