Περιμέναμε πολλά χρόνια για να έχουμε στα χέρια μιας μία βιογραφία των Fates Warning. Μία μπάντα που μπορεί ποτέ να μην κατάφερε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής αλλά έχει διατηρήσει ένα ισχυρό fan base όλες αυτές τις δεκαετίες. Ειδικά στη χώρα μας. Προσωπικά, μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Jeff Wagner ετοίμαζε ένα βιβλίο για τους Fates, και μάλιστα με την άδεια και συμβολή όλων των πρώην και νυν μελών του συγκροτήματος, ήξερα ότι θα είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περίμενα ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ειλικρινά είχα καιρό να ευχαριστηθώ τόσο πολύ ένα βιβλίο.

Το ”Destination Onward” καταγράφει όλες (το εννοούμε) τις πτυχές της ιστορίας των Fates από τις πρώτες μέρες (όταν ακόμη ονομάζονταν Misfit αλλά και πιο πριν…όταν απλώς τζάμαραν χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιο όνομα) μέχρι σήμερα. Ο Wagner αποφεύγει με δεξιοτεχνικό τρόπο την…κακοτοπιά των περισσοτέρων βιβλίων που αφιερώνουν πολλές, ανούσιες σελίδες στα παιδικά χρόνια και στα οικογενειακά στοιχεία του εκάστοτε μέλους. Ενδιαφέρουσες, χρήσιμες αλλά όχι πάντα απαραίτητες πληροφορίες και για αυτό δεν χρειάζονται πολλές σελίδες. Ο Wagner είναι αυτής της λογικής και έτσι μετά από μερικές εισαγωγικές σελίδες περνάμε κατευθείαν στο…ζουμί!

Το άλλο εξαιρετικό στοιχείο του “Destination Onward” είναι το γεγονός ότι ο Wagner έχει καταφέρει να παντρέψει την αφήγηση (το προσωπικό στοιχείο δηλαδή) με τις δηλώσεις/αναμνήσεις των πρωταγωνιστών με έναν πολύ εμπνευσμένο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι να «ρέει» το κείμενο και να ευχαριστιέσαι να διαβάζεις τα πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιπλέον, ο Wagner είναι ταυτόχρονα ένας καλός συγγραφέας και ένας οπαδός της μπάντας. Άρα ξέρει τι να εντάξει στο κείμενο του και τι να αφήσει απέξω. Πολύ σημαντικό αυτό, αν θέλετε τη γνώμη μου.

Η δομή ακολουθεί τη χρονολογική σειρά της δισκογραφίας των Fates ενώ στο τέλος υπάρχει ένα κεφάλαιο για τα side projects των μελών των Fates αλλά και ένα ακόμη όπου ο συγγραφέας παραθέτει λίστες που έχουν καταγράψει οι ίδιοι οι Fates για τα αγαπημένα τους albums, τραγούδια αγαπημένων τους σχημάτων και άλλα πολλά ενδιαφέροντα. Ο Wagner δεν παραλείπει να αναφέρει και εκείνος τα αγαπημένα του Fates albums με αξιολογική σειρά, τα αγαπημένα του εξώφυλλα κ.α. Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη αν δεν σας εφιστούσα την προσοχή στην εισαγωγή όπου ο συγγραφέας αφηγείται την πρώτη του γνωριμία με τους Fates όταν τους έστειλε ένα γράμμα διαμαρτυρόμενος για την αποχώρηση του John Arch. Όχι μόνο έλαβε απάντηση από τον Matheos αλλά τώρα ο ίδιος ο ιδρυτής των Fates συμβάλει τα μέγιστα στο “Destination Onward”. Ανεκτίμητη αξία. Με μία λέξη το “Destination Onward” είναι ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟ για όλους τους fans των Fates και γιατί όχι όλης της μεταλλικής κοινότητας.