ένα αναπάντεχα τρομερό album αν κρίνουμε από την πτώση που είχαν στα τρία προηγούμενα. Το “Hymns For The Broken” θα παίζει στα ηχεία μας για πολύ καιρό ακόμα. Οι Evergrey επέστρεψαν για τα καλά και μας το έδωσαν να το καταλάβουμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 
Η ώρα έναρξης τηρήθηκε κατά γράμμα και οι Αθηναίοι FalseCoda πάτησαν σανίδι σε ένα Κύτταρο που ήταν μισογεμάτο με όλο και περισσότερο κόσμο να έρχεται. Ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός, πράγμα που βοηθούσε να ακούγονται καθαρά όλες οι συνθέσεις τους. Κινούνται στον χώρο του Progressive Metal και έπαιξαν 4 κομμάτια από το πρώτο τους και μοναδικό album το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο που μας πέρασε και λέγεται “Closer To The Edge”. Μέσα στα κομμάτια ήταν το ομώνυμο, το “Respect” καθώς και μια καινούρια σύνθεση με τίτλο “Throne Of Blood”. Πολύ καλή εμφάνιση και απόδοση γενικά, αν συνεχίσουν έτσι το όνομα τους θα ακουστεί πολύ περισσότερο. Κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα του κοινού και έδωσαν τη σκυτάλη στους Need.
 

Ό,τι και να πεις για το συγκρότημα αυτό είναι λίγο. Ερχόμενοι από το ProgPowerfest στην Αμερική έχουν τον αέρα μεγάλου ονόματος και έτσι θα έπρεπε. Με τον Ravaya στην κιθάρα να το απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο κάνοντας συνέχεια γκριμάτσες και παίζοντας με το κοινό και τον Jon να εξελίσσεται όλο και πιο πολύ σε ένα τρομερό performer, οι Need απέδειξαν ότι δεν γίνεται άδικα τόσος ντόρος γύρω από το όνομά τους. Όπως ήταν φυσικό έπαιξαν κομμάτια από το εξαιρετικό τελευταίο τους album “Orvam – A Song For Home” καθώς και το τρομερό “Lie Before You Sleep” από το προηγούμενο. Και όταν ακούγεται το “Mother Madness” κολλητά με το “Lie…” δεν γίνεται να μη σου σηκωθεί η τρίχα κάγκελο. Επαγγελματική εμφάνιση και απόδοση, χαίρεσαι να τους βλέπεις live και δεν θες να σταματήσουν να παίζουν. Ανανέωσαν το ραντεβού τους μαζί μας για τις 21/12 στο S.I.X. Dogs με ένα special show και έφυγαν καταχειροκροτούμενοι από τη σκηνή.
 
Setlist: LIfeknot/Symmetrape/Mother Madness/Lie Before You Sleep/Orvam
 
 Η ώρα των Σουηδών επιτέλους έφτασε. Το Κύτταρο πλέον είχε γεμίσει, τα φώτα έκλεισαν, το intro μας έβαλε στο κλίμα και το “King Of Errors” μας έδωσε την πρώτη σφαλιάρα της βραδιάς. Συνέχεια με το υπέροχο “As I Lie Here Bleeding” και εμείς να ψαχνόμαστε. Η μπάντα σε μεγάλα κέφια, ο Τομ Englund μέσα στην τρελή χαρά και μόνο μελανό σημείο τα πολλά σκαμπανεβάσματα στον ήχο τα οποία κράτησαν για όλη τη διάρκεια του set χωρίς όμως να χαλάσουν αυτό που ζούσαμε. Οι Evergrey ισορροπούσαν το set με κομμάτια από το νέο album καθώς και με πολλά κλασσικά ενώ από τα τελευταία τους πιο αδύναμα album έπαιξαν τα λίγα και καλά που θέλαμε να ακούσουμε. Κομματάρες όπως τα “The Masterplan”, “Solitude Within”, “Blinded” δε γίνεται να μη σε αφήσουν ασυγκίνητο με τις σκοτεινές μελωδίες τους.
 
Το κοινό συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης τους και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε να ακουστούμε πιο δυνατά από τον Tom στους μελωδικούς ύμνους “I’m Sorry” και “Words Mean Nothing”. Πριν αποχωρήσουν από τη σκηνή, το “TheGrand Collapse” μας έδωσε τα μυαλά στο χέρι. Δεν ξέρω πολλά συγκροτήματα που στο 9ο τους album να βγάζουν τέτοιο απίστευτο τραγούδι το οποίο βρίσκεται άνετα στα 10 (για να μην πω 5) καλύτερά τους. Μοναδική στιγμή. Η καθιερωμένη αποχώρηση για να έρθουν πάλι στη σκηνή δεν κράτησε πολύ, 4 ακόμα κομμάτια και κλείσιμο με το…hit-άκι “A Touch Of Blessing” στο οποίο φωνάξαμε με ό,τι μας είχε μείνει. 2 ώρες και 22 τραγούδια μετά, οι Σουηδοί δυστυχώς μας καληνύχτισαν οριστικά. Εν κατακλείδι, ζήσαμε μια τρομερή βραδιά από 3 εξαιρετικά συγκροτήματα. Μπορεί στους Evergrey να μην αξίζει να παίζουν σε ένα τόσο μικρό χώρο (την ώρα που άλλοι και άλλοι γεμίζουν μεγαλύτερους) αλλά στα 450 περίπου άτομα που βρεθήκαμε εκεί δεν μας χάλασε καθόλου. Υπέροχη βραδιά, ανυπομονούμε για την επόμενη.
 
…on and on, we rise we fall…
 
 
Setlist: Intro/King Of Errors/As I Lie Here Bleeding/Obedience/A New Dawn/Wake A Change/The Masterplan/Rulers Of The Mind/Mark Of The Triangle/Solitude Within/Nosferatu/Blinded/Black Undertow/I’m Sorry/Monday Morning Apocalypse/Leave It Behind Us/Words Mean Nothing/Missing You/The Grand Collapse
 
Encore: When The Walls Go Down/Recreation Day/Broken Wings/A Touch Of Blessing
 
Γιώργος Τερζάκης
Φωτό: Άρτεμις Κονδυλοπούλου Περισσότερες φωτό εδώ!