Οι Europe δεν θα σταματήσουν ποτέ να με εκπλήσσουν! Δεν θα σταματήσουν ποτέ να μου δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας και απόλυτης ικανοποίησης κάθε φορά που κυκλοφορούν ένα νέο δίσκο. Είναι κάτι που διατηρείται αναλλοίωτο από το 1986 που κυκλοφόρησαν το τρίτο κατά σειρά album τους (“The Final Countdown”) και συνεχίζεται με τον καλύτερο –αν και στυλιστικά διαφοροποιημένο- τρόπο από την επανασύνδεση του 2004 και μετά. Αν εξαιρέσουμε, μάλιστα, το «ασφαλές» “Bag of Bones” τα υπόλοιπα albums από το reunion και μετά με έχουν εντυπωσιάσει και το “War of Kings” δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.

Με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο, μία κρυστάλλινη παραγωγή-υπόδειγμα για κάθε νέα hard rock δουλειά, έναν Joey Tempest σε απίστευτη φόρμα, τον John Norum να στέλνει ξανά στο ωδείο κάθε φιλόδοξο κιθαρίστα αφού συνδυάζει αψεγάδιαστα τη μελωδία με το συναίσθημα και την τεχνική, το rhythm section των John Leven & Ian Haugland αποδεικνύει (ξανά) για το που βασίστηκε ολόκληρη η Σκανδιναβική hard rock σκηνή των 00ς και οι συνθέσεις αυτές καθαυτές είναι ένας φόρος τιμής στη δεκαετία του 70. Συνδυάζουν αρμονικά τις blues-based επιρροές με τη μουσική ταυτότητα των Europe και αισθάνεσαι ότι έχεις τηλεμεταφερθεί χωροχρονικά και πιο συγκεκριμένα στο 1974 και στο…California Jam, τότε που η MKIII σύνθεση των Purple μεγαλουργούσε! Βέβαια, με τραγούδια σαν τα “Praise You” (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το “Fools” του 2015), “Children of the Mind” και το ομώνυμο κομμάτι οι Europe συνεχίζουν ακάθεκτοι την κατάθεση ΑΠΙΣΤΕΥΤΩΝ συνθέσεων.

Το “War of Kings” είναι η φυσική εξέλιξη του “Last Look At Eden”, του “Bag of Bones”…είναι η φυσική εξέλιξη των Europe οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν εδραιωθεί σαν μία άρτια classic rock μπάντα!

Highlight: Η επερχόμενη περιοδεία των Europe στη Γηραιά Αλβιόνα θα έχει για support τους Black Star Riders!

Σάκης Νίκας