Caravan Of Shadows Festival Vol II, Συνέντευξη Τύπου

0

Ένα πρωτότυπο και διαφορετικό festival κάνει την επιστροφή του μετά από μονοετή απουσία και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Το Caravan Of Shadows για φέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Ίλιον Plus, κι εγώ αποφάσισα να παρευρεθώ στην πρόσκληση όπου οι διοργανωτές μαζί με εκπροσώπους από τα συγκροτήματα μας μίλησαν γύρω από αυτό στον πολύ όμορφο χώρο του Bock Beer Restaurant.

Αρχικά, λίγα λόγια για την ιδέα πίσω από το festival. Ξεκίνησε το 2017 και η πρώτη του εκδοχή έγινε στην Κέρκυρα, με την συμμετοχή των Ιταλών Temperance (melodic heavy metal) και Hell’s Guardian (melodic death metal), των Αθηναίων The Silent Rage (power metal) ενώ τη σκηνή του νησιού εκπροσώπησαν οι Mind Erasure (black/death metal) και οι Harem (stoner rock). Σκοπός του festival λοιπόν, είναι να ταξιδεύει, όπως υποδεικνύει και το όνομά του. Να πηγαίνει από πόλη σε πόλη, να αναδεικνύει την τοπική σκηνή, να μην είναι μονοδιάστατο όσον αφορά τη μουσική του κάθε συγκροτήματος, να μπορεί να φέρνει ονόματα από το εξωτερικό, αλλά και να υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ κάθε διαφορετικής διοργάνωσης.

Ένα δύσκολο εγχείρημα φυσικά, αφού οι συναυλίες στην επαρχία είναι λίγες, τα παιδιά όμως πίσω από τη διοργάνωση θέλουν να το αλλάξουν αυτό και να δώσουν στον κόσμο μια διαφορετική εμπειρία κάθε φορά που το καραβάνι τους θα αλλάζει πόλη. Σκοπός τους, όπως μας είπαν, είναι τα επόμενα να γίνουν σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, ενώ σε ερώτησή μου για το ποιες άλλες πόλεις θέλουν οπωσδήποτε να επισκεφθούν, η απάντηση φανέρωνε ξεκάθαρα την επιθυμία τους: όπου μπορέσουν. Επίσης, αν είναι εφικτό θα κάνουν και παραπάνω από μία διοργανώσεις μέσα στη χρονιά, ακόμα και διήμερο.

Πάμε όμως να δούμε και τι περιλαμβάνει το φετινό festival. 13 Δεκεμβρίου η ημερομηνία, στο Ίλιον Plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17) με τον πανεύκολο τρόπο πρόσβασης αφού είναι δίπλα στο σταθμό Βικτώρια. Τα εισιτήρια είναι πάρα πολύ φθηνά, αφού 6€ έχει η προπώληση και η τιμή στο ταμείο θα είναι 8€. Τα συγκροτήματα που θα συμμετέχουν είναι, κατά σειρά εμφάνισης, οι Grey Vs Gray (progressive/alternative rock), οι DeifieD (epic heavy metal), οι The Silent Rage (power metal) που αποτελούν και τον συνδετικό κρίκο με το πρώτο festival που ανέφερα νωρίτερα και οι Memorain (speed/thrash metal). Φαίνεται λοιπόν ότι, όπως και στο πρώτο, υπάρχουν διαφορετικές μουσικές προτάσεις για διαφορετικά γούστα.

Οι Grey Vs Gray αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον project το οποίο κάνει τώρα την αρχή του, αφού ιδρύθηκαν το 2018. Έχουν βγάλει ήδη δύο singles ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο τους full-length album. Ένα σχήμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το οποίο διηγείται ιστορίες από την απαρχή του κόσμου, χτίζοντας μέσα από αυτές έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Πολύ φιλόδοξο και ιδιαίτερο αυτό που προσπαθούν να κάνουν, καθώς η δράση τους δεν θα περιορίζεται μόνο στο μουσικό κομμάτι, αλλά θα εξαπλωθεί στη λογοτεχνία και το θέατρο. Μένει να δούμε πώς θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται όλο αυτό το οποίο έχουν μέσα στο μυαλό τους το επόμενο διάστημα. Στο festival θα δώσουν και την πρώτη τους εμφάνιση.

Οι DeifieD ετοιμάζουν και αυτοί το πρώτο τους full-length. Δημιουργήθηκαν το 2012 κι έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα μόνο ένα EP, το “Chaos, Blood & War” το 2015. Έχουν καταφέρει όμως να δημιουργήσουν ένα καλό όνομα στη σκηνή και να δώσουν αρκετές συναυλίες, που σημαίνει ότι έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να αποζημιώσουν τους παρευρισκόμενους.

Καινούριο album ετοιμάζουν και οι The Silent Rage, το οποίο θα διαδεχτεί το ντεμπούτο τους “The Deadliest Scourge” του 2016. Με καινούρια μέλη πλέον στη σύνθεσή τους, ετοιμάζουν κάτι το οποίο θα κάνει πολύ κόσμο να στρέψει τα…αυτιά του προς τη μεριά τους. Αυτό το λέω επειδή είχαν την τύχη να ακούσω κάποια κομμάτια σε προπαραγωγή και αυτό που έρχεται είναι πραγματικά καλό. Με μεγάλη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια (από το 2006 είναι στην πιάτσα), είναι σίγουρο ότι ξέρουν πολύ καλά πώς να κάνουν τη δουλειά τους πάνω στο σανίδι.

Όσο για τους headliners, δε νομίζω ότι χρειάζονται συστάσεις. Είναι στη σκηνή από το 1999, έχουν κυκλοφορήσει εννιά studio albums και ήδη ετοιμάζονται για το δέκατο. Έχουν συνθέσει το μουσικό θέμα για την εκπομπή TV War του Mad TV και από τη σύνθεσή τους έχουν περάσει, είτε σαν καλεσμένοι είτε σαν μόνιμα μέλη, τεράστια ονόματα του χώρου όπως οι James Murphy, Nick Menza, Jeff Waters, Tim “Ripper” Owens, Dave Ellefson, Steve DiGiorgio, Ralph Santolla, Gene Hoglan, Michael Gilbert και Blaze Bayley. Καθόλου άσχημα για μία μπάντα η οποία έχει γράψει τη δική της ιστορία στη σκηνή της χώρας μας.

Η επόμενη στάση του καραβανιού λοιπόν, πλησιάζει. Θα είναι ένα βράδυ με καλή μουσική στο οποίο όσοι έρθουν δε θα το μετανιώσουν. Τέλος, μετά από δική μου ερώτηση για πιθανό τζαμάρισμα επί σκηνής, οι μπάντες που θα συμμετάσχουν μπορεί και να βρεθούν όλοι μαζί στο τέλος για ένα μεγαλειώδες κλείσιμο. Το σίγουρο όμως είναι ότι τα παιδιά που το τρέχουν το έχουν δει πολύ σοβαρά, έχουν ρίξει μπόλικη δουλειά σε αυτό και θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να γίνει ένας θεσμός με πολλές στάσεις ακόμα.