Όποιος πιστεύει ότι ο Devin Townsend δεν είναι ψυχάκιας, τον προκαλώ να ακούσει το “Deconstruction”. Αν μετά από αυτό πιστεύει άκομα το ίδιο τότε απλά είναι και ο ίδιος ψυχάκιας!!!! Ο ίδιος ο καναδός είπε σε μια συνέντευξη ότι το “Deconstruction” είναι “ Α journey up my own ass”.
 
Το Deconstruction είναι το 3ό άλμπουμ της σείρας Devin Townsend Project και κυκλοφορεί μαζί με το Ghost στις 20 Ιουνίου. Στιχουργικά μιλάμε για έναν concept δίσκο που λέει την ιστορία ενός ανθρώπου που πηγαίνει στην κόλαση και γνωρίζει τον διάβολο. Ο διάβολος του υπόσχεται ότι θα του παρουσιάσει τα μυστικά του σύμπαντος και τελικα του δίνει ένα τσίζμπεργκερ(ναι καλα διαβάσατε). Όμως ο ήρωας μας  είναι χορτοφάγος οπότε το όλο του ταξίδι έχει άδοξο τέλος.

Μουσικά τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Χαοτικά θα έλεγα. Ό,τι είδος μουσικής αρέσει στον Townsend υπάρχει σε αυτό το δίσκο. Progressive, heavy metal, extreme metal, ατμοσφαιρικό rock, electro-pop και όλα αυτά με έναν εξαιρετικό και θεατρικό τρόπο παρουσίασης. Όποιος αποφασίσει  να ακούσει το δίσκο θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια εμπειρία παρόμοια με το τρενάκι του τρόμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να προβλέψεις τί θα ακούσεις στην συνέχεια.

Το “Praise The Lowered” που ανοίγει τον δίσκο ξεκινάει με electro beats και με την φωνή του Townsend να είναι χαλαρωτική και ήρεμη. Όσο προχωράει το κομμάτι η ένταση δυναμώνει και κάπου εδώ ξεκινάει το χάος. Συμφωνική ορχήστρα, Black φωνητικά, βαριά riffs στην κιθάρα, μια χορωδία και όλα αυτά όσο πάμε πιο βαθειά στο κομμάτι μπερδεύονται όλο και περισσότερο. Το κομμάτι ξεκινάει από το απίστευτα χαλαρό και καταλήγει στο απίστευτα δυνατό και τρομακτικό. Είναι καλή ένδειξη για το τί θα ακολουθήσει στο άλμπουμ. Ο ακροατής θα πρέπει να περιμένει το μη αναμενόμενο.

Τα υπόλοιπα κομμάτια  χαρακτηρίζονται από το χαοτικό στοιχείο. Διαφορετικά στυλ δεμένα μεταξύ τους από την θεατρικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ του Καναδού. Για να καταλάβετε τι εννοώ με το ιδιαίτερο χιούμορ θα σας πω ότι υπάρχει κομμάτι με τίτλο “Mighty Masturbator” και ότι το ομώνυμο κομμάτι ξεκινάει με τον ήρωα μας να βρίσκεται στην τουαλέτα και να…(δεν συνεχίζω, καταλάβατε-επίσης προσέχετε και τις “βόμβες” που πέφτουν κατά την διάρκεια του κομματιού).

Ο δίσκος γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός με τις πάμπολλες συνεργασίες του. Διαβάστε:

Mikael Akerfeldt (Opeth), Ihsahn (Emperor), Joe Duplantier (Gojira), Paul Masvidal (ex-death,cynic), Floor Jansen(ex-After Forever) Fredrik Thordendal(meshuggah) και πολλές άλλες.

Ο δίσκος γενικά είναι πολύ θεατρικός και έτσι παρά την πολυπλοκότητα του και το χάος του, ακούγεται πολύ εύκολα. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι που να πεις ότι θα γίνει κλασικό για τους φαν του Devin Townsend.

Πολύ διασκεδαστικό το “Deconstruction” με τον Καναδό σε μεγάλα κέφια. Είναι ένας δίσκος που με περισσότερα ακούσματα γίνεται πιο αρεστός και περισσότερο… κατανοητός.