«Έφυγε» ο Leslie West των Mountain

0

Ο εμβληματικός κιθαρίστας και ηγέτης των θρυλικών Mountain, Leslie West, απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 75 ετών.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο αδερφός του, Larry, στο περιοδικό Rolling Stone.

Ο Leslie αντιμετώπισε καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι του στην Daytona, της Florida τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου όμως δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του.

Η καριέρα του Leslie ξεκίνησε το 1969 με τους Mountain, όπου το παίξιμο και τα τραγούδια του επηρέασαν γενιές κιθαριστών με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Ritchie Blackmore, Eddie Van Halen, Randy Rhoads, John McLaughlin, Warren Haynes.

Ο Blackmore είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για το τραγούδι “Mississippi Queen” πως στιγμιαία άλλαξε την πορεία της μουσικής των Deep Purple και τελικά είχε σαν αποτέλεσμα την σκληρότητα και την ένταση του “In Rock”.

Ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που αντέδρασαν στην είδηση του θανάτου του ήταν ο Dee Snider, ο οποίος δήλωσε: «ο Leslie West και οι Mountain ανήκουν στους ιδρυτές του heavy metal. Το εκρηκτικό, δυναμικό παίξιμό του και τα σόλο του βοήθησαν στην σύσταση του είδους. Όλοι οι κιθαρίστες τον προσκυνούσαν (συμπεριλαμβανομένου και του Eddie Van Halen)… ενώ η επιρροή του ακόμα και στο Hip Hop (ναι, καλά διαβάζετε) ήταν απίστευτη. Το τραγούδι “Long Red” έχει γίνει sample σε περισσότερα από 750 hip hop κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου και του “99 Problems” του Jay-Z. Τι εκπληκτική δύναμη ήταν ο Leslie West».

Σε μια συνέντευξή του ο Leslie West είχε πει για τις ικανότητες του σαν κιθαρίστας: «δεν είμαι κανένας σπουδαίος κιθαρίστας τεχνικά. Παίζω μόνο με τα δυο μου δάχτυλα. Αλλά, θες να σου πως γιατί ο κόσμος με θυμάται; Αν πάρεις 100 κιθαρίστες και τους βάλεις σε ένα στούντιο οι 98 ή ακόμα και οι 99 θα ακούγονται το ίδιο, εκείνον που παίζει διαφορετικά, που έχει κάτι δικό του, εκείνον θα θυμάσαι».