Eclipse

0

Στην Ουαλία δεν μας βγήκαν τα προγράμματα και έτσι κανονίσαμε τη συνέντευξη με τον Erik Martensson από τους Eclipse μέσω Skype και πραγματικά ήταν μία από τις πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές συνεντεύξεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια στο Rockpages. Ο Erik μας μίλησε για το νέο album των Eclipse (“Armageddonize”), για τους Europe, για τους AC/DC ενώ καθησύχασε όλους τους οπαδούς της μπάντας ότι δεν θα περιμένουν ξανά τέσσερα χρόνια για νέο δίσκο! Συνέντευξη: Σάκης Νίκας

Rockpages.gr: Κυκλοφορήσατε πριν από λίγο καιρό το νέο σας δίσκο “Armageddonize”. Ποιος σκέφτηκε τον τίτλο και δεν είναι, αλήθεια, λίγο αντιφατικό σε σχέση με το γενικότερο, αισιόδοξο μουσικό ύφος των Eclipse;

Erik Martensson: Όταν ακούς τον τίτλο του δίσκου, ξέρεις ότι θα είναι hard rock! Ξέρεις τι να περιμένεις αγοράζοντας το δίσκο. Είναι λίγο πιο σκληρό αλλά δίχως αμφιβολία είναι ένα καθαρόαιμο hard rock album.Eclipse01

Rockpages.gr: Προσωπικά, θεωρώ ότι το “Armageddonize” είναι η φυσική εξέλιξη του “Bleed and Scream” αν και θα έλεγα ότι είναι ακόμη πιο μελωδικό (κάτι πολύ καλό, αν με ρωτήσεις). Ποια είναι η γνώμη σου;

Erik Martensson: Συμφωνώ…ναι, είναι πιο μελωδικό. Πάντως δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο για να ηχογραφήσουμε ένα τέτοιο album. Απλώς συνθέσαμε τραγούδια που μας άρεσαν και το μοναδικό μας σκεπτικό ήταν να ηχογραφήσουμε τραγούδια που θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις ωραίες μελωδίες γιατί αυτές είναι που κάνουν ένα κομμάτι ξεχωριστό. Όταν ένα τραγούδι έχει όμορφη μελωδία θα το εκτιμήσει κάποιος και μετά από 300 χρόνια! Οπότε ναι…η μελωδία είναι σημαντική για εμάς αν και δεν ξέρω αν θα υπάρχουν άτομα μετά από 300 χρόνια που θα ακούν Eclipse (γέλια).

Rockpages.gr: Θα έλεγα μάλιστα ότι είσαι ο ειδικός στον τομέα της μελωδίας αφού έχεις συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα όπως ο Jeff Scott Soto, o μακαρίτης Jimi Jamison, οι Giant κ.α. Πιστεύεις ότι οι συνεργασίες αυτές βοήθησαν στην βελτίωση της ποιότητας των Eclipse;

Erik Martensson: Όχι…δε νομίζω ότι γίναμε καλύτεροι μουσικοί ή βελτιωθήκαμε σαν συγκρότημα λόγω αυτών των συνεργασιών. Το να είσαι συνθέτης είναι μια τέχνη σαν όλες τις άλλες…σα να είσαι ένας ξυλουργός. Δεν υπάρχει διαφορά…πρέπει να δουλεύεις συνεχώς για να βελτιώνεσαι σαν τεχνίτης και να γίνεσαι καλύτερος στο επάγγελμά σου. Δουλεύοντας με άλλους μουσικούς έχω καταλάβει με το πέρασμα του χρόνου τι χρειάζεται ένα τραγούδι ώστε να είναι τέλειο και κατάλληλο για τον εκάστοτε καλλιτέχνη.

Rockpages.gr: Στο τέλος της ημέρας, είναι η δουλειά σου…

Erik Martensson: Ακριβώς. Είναι η πρωινή δουλειά μου.
Rockpages.gr: Είναι πιο δύσκολο αυτή την εποχή να είσαι επαγγελματίας μουσικός και συνθέτης;

Erik Martensson: Φυσικά! Υπάρχει μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των δίσκων και το hard rock έχει επηρεαστεί πολύ από το παράνομο downloading. Από την άλλη, ήλθα στο προσκήνιο της μουσικής σε μία περίοδο όπου το ιδίωμα ήταν στα κάτω του και έτσι δεν δούλεψα ποτέ τη χρυσή εποχή της μουσικής βιομηχανίας.

Rockpages.gr: Δεν έχεις άδικο αλλά από την άλλη υπάρχουν πολλά σπουδαία, νέα συγκροτήματα στην εποχή μας ιδιαίτερα από τη Σκανδιναβία…συγκροτήματα όπως οι H.E.A.T, οι Crazy Lixx, οι Eclipse κτλ.

Erik Martensson: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Υπάρχουν τόσες καλές μπάντες…να σου πω την αλήθεια, νομίζω ότι τώρα υπάρχουν καλύτερες μπάντες σε σχέση με τη χρυσή εποχή του hard rock. To hard rock είναι πιο ζωντανό από ποτέ. Μπορείς να δεις στις συναυλίες οπαδούς ηλικίας από 10 ως 70! Όπως είπες, εδώ στη Σουηδία υπάρχουν πολλές καλές hard rock μπάντες…οπότε, ναι, συμφωνώ μαζί σου. Και στα άλλα είδη μουσικής όμως…υπάρχουν π.χ. ορισμένες καταπληκτικές death μπάντες από τη Σουηδία.

Rockpages.gr: Μιλώντας για ακραία μουσική, παρατήρησα ότι ο Magnus (Henriksson) φορούσε στη σκηνή ένα μπλουζάκι των Unleashed.

Erik Martensson: Ναι, εγώ έκανα το mastering του τελευταίου τους δίσκου.

Rockpages.gr: Ακούς αυτή τη μουσική;

Erik Martensson: Φυσικά! Άκουγα πολύ thrash metal…ακόμη ακούω. Μου αρέσουν ακραία συγκροτήματα…από τους Death ως τους Unleashed…Metallica, Slayer, Megadeth…φανταστικές μπάντες!

Eclipse02

Rockpages.gr: Πολύ ωραία! Ας γυρίσουμε λίγο στο “Armageddonize”. Το αγαπημένο μου τραγούδι στο δίσκο είναι το “The Storm”…ξέρω ότι είναι ένα πολύ προσωπικό τραγούδι για σένα. Οι περισσότεροι συνθέτες γράφουν συνήθως μπαλάντες όταν πρόκειται για τέτοια ευαίσθητα θέματα. Αντίθετα, εσείς γράψατε ένα γρήγορο κομμάτι που θεωρείται ήδη κλασικό για τους fans των Eclipse. Πως αισθάνεσαι όταν το τραγουδάς ζωντανά πάνω στη σκηνή;

Erik Martensson: Δεν με ενδιαφέρει και τόσEclipse04ο πολύ…το μόνο που με νοιάζει είναι να βλέπω τον κόσμο να περνάει καλά. Όταν βλέπω να τραγουδάνε τα κομμάτια μου, δεν θα μπορούσα ειλικρινά να είμαι περισσότερο χαρούμενος. Το “The Storm” είναι ένα υπέροχο live τραγούδι και αρέσει πάρα πολύς τον κόσμο.

Rockpages.gr: Σε σχέση με τα προηγούμενα albums σας που κυκλοφορούσαν ανά μία τετραετία, αυτό σας πήρε μονάχα 2 ½ χρόνια. Ήταν γενικότερα μία ευκολότερη διαδικασία αυτή τη φορά;  

Erik Martensson: Δεν κυκλοφορούσαμε τόσο συχνά δίσκους γιατί ασχολιόμουν με τόσα άλλα πράγματα που δεν είχα τόσο χρόνο για τους Eclipse. Έκανα τρία albums με τους W.E.T. αλλά και με άλλους καλλιτέχνες. Ωστόσο, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στους Eclipse. Τώρα ή ποτέ! Δεν γυρίζουν πίσω τα χρόνια και για αυτό το λόγο το επόμενο album των Eclipse δεν θα αργήσει τόσο πολύ. Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να γράφουμε νέο υλικό τον προσεχή χειμώνα.

Rockpages.gr: Το εξώφυλλο του “Armageddonize” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το εξώφυλλο ενός βινυλίου (σε μικρότερο μέγεθος, φυσικά). Μήπως θέλατε να προβάλλετε τον κλασικό χαρακτήρα των κομματιών ή ίσως μία 80ς ατμόσφαιρα;

Erik Martensson: (γέλια) Όχι…δεν το πολυσκεφτήκαμε. Απλώς, φαινόταν ωραίο, ζωντανό και πολύ ρεαλιστικό. Μεγάλωσα μαζεύοντας βινύλια…υπάρχει ένα πολύ όμορφο συναίσθημα όταν ακούς ένα βινύλιο…και τα CD είναι ωραία. Ξέρεις ότι βγάλαμε το “Armageddonize” τόσο σε CD όσο και σε βινύλιο;

Rockpages.gr: Ναι αν και δεν έχει πέσει στα χέρια μου το βινύλιο.

Erik Martensson: Φαίνεται πολύ ωραίο.

Rockpages.gr: Βρεθήκαμε στην Ουαλία για το Hard Rock Hell και όταν ο αρχισυντάκτης μου ζήτησε να του πω ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του festival, χωρίς δεύτερη σκέψη του είπα “οι Eclipse”!

Erik Martensson: Wow! Τα πάντα ήταν υπέροχα στην Ουαλία…το festival, τα συγκροτήματα, οι οπαδοί. Έκανε βέβαια λίγο κρύο αφού δεν υπήρχε και θέρμανση στη σκηνή αλλά δεν μας πείραξε (γέλια)!

Rockpages.gr: Πάντως θα ήθελα να σας δω να παίζετε περισσότερη ώρα καθώς τα 60 λεπτά του set δεν ήταν αρκετά…

Erik Martensson: Ναι, ξέρω τι εννοείς. Θα κάνουμε μία Ευρωπαική περιοδεία…θα παίξουμε κυρίως στην κεντρική Ευρώπη αλλά θα βρεθούμε κιόλας στην Ιταλία. Οπότε, ίσως μας πετύχεις εκεί.

Rockpages.gr: Στην Ουαλία μου είπες, πάντως, ότι θα προσπαθήσετε να έρθετε και στην Ελλάδα…

Erik Martensson: Δεν είναι εύκολο. Θέλουμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα και μας έχουν κάνει πολλές προτάσεις στο παρελθόν αλλά είσαστε κάπως μακριά και δεν βολεύει πάντα.

Rockpages.gr: Τα δύο πρώτα albums είναι δυσεύρετα και υπάρχουν πολλοί που τα ψάχνουν. Υπάρχει κάποια σκέψη για επανέκδοσή τους;

Erik Martensson: Όχι δεν έχουμε κάποιο πλάνο για επανέκδοση αυτών των δίσκων. Έχουμε τα δικαιώματα και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα επανεκδόσουμε αλλά δεν θέλουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσουν αυτοί οι δύο πρώτοι δίσκοι. Δεν είναι καλά albums. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την εικόνα μας επανεκδίδοντάς τα αφού μπορεί κάποιος να έχει ακούσει καλά πράγματα για εμάς και να πέσει στα χέρια του κάποιο από αυτά τα δύο albums και να αναρωτηθεί «καλά, γιατί όλοι λένε ότι οι Eclipse είναι καλοί»; Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο δουλειές και τα επόμενα albums των Eclipse. Ξέρω ότι είναι πολύ ακριβά αλλά η γνώμη μου είναι ότι αν θέλεις να ακούσεις κάτι από αυτά, να μπεις στο YouTube ή κάπου στο internet και να πάρεις μία γεύση.

Rockpages.gr: Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί και θα ήθελες πολύ να το κάνεις στο άμεσο μέλλον;

Erik Martensson: Φυσικά! Υπάρχουν τουλάχιστον 20 ονόματα που μου έρχονται στο νου (γέλια).

Rockpages.gr: Πες μου το πρώτο που σου έρχεται…

Erik Martensson: Ο Eric Martin. Είναι φανταστικός τραγουδιστής. Επίσης, θα ήθελα να κάνω την παραγωγή σε κάποιο album των Europe…να τους δώσω έναν τσαμπουκά παραπάνω (γέλια)!

Eclipse03

Rockpages.gr: Ίσως να τους έπειθες να γράψουν στο παλίο στυλ…πως θα σου φαινόταν αυτό;

Erik Martensson: Σωστά (γέλια)! Γιατί θέλουν να παίζουν blues rock και ο Joey Tempest να προσπαθεί να τραγουδήσει σαν ένας blues τραγουδιστής…; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω.

Rockpages.gr: Ίσως να έχει να κάνει με τον John Norum που γουστάρει αυτό το στυλ…

Erik Martensson: Ίσως…βέβαια, μπορεί να κουράστηκαν να παίζουν 80s hard rock. Το θέμα είναι να τους αρέσει αυτό που κάνουν…μπορούν να παίζουν ό,τι θέλουν αρκεί να τους γεμίζει.

Rockpages.gr: Ποιος ήταν ο δίσκος που άλλαξε τη ζωή σου;

Erik Martensson: Ο δίσκος που με έκανε να θέλω να παίξω κιθάρα ήταν το “Flick of the Switch” των AC/DC.

Rockpages.gr: Αλήθεια; Ήταν το πρώτο album που αγόρασες ή απλώς έτυχε;

Erik Martensson: Όχι, είχα κάμποσα albums μέχρι τότε. Αγοράζαμε πολλά albums με τον μεγαλύτερο αδερφό μου…ακούγαμε όλα τα κλασικά κομμάτια από W.A.S.P.,KISS…κάποια στιγμή δανείσαμε σε έναν φίλο ένα δίσκο…νομίζω ότι ήταν το “Asylum” των KISS και μας το επέστρεψε σε άθλια κατάσταση. Το κατάλαβε και ο ίδιος και μας έδωσε για αντάλλαγμα ένα δίσκο από τη συλλογή του πατέρα του. Ήταν το “Flick of the Switch”. Όταν το άκουσα, εντυπωσιάστηκα αφού οι κιθάρες ακούγονταν απίστευτα στο δίσκο. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τόσο καλές κιθάρες σε ένα album…δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Rockpages.gr: Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

Erik Martensson: Επισκέφτηκα την Κρήτη σε ηλικία 8 ετών. Συζητούσαμε με την οικογένεια μου να κάνουμε μια κρουαζιέρα στα νησιά και φυσικά κάποια στιγμή θέλω να έρθω με τους Eclipse.

Rockpages.gr: Γνωρίζεις, φυσικά, ότι η λέξη του συγκροτήματός σας προέρχεται από το ελληνικό λεξιλόγιο…

Erik Martensson: Ναι! Είναι μία τόσο παλιά λέξη που την ξέρουν όλοι στον κόσμο. Eclipse…είναι…Eclipse σε όλο τον πλανήτη!

Eclipse