Με αφορμή την επικείμενη δεύτερη επίσκεψη των Σουηδών στη χώρα μας, στις 14/2, θυμόμαστε το καλύτερό τους album. Οι Draconian ιδρύθηκαν το 1994, υπό το όνομαDraconianArcaneRain Kerberos και έπαιζαν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που τους ξέρουμε. Ένα μελωδικό death metal με black metal τζούρες, το οποίο όμως έμελλε να αλλάξει μερικούς μήνες μετά όταν και ήρθε στο συγκρότημα ο τραγουδιστής τους (και πληκτράς μέχρι το 1999) Anders Jacobsson. Από τότε άλλαξαν το όνομά και το στυλ τους και κυκλοφόρησαν αρκετά demos μέχρι να έρθει το πρώτο τους full length (“Where Lovers Mourn” – 2003). Και φτάνουμε στο 2005, όταν και κυκλοφορούν αυτό εδώ το αριστούργημα. 

Το καταπληκτικό εξώφυλλο σε προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, οι πρώτοι ήχοι της μπόρας στο εναρκτήριο “A Scenery Of Loss” φτιάχνουν το κλίμα και μετά αναλαμβάνει η μουσική τους. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται gothic doom metal και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή. Η συνέχεια με το μαγικό “Daylight Misery” δείχνει ότι δεν αστειεύονται. Πένθιμοι ρυθμοί, τρομερή ατμόσφαιρα, μελαγχολικά πλήκτρα, brutal φωνητικά από τον ηγέτη τους και πανέμορφα καθαρά από την μαγευτική φωνή της Lisa Johansson (η οποία δυστυχώς αποχώρησε από το συγκρότημα το 2011). Το album συνεχίζει εντυπωσιακά. Καμία νότα παράταιρη, καμία ελπίδα, καμία χαρούμενη μελωδία. Το βάζεις να το ακούσεις το καλοκαίρι και όλα γύρω σου παγώνουν και σκοτεινιάζουν. Στη μία ώρα που διαρκεί το album, το μόνο που κάνεις είναι να κλείνεις τα μάτια σου και να πηγαίνεις αλλού. Δεν είναι το album που θα ακούσεις όταν πλένεις τα πιάτα, όταν είσαι στο λεωφορείο, όταν γενικά έχεις αλλού το μυαλό σου. Είναι αυτό που θα ακούσεις όταν πρέπει, όπως πρέπει και σίγουρα θα σε κερδίσει.

Το “Arcane Rain Fell” κλείνει με το (ίσως) καλύτερό τους κομμάτι, το φανταστικό “Death, Come Near Me”. 15 λεπτά τελειότητας, για ένα κομμάτι που ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Ακούστε το οπωσδήποτε. Το εν λόγω album οι Draconian δεν μπόρεσαν όχι μόνο να το ξεπεράσουν, αλλά ούτε καν να το φτάσουν στις επόμενες δουλειές τους. Ίσως και να μην ήθελαν. Το “Arcane Rain Fell” είναι ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά doom/death albums που κυκλοφόρησαν ποτέ. Τόσο απλά.

Γιώργος Τερζάκης

https://www.youtube.com/watch?v=fYWC6ZlRmjA4ekiQzgvLwg

(το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Napalm Records το 2005)