Είναι ένα από τα συγκροτήματα που οι fans του progressive rock διψάνε για να βλέπουν ζωντανά. Μιλάμε με τον Pye Hastings, εγκέφαλο των Caravan και έναν υπέροχο άνθρωπο και κάνουμε μια πολύ όμορφη ανασκόπηση στην πολυετή τους καρριέρα αλλά επίσης κουβεντιάζουμε και για τα τωρινά όπως και τα αυριανά τους πλάνα.  Συνέντευξη: Δημήτρης Καζαντζής

Rockpages.gr: Βρίσκεστε στη μέση μιας περιοδείας στην Αγγλία για να υποστηρίξετε το “Paradise Filter” ή το συγκρότημα;

Pye Hastings: Λίγο και από τα δύο στη πραγματικότητα…έχουμε ένα  πρόσφατο άλμπουμ αλλά λάβαμε και ένα τηλεφώνημα από έναν  promoter  ο οποίος μας ρώτησε αν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια περιοδεία στην Αγγλία.  Φυσικά είπαμε ναι καθώς ήταν μία ιδανική ευκαιρία να συναντήσουμε τους οπαδούς μας.  Όταν κάνεις εμφανίσεις σε μικρά club μπροστά από 700-800 άτομα καταφέρνεις να συναντήσεις τους  οπαδούς σου, να δεις τα πρόσωπά τους…αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας.

Caravan01

Rockpages. gr:  Έχουν περάσει τρία χρόνια από το τελευταίο σας album, υπάρχουν σχέδια για ένα καινούριο;

Pye Hastings: Έχω περίπου δέκα καινούρια τραγούδια. μέχρι τώρα όλα είναι ανολοκρήρωτα αλλά σκοπεύω να τα δουλέψω περισσότερο όταν τελειώσει η περιοδεία. Αλλά ναι, είναι μια δουλειά σε εξέλιξη.

Rockpages.gr: Αποδέχεστε τον όρο “progressive” για την μουσική των Caravan; Αν ναι, τι άλλο χαραχτηρισμό θα προσθέτατε στον όρο “progressive”;

Pye Hastings: Εντάξει, δεν είμαστε και εντελώς progressive. Κάποια από τα τραγούδια μπορούν να χαραχτηριστούν έτσι  αφού είναι  μεγάλα,περίπου 20 λεπτά ή κάτι τέτοιο. Έχουν αρκετές αλλαγές στον ρυθμό και στη δομή. Αλλά από την άλλη,  έχουμε και φυσιολογικά  τραγούδια  που δε μπορείς να τα αποκαλέσεις progressive . Ακόμα και αυτά τα τραγούδια μπορούν να μετατραπούν σε progressive  ήχους στα live sets  μας καθώς τείνουμε να επεκτείνουμε τα solo  κομμάτια. Με αυτή την έννοια μπορείς να πεις ότι είμαστε ένα progressive συγκρότημα.

Rockpages.gr: Ποια είναι η κορυφαία στιγμή στην περίπου μισού αιώνα καριέρα των Caravan κατά τη γνώμη σου;

Pye Hastings: Η κορυφαία στιγμή όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα όταν οι οπαδοί μου ζητάνε να ξαναβγώ και να παίξω γι’αυτούς. Αυτό δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια.Δεν θα το άλλαζα ούτε για ένα εκατομμύριο λίρες. Αυτό είναι το γνήσιο της υπόθεσης.  Δεν μπορώ να το εγκαταλείψω αυτό.

Rockpages.gr: Βλέπεις κανένα από τα σημερινά συγκροτήματα που έχει επηρεαστεί από τη μουσική των Caravan να έχει δυνατότητες για μια λαμπρή καριέρα;

Pye Hastings: Υπάρχουν αρκετά. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους όμως. Θυμάμαι ότι διάβασα τη συνέντευξη των Muse οι οποίοι είναι αρκετά δημοφιλείς και είπαν ότι η μουσική των Caravan ήταν μεγάλη επιρροή γι’αυτούς.

Rockpages.gr: Θα ήθελα να πάμε πολύ πίσω στο 1968 όταν η μπάντα έκανε την εμφάνιση της. Ποιες ήταν οι προοπτικές για τέσσερις νέους μουσικούς εκείνη την εποχή; Σας είχε περάσει ποτέ από το νου ότι το όνομα Caravan θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα σε αυτό το είδος μουσικής και ότι θα είχε τέτοια διάρκεια;

Pye Hastings: Όταν ήμασταν νέοι ήμασταν σαν όλα τα νέα παιδιά που έπιαναν μια κιθάρα στα χέρια. Φυσικά τα όνειρα μας ήταν τεράστια…θέλαμε να γίνουμε σαν τους Beatles ή τους Kinks. Ονειρευόμασταν να ανεβαίνουμε στη σκηνή και να γίνουμε αστέρια της Rock.  Αρχίσαμε να παίζουμε μικρά, τρίλεπτα τραγούδια.  Όσο γινόμασταν πιο έμπειροι επεκτείναμε τα νούμερα μας λίγο στις συναυλίες. Κάποιοι έλεγαν ότι κατευθυνόμασταν προς τα μονοπάτια της jazz και του progressive. αλλά η πραγματική επιθυμία μας ήταν να γίνουμε pop stars κυρίως….νεαρά αγόρια που θα γινόντουσαν επιτυχημένοι μουσικοί. Όταν αναπολείς αυτά τα χρόνια αντιλαμβάνεσαι ότι δεν τα καταφέραμε σαν νέοι pop stars.  Πήραμε άλλο δρόμο. Οι οπαδοί μας έκαναν να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, οι θαυμαστές είναι αυτοί που μετράνε στη παραγματικότητα. Το αστείο είναι ότι όλες οι pop μπάντες που έχω δει τα τελευταία 4-5 χρόνια, εμφανίζονται και εξαφανίζονται αστραπιαία. Είμαστε στο χώρο εδώ και 45 χρονια και ακόμα βλέπουμε οπαδούς που είναι μαζί μας από την αρχή της μπάντας. Αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν φυσικά χα χα!!!

Caravan03

Rockpages.gr: Πως δικαιολογείς το γεγονός ότι οι Caravan καθώς επίσης και άλλα συγκροτήματα αυτού του είδους καταφέρνουν να έχουν πολλούς νέους οπαδούς  εκτός από τους μεγαλύτερους τους οποίους έχουν ήδη «εξασφαλίσει» μέσα στα χρόνια; Δεν ήσασταν ποτέ ένα συγκρότημα  που γέμιζε στάδια των 50.000 ατόμων….

Pye Hastings: Λοιπόν, κάποιες φορές τα γεμίζαμε αλλά όχι συχνά… το θέμα είναι ότι μας αρέσει να παίζουμε, μας αρέσει να είμαστε στη σκηνή είτε είναι μπροστά από 15.000 ανθρώπους είτε σε ένα μικρό club κάπου στον κόσμο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε στην πρώτη μας περιοδεία στην Αμερική..δεν μπορούσες  να βασιστείς  μόνο στις συναυλίες σε μεγάλα στάδια. Αυτά ήταν μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να κάθεσαι 3 μέρες καθώς πρέπει ακόμα να πληρώνεις όλα τα έξοδα..όπως τα οδοιπορικά, δωμάτια ξενοδοχείων, μισθούς κλπ. Έτσι έπρεπε να κανονίζουμε   εμφανίσεις  σε μικρά club για να βγάλουμε χρήματα. Στην αρχή, δεν θέλαμε να το κάνουμε αλλά όταν είδαμε ότι το κόστος όλο και ανέβαινε, αναθεωρήσαμε αυτή την απόφαση και αρχίσαμε να κλείνουμε μικρότερες εμφανίσεις. Αυτή αποδείχθηκε μια σοφή απόφαση για τους Caravan καθώς έτσι συνδεθήκαμε με τους οπαδούς μας, κάτι  που δε μπορούσαμε να κάνουμε σε μεγάλα στάδια. Επιπλέον βγάλαμε κάποια επιπλέον χρήματα και πληρώσαμε τους λογαριασμούς μας. Αυτό ήταν ένα καλό μάθημα. Στη τελική, είναι μια δουλειά και πρέπει να προσαρμόζεσαι και να μπορείς να κάνεις μικρές και μεγάλες εμφανίσεις ταυτόχρονα.

Rockpages.gr: Για ένα νέο λάτρη της μουσικής που θα δει τους Caravan για πρώτη φορά και που θα ήθελε να τους ανακαλύψει σε μεγαλύτερο βάθος…ποιο album θα του πρότεινες να αγοράσει και γιατί;

Pye Hastings: Θα του πρότεινα να αγοράσει το “Paradise Filter” γιατι είναι το ολοκαίνουριό μας album κι έπειτα θα έλεγα να ακούσει πολύ προσεχτικά το “In the Land of Grey and Pink” και το “For Girls Who Go Plump In the Night”  που είναι δύο albums  από τη δεκαετία του 70.  Αυτά τα τρία albums θα σου δώσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι ακριβώς είναι οι Caravan.

Rockpages.gr: Πως συμπεριφέρεται η μουσική βιομηχανία στους Caravan σήμερα;

Pye Hastings: Οι ατζέντηδες είναι εντάξει, οι δισκογραφικές όχι. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα με τις δισκογραφικές εταιρίες.  Σε βλέπουν σαν προϊόν..αν πουλάς 100.000 albums, ανήκεις στους καλούς γι’αυτούς. Αν πουλάς 10.000 τότε σε αγνοούν εντελώς. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε δισκογραφικές εταιρίες είναι πολύ νέοι έτσι κι αλλιώς…δεν μας ξέρουν, δεν έχουν ακούσει για μας. Δεν έχουν ιδέα τι έχουμε κάνει στο παρελθόν αλλά ούτε και την σημασία του  δεσμού  ανάμεσα στη μπάντα και τους οπαδούς της.  Χωρίς αυτόν τον δεσμό δεν είσαι τίποτα και οι Caravan έχουν κρατήσει ζωντανό αυτό τον δεσμό. Το τελευταίο album που κάναμε ήταν μέσα απο το Pledge Campaign και ήταν το καλύτερο πράγμα που είχαμε κάνει ποτέ αφού προσφέραμε την μουσική μας απευθείας στους οπαδούς χωρίς κανέναν ενδιάμεσα. Δεν υπήρχε κανένας  μεσάζοντας και μάθαμε τις αντιδράσεις αμέσως χωρίς βλακείες από τις δισκογραφικές εταιρίες.

Rockpages.gr: Ποια είναι τα σχέδια της μπάντας για την υπόλοιπη χρονιά;
Pye Hastings: Κι’άλλες περιοδείες..έχουμε κλείσει κάποιες ημερομηνίες. Θα πάμε στην Ιταλία τον Ιούλιο, κάποια φεστιβάλ και κάποιες εμφανίσεις στην Αγγλία.

Caravan02