Είναι εντυπωσιακό πως ένα μικρό underground φεστιβάλ όπως το Horns Up Festival καταφέρνει να εντυπωσιάζει κάθε χρόνο και να αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους με την εξαιρετική διοργάνωση σε όλους τους τομείς αλλά και τη φιλική ατμόσφαιρα που το διατρέχει. Στην όγδοη πλέον έκδοση του, ένα τριήμερο φωτιά και φέτος, που πέρα από τις δύο βασικές μουσικές μέρες, είχε όπως πάντα και άλλες δραστηριότητες (εκδρομές στα αξιοθέατα του νομού, warm up gigs, after parties κτλ) που τελικά είναι αυτά που μετατρέπουν την όλη φάση σε κάτι περισσότερο από το “ας πάμε μέχρι τα Τρίκαλα να δούμε τους τάδε”.

Η πρώτη βασική μέρα του φεστιβάλ ήταν πολύ δυνατή με τους Βρετανούς SPARTAN WARRIOR να δίνουν ένα από τα καλύτερα ever live που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και τους cult θρύλους ELIXIR να ακολουθούν με μια ξεσηκωτική εμφάνιση. Δεν ήταν μόνοι τους όμως, οι Λαμιώτες CULT OF ORPIST έπαιξαν σαρωτικό thrash, οι LACHRYMOSE έφεραν goth ήχους, οι FOVITRON κινήθηκαν σε συμφωνικό black/death, οι OBDUKTION έβαλαν χαβαλέ στο death ενώ στο τέλος οι Γιαννιώτες K2 μας αποτελείωσαν με heavy rock.

Το απόγευμα του Σαββάτου βρεθήκαμε και πάλι στο γνώριμο χώρο της Σούιτας, το art cafe της πόλης που έχει ταυτιστεί με το φεστιβάλ ενώ οι τίμιες τιμές στις μπύρες έκαναν ακόμα πιο απολαυστική την παραμονή μας εκεί για ώρες. Μετά το ακουστικό warm up της Παρασκευής στο Cardinal Music Bar, είχε έρθει η ώρα για το βασικό μενού του φεστιβάλ και όλα ήταν έτοιμα.

“intoxicating holocaust…”

Η πρώτη μπάντα που άνοιξε το φεστιβάλ ήταν οι Cult Of Orpist, μια νέα μπάντα από τη Λαμία που πρόσφατα κυκλοφόρησε το ομώνυμο mini album. Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα τους έφαγε αρχικά κάποια λέπτα από τον λιγοστό χρόνο που είχαν στη διάθεση τους αλλά αυτό δεν τους πτόησε και έπαιξαν με νεύρο και τα τέσσερα κομμάτια του ep, μαζί με ένα νέο ακυκλοφόρητο κομμάτι στο τέλος. Αν και πρόκειται για νέα μπάντα είναι έμπειροι μουσικοί οπότε βγήκαν με δέσιμο στη σκηνή, ο ήχος ήταν καλός και έτσι το groovάτο thrash n roll ικανοποίησε τον κόσμο αφού οι αναφορές τους είναι τόσο σε κλασικά σχήματα όσο και σε μοντέρνα κάνοντας αρκετούς σβέρκους να κουνηθούν παρά το ότι ήταν ακόμα νωρίς και οι περισσότεροι έπαιρναν τις τελευταίες δόσεις καφεϊνης και όχι αλκοόλ, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τις τίγκα μεθυσμένες gore αναφορές των στίχων τους.

video Cult Of Orpist:

Cult Of Orpist setlist:

Wasted scum / dogs of war / intoxicated holocaust / trendkiller / attack of the zombie cans

“creeping shadows weep your name…”

Στις 18:15 ανέβηκαν στη σκηνή οι Lachrymose, αλλάζοντας ηχητικά το τοπίο αφού η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη παίζει goth metal προσδίδοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στο φεστιβάλ που δε θέλει να περιχαρακωθεί μέσα σε συγκεκριμένα ηχητικά πλαίσια. Στο τριαντάλεπτο σετ τους χώρεσαν συνθέσεις τόσο από το ντεμπούτο άλμπουμ όσο και από το The Unseen EP. Έχουν αρκετά μελωδικό ήχο που ισορροπεί με τα πιο μεταλλικά κιθαριστικά ριφ ενώ την προσοχή τραβά η Hel πίσω από το μικρόφωνο και τη μάσκα που προσδίδει μια θεατρικότητα στην εικόνα τους.

Video Lachrymose:

Lachrymose setlist:

Face of horror / this sickness / nepenthe / the unseen / salt / in a reverie

“his whispers rule the world…”

Με τον κόσμο να έχει αρχίσει να πυκνώνει πλέον στις επτά ακριβώς ανέβηκαν στη σκηνή οι Fovitron, ένα σχήμα από την Αθήνα που παίζει συμφωνικό death/black, αρκετά μελωδικό που δεν το κρύβω πως λειτουργεί καλύτερα στο στούντιο παρά ζωντανά και ειδικά σε μικρά venues και ο ήχος δεν τους βοήθησε ιδιαίτερα, χωρίς όμως αυτό να είναι σε τέτοιο βαθμό που να χαλάσει την τελική εικόνα, αν και στο τελευταίο κομμάτι κάποιος τους γκαντέμιασε κανονικά με την κονσόλα να βγαίνει off. Έπαιξαν 35 λεπτά, με κομμάτια κυρίως από το Altar Of Whispers album ενώ πρόσθεσαν και ένα νέο, ακυκλοφόρητο κομμάτι. Αν ξεχώριζα κάποιο κομμάτι θα έλεγα το Endless Whispers  στο οποίο είχαν σαν special guest στα φωνητικά την Μάγια Καμπάκη.

Video Fovitron:

Fovitron setlist:

Inner demons / Lands forlorn / Distorted legacy (νεο κομμάτι) / Endless whispers /  Rememberance

“pain of chronicles…”

Στο 20λεπτο που μεσολάβησε βγήκα έξω για τις απαραίτητες ανάσες αλλά πέντε λεπτά πριν τις οκτώ επιστρέψαμε στο πόστο μας αφού οι Obduktion είχαν μόλις εφορμήσει στη σκηνή του Horns Up. Με ήχο που παραπέμπει σε παλιούς Celtic Frost και Bolt Thrower έκαναν πολλούς deathsters να πλησιάσουν τη σκηνή για να απολαύσουν για ένα γεμάτο μισάωρο μια μπάντα που γούσταρε που ήταν στη σκηνή και έπαιζε με πάθος που σε προκαλούσε για headbanging ενώ δεν έλειψε και το χιούμορ με πολλές ατάκες αλλά και ρίψη/μοίρασμα στο κοινό ζελεδάκια Haribo, πράγμα που έμοιαζε άκυρο αν δε γνώριζες πως παίζανε το ομώνυμο κομμάτι (που δεν έχει σχέση με ζελεδάκια βέβαια)

Video Obduktion:

Obduktion setlist:

Morbid Curse / Murderous Sanity / Devour the soul / Pain Chronicles / HA.R.I.BO. (Have rot in bones) / Summon the ghastly demons / Incantation of chaos / King of terrors / Panic

“don’ wanna be a loser…”

H συνέχεια ανήκε στους SPARTAN WARRIOR οι οποίοι έκαναν μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Η έμπειρη μπάντα από την Βρετανία μετράει δεκαετίες στην πλάτη της (και ας τους ξέρουμε κυρίως για τις δουλειές τους εκεί στα early 80s) αλλά είχαν πέρα από δέσιμο και το νεύρο αυτό που μεταδόθηκε στο κοινό κάνοντας τους πάντες να μπουν στο κλίμα για τα 75 λεπτά που βρέθηκαν στη σκηνή. Υπέφεραν βέβαια από τη ζέστη “Μα καλά πως αντέχετε; Εμείς είμαστε από την Αγγλία!” είπαν αλλά το ένα κομμάτι διαδέχονταν το άλλο με απλό μα πιασάρικο κλασικό nwobhm οδηγούμενο από τα κιθαριστικά ριφ του Neil Wilkinson αλλά και τη φωνή του Dave Wilkinson. Όπως αναμενόταν ο κόσμος έτρεχε συνεχώς το μπαρ για μπύρες γιατί όπως φώναξε κάποιος “δεν είμαστε καλά, είμαστε Τρίκαλα!”

Spartan Warrior video:

Spartan Warrior setlist:

Intro: Vae Victus / In Memoriam / Bad Attitude / Assassin / Loud n Proud / Never Take Me Alive / Hunted / Easy Prey / Hell Hath No Mercy / It’s Alright / Steel n Chains / Breakin Sweat / Don’t Wanna Be A Loser / Witchfinder /  Stormer / Cold Hearted

“hold high the flame…”

Μου πήρε λίγη ώρα να επανέλθω μετά την εμφάνιση των Spartan Warrior αλλά στις 22:25 άλλη μια θρυλική μπάντα ανέβηκε στη σκηνή, οι Λονδρέζοι Elixir που φέτος κλείνουν σαράντα χρόνια καριέρας! Στην αρχή ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, η μία κιθάρα ήταν θαμμένη εντελώς και δε με άφηνε να τους απολαύσω στο μάξιμουμ αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες αφού η μπάντα μπήκε με γκάζια και δεν τα άφησε ποτέ ξεσηκώνοντας τον κόσμο σε ένα σετ που εννοείται πως είχε πολλά κομμάτια από το τρομερό ντεμπούτο The Son Of Odin (1986) αλλά και τις άλλες δουλειές όπως και το τελευταίο single Drink To The Devil που το έβρισκες μάλιστα στο merch σε λαχταριστό 45αρι. Όταν πλέον φτάσαμε στο ανθεμικό Threachery όλες οι γροθιές ήταν ψηλά και ο κόσμος θα έφευγε ευχαριστημένος αφού ήταν το τελευταίο κομμάτι στο σετ τους. Όμως το σχήμα ρώτησε αν θέλουμε κάτι ακόμα, κοινό και διοργανωτές (έτσι και αλλιώς ένα είχαμε γίνει) φώναξαν ναι και οι τρομεροί Elixir μας χάρισαν τρία ακόμα κομμάτια κλείνοντας εμφατικά το σετ τους.

video Elixir:

Elixir setlist:

All Hallows Eve / The Star Of Beshaan / Pandora’s Box / Trial By Fire / Drink To The Devil / Press Ganged / Evermore / Don’t Trust The Preacher / Son Of Odin / Hold High The Flame / Deal With The Devil / Treachery /  Encore: Sovereign Remedy / Llagaeran / Knocking On The Gates Of Hell

“tear down the walls…”

Με την ώρα να έχει φτάσει πλέον 00:30 η κούραση ήταν εμφανή στα πρόσωπα μας ενώ και τα πόδια έκαναν τα δικά τους παράπονα. Όμως υπήρχε μία ακόμα μπάντα και αυτοί ήταν οι K2 από τα Γιάννενα. Παρά τον λιγότερο κόσμο (όχι λιγότερο από ότι στους Eldritch ένα χρόνο πριν πάντως) η τετράδα έπαιξε εκπληκτικά το heavy rock της ώστε να οδηγήσει τον κόσμο να πιει μερικά ακόμα μπυράκια. Με αρκετό κόσμο να γνωρίζει (και να ουρλιάζει) τους στίχους της ομολογώ πως ένιωσα ωραία βλέποντας τους για πρώτη φορά και αναγκάζοντας με να ακούσω και πάλι το επόμενο πρωινό ολόκληρο το άλμπουμ τους που βγήκε πριν τρία χρόνια. Βρώμικα ριφ, σε συνθέσεις με αρκετό groove που ταιριάζουν πάντα ταμάμ σε συναυλιακές συνθήκες ήταν το ιδανικό κλείσιμο για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ και όλοι αναχώρησαν με χαμόγελα από τη Σουϊτα.

Last but not least, που λένε και στο χωριό, αξίζει να σημειωθεί πως οι K2 φορούσαν το καλύτερο σετ μπλουζάκια με τέσσερις στις τέσσερις μπαντάρες (και ναι περιμένω δισκάρα και από Ushala σύντομα ελπίζω).

Video Κ2:

K2 setlist:

Chain of Command / Southern Storm / Narcotraficante / Bad Luck Attitude / Se7en Seas / Bad Times

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos