Ήταν να μην αποφασίσουν να κυκλοφορήσουν live album οι Def Leppard…μετά το “Mirrorball” πριν από δύο χρόνια –θυμίζουμε ότι μέχρι εκείνου του σημείου οι Leps δεν είχαν βγάλει κάποιο live album- επανέρχονται με ένα ακόμη ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο που όχι μόνο αφήνει χιλιόμετρα πίσω του το “Mirrorball” αλλά τολμώ να πω ότι είναι το καλύτερο live album που έχουμε ακούσει γενικότερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Αφορμή αποτέλεσαν οι συνεχόμενες συναυλίες που έδωσαν στο Las Vegas στις οποίες έπαιζαν ολόκληρο το θρυλικό “Hysteria” εξ ου, λοιπόν, και ο τίτλος “Viva Hysteria”. Οι εμφανίσεις των Leps ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος εμφανίζονταν οι…Ded Flatbrd που δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους Def Leppard που «ζέσταναν» τον κόσμο σαν μία και καλά tribute μπάντα στους Leppard. Και τι έπαιζαν σε αυτό το πρώτο μέρος…κάθεστε; 7 τραγούδια από το “High N’ Dry”, 2 από το “On Through The Night” και κάποια ακόμη σκόρπια από τα υπόλοιπα albums. Με λίγα λόγια…χαμός! Προσωπικά, δεν μπορούσα να μην ανατριχιάσω στο άκουσμα του “Stagefright” που με γύριζε στη βιντεοκασέτα του “In The Round In Your Face” ενώ κόλλαγε απίστευτα με το “Mirror Mirror” που ακολουθούσε.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιαζόταν ολόκληρο το “Hysteria” + 2 κομμάτια από το “Pyromania”. Τώρα, ό,τι και να γράψουμε για το μνημειώδες αυτό album είναι περιττό. Να επισημάνουμε ότι τα 12 τραγούδια του “Hysteria” ακούγονται τέλεια ενώ έχει γίνει εμφανής προσπάθεια από τη μπάντα να τηρηθεί κατά γράμμα ο ήχος του album. Για παράδειγμα, το ενδιάμεσο κομμάτι του “Rocket” ακούγεται αυτούσιο ενώ το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή των “Gods Of War” και “Excitable”. Η αναφορά από τον Joe Elliott στον μεγάλο Steve “Steamin” Clark πριν από το “Gods of War” είναι συγκινητική και μας θύμισε πόσο πολύ μας λείπει. Όσο για τον ήχο του “Viva Hysteria” αγγίζει την τελειότητα, όπως άλλωστε κάθε μουσικό πόνημα των παιδιών από το Sheffield.

Αγοράστε το “Viva Hysteria”…πιστέψτε με, θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο μέλλον! Viva Hysteria, Viva Def Leppard!

Highlight: Ένας μονόχειρας drummer, ένας θάνατος, μία διάγνωση καρκίνου…ναι, αυτή η μπάντα είναι Undefeated!