Ο Κωνσταντίνος –mindcrimek- Βλάχος συναντά τους Conception προσπαθώντας να συγκρατήσει τη χαρά του για τη μεγάλη επιστροφή των Νορβηγών. O Roy Khan και ο Tore Østby μιλάνε για το «State of Deception» και για μία εμφάνιση που μας χρωστάνε εδώ και 23 χρόνια…

Rockpages.gr: Μας λείψατε ρε παιδιά! Ήταν όλο αυτό το κενό απλά ένα μεγάλο διάλειμμα;

Roy: Ναι, μπορείς να το πεις και έτσι. Αλλά είναι ωραίο που έχουμε επιστρέψει.

Tore: Σίγουρα ήταν ένα μεγάλο διάλειμμα και μετά κάναμε ένα διάλειμμα στο διάλειμμα για να δώσουμε κάποια live το 2005

Rockpages.gr: Τι ήταν αυτό που σας έφερε μαζί σαν μπάντα ξανά; Ποιος έφερε πρώτος την ιδέα στο τραπέζι και πόσο εύκολο τελικά να πραγματοποιηθεί;

Roy: Ο Tore μου έπαιξε κάποια βασικά πράγματα για τραγούδια πριν τρία χρόνια και νιώσαμε πως ταίριαζαν ωραία για τους Conception. Προχωρήσαμε, κάναμε πέντε sessions στα βουνά που κατέληξαν στη δημιουργία του EP που βγήκε το 2018 και τώρα στο νέο πλήρες άλμπουμ «State Of Deception»

Tore: Ήταν ξεκάθαρο πως θα δημιουργούσαμε νέα μουσική μαζί αργά ή γρήγορα και όλοι νιώσαμε πως η ώρα είχε πλέον έρθει.

Rockpages.gr: Δύο δεκαετίες μετά υπάρχει ακόμα επιθυμία και πάθος για μουσική;

Roy: Οπωσδήποτε! Δε νομίζω πως θα το σκεφτόμασταν να το κάνουμε αν δεν ήμασταν ήδη ορεξάτοι.

Tore: Το πάθος για μουσική είναι αδιάκοπο, και σχεδόν νιώσαμε πως ήμασταν πίσω στα 1990s όταν αρχίσουμε να γράφουμε και πάλι.

Rockpages.gr: Πρόκειται για νέο υλικό ή πράγματα που είχατε γράψει στο παρελθόν; Ίσως κάποια παλιά riffs κτλ;

Roy: Οι βασικές κιθάρες και αρμονίες του “Waywardly Broken” είχαν στην πραγματικότητα γραφτεί στα early 2000s όταν ο Tore και εγώ μέναμε ακόμα στο Όσλο. Ο Tore είχε επίσης αρχίσει να δουλεύει πάνω στο “Feather Moves” όσο ζούσε στη Γαλλία λίγο αργότερα. Αλλά το περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι εντελώς νέο υλικό.

Tore: Κάποια μέρη του “She Dragoon” τα είχαμε τζαμάρει με τον Arve στα early 2000s επίσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην ολότητα τους τα τελευταία χρόνια.

Rockpages.gr: Ακολουθήσατε ένα συγκεκριμένο τρόπο σύνθεσης αυτή τη φορά; Κάποιο jamming όλοι μαζί ή τα βασικά κομμάτια της κάθε σύνθεσης ήταν ήδη έτοιμα πριν μπείτε στο στούντιο;

Roy: Το βασικό κομμάτι κάθε σύνθεσης είναι σχεδόν πάντα έτοιμο πριν μπούμε στο στούντιο. Εδώ και εκεί κρατάμε κάποιες φορές κάποια μικρά κομμάτια από τα demo. Όλα όμως βελτιώνονται μέχρι την τελευταία στιγμή της παραγωγής.

Tore: Τις περισσότερες φορές πρώτα φτιάχνω τον βασικό κορμό της μουσικής και έπειτα μετά δουλεύουμε πάνω σε αυτό μαζί ενώ ο Roy συνήθως τζαμάρει τις φωνητικές γραμμές όσο κάνουμε τα sessions. Έπειτα συνεχίζουμε το ραφινάρισμα των κομματιών μέχρι την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων.

Rockpages.gr: Λάτρεψα τη γενικά σκοτεινή ατμόσφαιρα στο σύνολο του άλμπουμ αλλά συμβαίνει το ίδιο και με τους στίχους; Πρόσεξα κάποια σημάδια ελπίδας εδώ και εκεί.

Roy: Παρά τα όσα άσχημα μας ανησυχούν αυτές τις μέρες πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να μας επιτρέψουμε να πολεμήσουμε για την ίδια την ύπαρξη μας. Η ελπίδα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο από αυτή την άποψη.

Rockpages.gr: Ο Seth Siro Anton είναι υπεύθυνος για το όμορφο artwork. Μπόρεσε να πιάσει αυτό που είχατε στο μυαλό σας;

Roy: Τα πήγε θαυμάσια στο εξώφυλλο του “My Dark Symphony”. Με δυσκολία μπορούσα να σκεφτώ πως θα κατάφερνε κάτι τόσο σκοτεινό, cool και όμορφο ξανά, αλλά στο “State of Deception” πήγε ένα βήμα παραπέρα. Διαφορετικό μεν αλλά καταλαβαίνεις ότι είναι στο στυλ του. Ο τέλειος συνδυασμός για αυτά τα τραγούδια.

Rockpages.gr: Το 2018 ενθουσιάστηκα γιατί ξυπνήσατε μνήμες για την μπάντα που αγάπησα στα 1990s. Τώρα όμως είμαι στ’ αλήθεια χαρούμενος με το νέο άλμπουμ και μπορώ με περηφάνια να το τοποθετήσω δίπλα στα παλιά κλασικά σας άλμπουμ. Εσείς βλέπετε τη σύνδεση με το παρελθόν σας;

Roy: Πάντα θα υπάρχουν συνδέσεις με το παρελθόν. Μερικές είναι πιο εύκολες από άλλες. Πραγματικά με κάνει χαρούμενο που σου άρεσε το νέο άλμπουμ μας.

Tore: Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε σε ένα μουσικό ταξίδι από την πρώτη δουλειά μας, πάντα εξερευνώντας νέους δρόμους να εκφραστούμε. Τόσο το EP όσο και το LP μοιάζουν σαν η φυσική συνέχεια αυτού του ταξιδιού, βασισμένα σε όλη την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη μουσική και τη ζωή ανάμεσα στους δίσκους.

Rockpages.gr: Αποφασίσατε να αναλάβετε τόσο την παραγωγή όσο και την κυκλοφορία του άλμπουμ μόνοι σας. Είναι άραγε η ελευθερία το πιο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη;

Roy: Η ελευθερία και ο έλεγχος πάνω στον δικό μας χρόνο και την καριέρα μας είναι το κλειδί ναι, αλλά είχαμε κάποιες εντυπωσιακές στιγμές σε σχέση με το crowdfunding επίσης. Είμαστε τόσο ευγνώμονες με όσους βοήθησαν να το συνειδητοποιήσουμε αυτό.

Tore: Πάντα ήταν σημαντικό για μας να έχουμε τον δημιουργικό έλεγχο. Το κάνουμε την παραγωγή μόνοι μας μας άφησε να έχουμε τον έλεγχο πάνω στον ήχο. Έχουμε μαζί μας μια επαγγελματική ομάδα που δουλεύει για μας πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία και τις ζωντανές εμφανίσεις. Αν τα κάναμε όλα μόνοι μας δεν θα έμενε χρόνος για μουσική…

Rockpages.gr: Φαίνεται πως οι οπαδοί ενθουσιάστηκαν, εσείς το νιώσατε αυτό στο πρόσφατο listening party? Θα σκεφτόσασταν να παίξετε κάποια κομμάτια ζωντανά στο στούντιο ή και στο σπίτι τώρα που εξαιτίας της πανδημίας δε γίνονται συναυλίες ή θα περιμένετε για τη νέα χρονιά με ένα νέο τουρ?

Roy: Είναι αλήθεια πως οι οπαδοί φαίνονται πολύ ενθουσιασμένοι με το νέο άλμπουμ και επίσης ο δίσκος παίρνει πραγματικά καλές κριτικές παντού. Ελπίζω όλοι να μπορέσουν να απολαύσουν το “State Of Deception” όσο περισσότερο γίνεται πριν βγούμε στο δρόμο και πάλι.

Tore: Μένουμε σε διαφορετικές χώρες και με τα πρόσφατα αυστηρά μέτρα μετακίνησης δεν είναι εφικτό να βρεθούμε. Θα δείξει αν μπορέσουμε να κάνουμε κάποιο live event μέσω streaming σύντομα, αλλά ότι είναι να γίνει θα γίνει.

Rockpages.gr: Θα σας δούμε επιτέλους στην Ελλάδα; Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις για μένα ήταν πίσω στο 1997 όταν δεν ήρθατε με τους Stratovarius. 23 χρόνια αναμονής είναι πάρα πολλά 🙂

Roy: Ωωωωχ…. Μη μου θυμίζεις την περιοδεία των Stratovarius!!! Σίγουρα θα παίξουμε στην Ελλάδα κάποια στιγμή, και συμφωνώ, 23 χρόνια είναι αλήθεια πάρα πολλά, μείνετε ασφαλείς και υγιείς μέχρι να βρεθούμε!

Tore: Ναι, τότε ήταν φοβερά απογοητευτικό και για εμάς. Ήμασταν όλοι προετοιμασμένοι και έτοιμοι να φύγουμε για την περιοδεία και τότε μας ενημέρωσαν πως δε γινόταν να είμαστε μέρος αυτής τελικά! Πραγματικά προσμένω να παίξουμε ζωντανά στην Ελλάδα!