Η αλήθεια είναι ότι πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία δουλειά των Νορβηγών. Το “Abrahadabra” βγήκε το 2010 και από τότε σιγή. Απ’ ότι φαίνεται όμως το 2017 είναι η χρονιά τους, καθώς εκτός της εν λόγω κυκλοφορίας η νέα τους δουλειά θα βγει επιτέλους μέσα στο έτος. Τι είναι όμως το συγκεκριμένο live DVD; Ένα αριστούργημα. Τόσο απλά. Δύο ξεχωριστά show, δύο ξεχωριστά έπη.

Αρχικά, η τεράστια συναυλία που έδωσαν στο Oslo. Εντυπωσιακός χώρος, φανταστικό στήσιμο στη σκηνή, με την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Νορβηγικής Ραδιοφωνίας να τους συνοδεύει. Αυτούς δηλαδή που χρησιμοποίησε το συγκρότημα και για την τελευταία του κυκλοφορία. Αριστερά η ορχήστρα, δεξιά η χορωδία (η οποία φορούσε μαύρους χιτώνες και κουκούλες!) και στη μέση το συγκρότημα με τα γνωστά θεατρικά κουστούμια τους και το corpsepaint. Ένα ασύλληπτο αποτέλεσμα, καθώς το βλέπεις και δεν μπορείς να διανοηθείς πώς κατάφεραν να στήσουν τέτοια παραγωγή. Το setlist περιλαμβάνει σχεδόν όλο το τελευταίο τους album καθώς και τα πιο γνωστά τραγούδια του παρελθόντος τους. Η απόδοση όλων των μουσικών είναι άψογη, η χορωδία εξαιρετική ενώ η σκηνοθεσία και ο φωτισμός απλά επιβεβαιώνουν την τελειότητα του αποτελέσματος. Φοβερή και η συμμετοχή της Agnete Kjolsrud με την ανατριχιαστική φωνή της στο “Gateways”.

Το δεύτερο DVD περιέχει τη συναυλία που έδωσαν στο Wacken Open Air, αυτή τη φορά με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας. Σαφώς μικρότερος ο διαθέσιμος χώρος, καθώς το συγκρότημα με την ορχήστρα και τη χορωδία στριμώχτηκαν αρκετά. Επίσης η εμφάνισή τους ξεκίνησε πριν νυχτώσει, οπότε το τελικό αποτέλεσμα χάνει λίγο στην αρχή σε σχέση με το τέλος που πέφτει το σκοτάδι. Το setlist είναι πανομοιότυπο με αυτό στο Oslo, οπότε από τις δύο εμφανίσεις αυτή που είναι πιο εντυπωσιακή είναι σίγουρα στην πατρίδα τους. Και όμως, κατάφεραν να φέρουν σε ανοιχτό festival ολόκληρη ορχήστρα και χορωδία και μάλιστα από διαφορετική χώρα. Μιλάμε πραγματικά για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τους Dimmu Borgir, όπως και να το δει κανείς. Και μόνο οι ατέλειωτες ώρες που χρειάστηκαν για να βγουν αυτές οι συναυλίες δείχνει ξεκάθαρα την εργατικότητα του συγκεκριμένου συγκροτήματος και τη μεγάλη αφοσίωση που έδειξαν για να καταφέρουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, το πρώτο DVD έχει σαν bonus ένα documentary που δείχνει το πώς στήθηκε η τεράστια συναυλία στο Oslo. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μπορεί να βρεθεί σε αρκετές μορφές για τους οπαδούς του συγκροτήματος, αναλόγως τι θέλουν να αποκτήσουν. Διατίθεται και σε Blu-ray ενώ φυσικά υπάρχουν και τα audio μέρη των δύο συναυλιών, κάθε μία από τις οποίες πιάνει δύο CD. Μια καταπληκτική κυκλοφορία από ένα κορυφαίο συγκρότημα. Forces of the northern light, assemble! Forces of the northern night, call to arms!