Support τότε ήταν, όπως όλοι θυμόμαστε, οι Whitesnake. Το ίδιο περίπου πακέτο πραγματοποιεί αυτή την περίοδο μία mini tour στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Ιρλανδία όπου θα ξεκινούσε η περιοδεία. Αφού κάναμε μία συνέντευξη με τον Vivian Campbell (σύντομα στο Rockpages) και δώσαμε ένα μπουκάλι ούζο δώρο στον Joe Elliott, κατευθυνθήκαμε στις αναπαυτικές θέσεις του 3Arena έχοντας προμηθευτεί τα απαραίτητα (μπλουζάκι, tourbook, μπύρα Murphy’s).

DefLeppard02

To live άνοιξαν οι Black Star Riders και πάνω κάτω ήξερα τι να περιμένω αφού τους είχα δει τον περασμένο Μάρτιο στο Cambridge. Να σας πω την μαύρη αλήθεια είχα την αίσθηση ότι οι Ιρλανδοί θα τους επεφύλασσαν πιο θερμή υποδοχή δεδομένου του «συνεκτικού κρίκου» Thin Lizzy-Δουβλίνου. Ωστόσο, η απόδοση των Black Star Riders ήταν αρκετά καλή ενώ –όπως αναμενόταν άλλωστε- έγινε και ο σχετικός πανικός στα “Whiskey In The Jar”, “Jailbreak”, “The Boys Are Back In Town”. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρ’ ολίγο να μην παίξουν καθώς όπως μας είπε ο Jimmy De Grasso νωρίτερα, η καταιγίδα Desmond που χτύπησε τη Δυτική ακτή της Ιρλανδία την προηγούμενη μέρα ήταν τόσο σφοδρή που είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές πτήσεις. Ήμασταν στο Δουβλίνο από την Παρασκευή (4/12) και πραγματικά οι άνεμοι άγγιζαν τα 9 μποφόρ! Πάντως την ημέρα της συναυλίας επικρατούσε σχεδόν άπνοια (τράβα βγάλε άκρη)!

Set List: All Hell Breaks Loose/Are You Ready/The Killer Instinct/Jailbreak/Kingdom of the Lost/The Boys Are Back In Town/Bound For Glory/Finest Hour/Whiskey In The Jar

Οι Whitesnake δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς και μόνο το γεγονός ότι έπαιξαν όλα τα hits συνοδευόμενα από ορισμένες επιλογές μέσα από το “The Purple Album” ήταν ικανό για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Ακόμη και η φωνή του Coverdale ήταν σε καλή κατάσταση (ίσως επειδή ήταν η πρώτη μέρα της περιοδείας) με τα υπόλοιπα μέλη των Snake να συνδράμουν τα μέγιστα. Οι Beach και Hoekstra είναι ένα απολύτως ταιριαστό κιθαριστικό δίδυμο και το rhythm section των Aldridge & Devin είναι αψεγάδιαστο. Να επισημάνω κάτι σε αυτό το σημείο: ακούω πολλούς που γκρινιάζουν συνέχεια για την κακή κατάσταση της φωνής του Coverdale. Ισχύει. Ωστόσο, ισχύει και κάτι ακόμη: σε λίγα χρόνια δεν θα ακούσουμε ποτέ ξανά ζωντανά όλους αυτούς τους αθάνατους ύμνους…ας μην το ξεχνάμε.

Set List: Burn/Bad Boys/Love Ain’t No Stranger/The Gypsy/Give Me All Your Love/Ain’t No Love in the Heart of the City/Mistreated/You Fool No One/Soldier of Fortune/Is This Love/Fool For Your Loving/Here I Go Again/Still Of The Night

Whitesnake

Δεν χρειαζόταν να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 fans στο 3Arena ήταν εκεί για τους Def Leppard. Λίγο πριν τις 21:35 η κουρτίνα με το κλασικό λογότυπο των Def Leppard σηκώνεται αποκαλύπτοντας μία εντυπωσιακή σκηνή και ταυτόχρονα οι πρώτες νότες από το “Let’s Go” ξεχύνονται από τα τεράστια ηχεία του 3Arena. Τα “Animal”, “Undefeated”, “Dangerous” ακολουθούν και από την αρχή γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Leppard είναι σε απίστευτη φόρμα!

DefLeppard03

Απίστευτα προβαρισμένοι και με έναν ήχο που σου έδινε την εντύπωση ότι ο Mutt Lange βρισκόταν πίσω από την κονσόλα του 3Arena, τα παιδιά από το Sheffield απέδειξαν ότι είναι από τις καλύτερες live μπάντες όλων των εποχών! Τα δεύτερα φωνητικά (κυρίως του Savage) ήταν ανατριχιαστικά, οι κιθάρες των Collen & Campbell αναπαρήγαγαν επακριβώς τις studio εκδοχές των κομματιών, ο Rick Allen ήταν συγκλονιστικός με ένα μόνιμο χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό του ενώ η φωνή και η εν γένει παρουσία του Elliott ήταν αψεγάδιαστη. Όσο για το set list (όπως θα δείτε και παρακάτω), το “Hysteria” είχε την τιμητική του ενώ το νέο album αντιπροσωπεύτηκε από 2 ½ τραγούδια. Η εκτέλεση του ομώνυμου τραγουδιού “Hysteria” με το background να δείχνει φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική δημιουργώντας πλήθος συναισθημάτων!

DefLeppard05

Κλείνοντας να πούμε ότι είναι πραγματικά κρίμα για τα συγκροτήματα που ανοίγουν τις συναυλίες των Def Leppard αφού δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 λεπτά από την ώρα που θα βγουν στη σκηνή οι Leps για να ξεχάσεις ό,τι έχει προηγηθεί.

Set List: Let’s Go/Animal/Undefeated/Dangerous/Love Bites/Armageddon It/Rock On/Last Dance/Two Steps Behind/Rocket/When Love and Hate Collide/Switch 625/Hysteria/Let’s Get Rocked/Pour Some Sugar On Me/Rock Of Ages/Photograph

Σάκης Νίκας  

DefLeppard01