Ας πάμε τον χρόνο αρκετά πίσω. Ήταν το 1989 όταν ιδρύθηκαν οι Eldritch Horror στο Raleigh της North Carolina. Το όνομά και οι στίχοι τους είναι εμπνευσμένοι από την horror λογοτεχνία και περισσότερο από τον H.P. Lovecraft. Το 2013 βγήκε και επιτραπέζιο παιχνίδι με το ίδιο όνομα. Ηχογράφησαν δύο demo κασέτες, τις “Dwelling Beneath” (1991) και “Untouched By The Sun” (1993) και είχαν έντονη συναυλιακή δραστηριότητα με ονόματα που στη συνέχεια άφησαν ιστορία στη σκηνή ενώ οι ίδιοι μπήκαν στον πάγο το 1994.

Η επιστροφή τους έγινε αρκετά χρόνια μετά όταν και κυκλοφόρησαν το πρώτο (και μοναδικό μέχρι τώρα) full-length “Untouched By The Sun” το 2015, με εννιά επανηχογραφημένα κομμάτια από τις πρώτες μέρες τους, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν στα προαναφερόμενα demos. Το 2022 βρίσκει το συγκρότημα με νέα μουσική και πλάνα για ακόμα περισσότερη στο μέλλον. Οι Αμερικάνοι death metallers στο EP “At The Altar Of Death” μοιάζουν ένα πολύ διαφορετικό συγκρότημα. Συγκριτικά με το full-length, τα νέα τραγούδια δείχνουν ότι οι μουσικοί έχουν ανέβει επίπεδο στη σύνθεση και βγάζουν ένα αποτέλεσμα το οποίο προσωπικά με κάνει να ανυπομονώ για τη συνέχεια.

Τα κομμάτια που περιλαμβάνονται εδώ είναι τα “Graven Gods”, “A Dream Of Pan” και “The Offering”. Χαρακτηρίζονται από εναλλαγές ρυθμών με πολύ δυναμικά και επιθετικά brutal σημεία και mid-tempo κοψίματα με horror ατμόσφαιρα. Ο τρόπος που γίνεται όλο αυτό δείχνει, όπως είπα και πιο πάνω, την συνθετική εξέλιξη του συγκροτήματος καθώς σου κρατάνε το ενδιαφέρον χωρίς να ακούγονται μονότονα και επαναλαμβανόμενα. Έκπληξη αποτελεί το τελευταίο, “The Offering”, με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες κιθαριστικές μελωδίες που δεν έχουμε ακούσει ξανά από το συγκρότημα. Πολύ ωραίο πείραμα και μακάρι να το επαναλάβουν στο μέλλον.

Στο τελικό αποτέλεσμα ξεχωρίζει η δουλειά των τριών ιδρυτικών μελών των Eldritch Horror που συνεχίζουν μέχρι τώρα. Στιβαρό και τεχνικό drumming από τον John Placko, αξιοσημείωτη κιθαριστική δουλειά από τον Dennis Shaw σε riffs και solos και φυσικά τα φοβερά growls του David Price που ακούγονται όπως ακριβώς πρέπει σε μία death metal κυκλοφορία. Σημαντική συμβολή στην ηχητική επίθεση έχει και ο συντοπίτης τους Mike Dean (Corrosion Of Conformity) που ανέλαβε την παραγωγή καθώς και ο τεράστιος Dan Swanö (Nightingale, ex-Bloodbath, ex-Edge Of Sanity κ.α.) που έκανε την μίξη και το mastering.

Εν κατακλείδι, το “At The Altar Of Death” μπορεί να διαρκεί μόλις δεκαέξι λεπτά αλλά δείχνει μία μπάντα που μπορεί να γράψει πολύ ποιοτική death metal μουσική. Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχουν και άλλα κομμάτια έτοιμα και μένει να δούμε αν θα βγουν σε σειρά EPs ή σε κάποιο full-length. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι Eldritch Horror θα μπορέσουν να βρουν μια εταιρεία να στηρίξει τα επόμενά τους βήματα. Και μακάρι, επειδή πραγματικά το αξίζουν. Μέχρι τότε, το EP αυτό είναι πολύ καλή πρόταση για κάθε οπαδό του old-school death metal. Και μια καλή ιδέα για να ανοίγει το μάτι το πρωί.