Το Fuzzλίγο πριν τις 20:00 που ήταν η ώρα έναρξης ήταν αρκετά άδειο με μία σημαντική αλλαγή στο χώρο. Είχε προστεθεί μία κονσόλα ηχολήπτη στο κάτω μέρος του μαγαζιού (το πάνω ήταν πάλι κλειστό) στο πρώτο σκαλοπάτι. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ήχο από όλα τα συγκροτήματα εκείνο το βράδυ, αλλά αν ήταν αυτός τότε καλύτερα να τον κρατήσουν. Δεν εμπόδιζε καθόλου την ορατότητα και ήταν ασφαλισμένος με κάγκελα ώστε να μην γίνει κανένα ατύχημα. Οι Ιταλοί WindRoseδεν απογοητεύτηκαν από τον λιγοστό κόσμο και ακριβώς στην ώρα έναρξης ξεκίνησαν το showτους το οποίο κράτησε για 45 περίπου λεπτά. Η μουσική τους ήταν κάπως περίεργη. Prog/power metal κατά βάση με πολλά επικά/folkστοιχεία για τα οποία φρόντιζε ο πληκτράς τους. Σε σημεία θύμιζαν Ensiferum, στα οποία ο κόσμος ξεσηκωνόταν περισσότερο. Η μουσική τους πάντως στο τέλος μου έμοιαζε κάπως άνιση, λόγω του ότι δεν κολλούσαν και τόσο οι διαφορετικές επιρροές τους. Έπαιξαν τραγούδια από το δεύτερό τους album “Wardens Of The West Wind” που κυκλοφόρησε φέτος και άφησαν σχετικά καλή εντύπωση στο κοινό από το οποίο κέρδισαν το χειροκρότημα.

15 λεπτά soundcheck και για την επόμενη ώρα, οι Ισλανδοί Skalmold κατέλαβαν την σκηνή. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Viking metalτο οποίο ξεσήκωσε για τα καλά το κοινό. Το όνομά τους είναι ισλανδική λέξη και αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της Ισλανδίας τον 13ο αιώνα. Οι στίχοι ήταν και αυτοί στη μητρική τους γλώσσα, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια για να καταλάβουμε τίτλους ή στίχους ήταν άκαρπη. Έχουν κυκλοφορήσει τρία albums, έπαιξαν εξαιρετικά, το κοινό μέχρι και wall of deathέκανε στην προτροπή του μπασίστα τους (μορφάρα από τις λίγες) και στο τέλος όχι μόνο κέρδισαν το χειροκρότημα, αλλά πολλοί από το κοινό άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά τους! Σπάνια βλέπουμε κάτι τέτοιο σε άγνωστα στο ευρύ κοινό συγκροτήματα, οπότε κάτι μου λέει ότι όποτε και αν ξαναέρθουν θα γίνει μεγαλύτερος πανικός.

Η ώρα πέρασε αργά και βασανιστικά μέχρι να ακουστεί από τα ηχεία το introτου “Origins”. Ένας ένας οι Ελβετοί έπαιρναν θέση στη σκηνή και η αρχή ήταν εξαιρετική με το “King”, το καλύτερο κομμάτιαπό το τελευταίο album (και ένα από τα καλύτερά τους γενικά). Το κοινό να ουρλιάζει “I am the crown of Gallia..”, ο ήχος να είναι κρύσταλλο (όπως σε όλη τη βραδιά) και τα οχτώ όργανα να ακούγονται όλα σε τέλεια αρμονία. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το πόσο πολύ έχουν εξελίξει την σκηνική τους παρουσία καθώς και το ότι πλέον παίζουν με αέρα μεγάλης μπάντας. Στο “Thousanfold” έγινε ο αναμενόμενος χαμός, στο “AnDro” χαλαρώσαμε λίγο και στην ηλεκτρική έκδοση του “Omnos” απολαύσαμε την Anna Murphyη οποία δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την κοπελίτσα που καθόταν ήρεμη στη σκηνή στο ξεκίνημά της. Ξέρει ότι τραβάει σχεδόν όλα τα βλέμματα, έχει δουλέψει πολύ τη φωνή της και έχει εξελιχθεί σε σημαντικότατο μέρος του συγκροτήματος. Στη συνέχεια είχαμε την επιλογή να ακούσουμε το “Call Of The Mountains” στα αγγλικά ή στα ελβετικά (ηχογραφήθηκε σε πέντε διαφορετικές γλώσσες) και κατά ένα περίεργο τρόπο το κοινό επέλεξε τα ελβετικά! Το βράδυ συνεχίστηκε με παλιά και καινούρια κομμάτια, πολύ headbanging μέχρι και wall of death. Η απόδοση και η όρεξη τους ήταν σε υψηλότατα επίπεδα, με τις παλιές καραβάνες Chrigel, Anna, Merlin Sutter (drums), Ivo Henzi (κιθάρες)και Kay Brem(μπάσο)με το μόνιμα κοιμισμένο ύφος του να ξεχωρίζουν χωρίς όμως να υστερήσουν και οι Rafael Salzmann (κιθάρες), Nicole Ansperger (βιολί) και Matteo Sisti (πνευστά). Στιςκομματάρες “Alesia”, “A Rose For Epona” και “Quoth The Raven” ουρλιάξαμε μαζί με την Annaμέχρι να μας αποχαιρετήσουν προσωρινά με το “Tegernako” για να έρθουν μετά από λίγο να κλείσουν με το “Helvetios” και το κλασσικό πλέον “InisMona” στο οποίο έγινε ο κακός χαμός.

Καταπληκτικό βράδυ από τρία συγκροτήματα που τα έδωσαν όλα, λίγος σχετικά κόσμος (αν δεν είμαι Metallicaκαι Maidenδεν πάμε σε live) και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά που θα μας επικεφτούν.
Setlist: Origins (Intro)/King/Nil/From Darkness/Thousanfold/AnDro/Sucellos/Omnos/The Call Of The Mountains (De Ruef Vo De Barge)/The Nameless/Inception/Hope/Kingdom Come Undone/Alesia/The Silver Sister/Carry The Torch/A Rose For Epona/Quoth The Raven/Tegernako. Encore: Helvetios/Inis Mona

Γιώργος Τερζάκης