Ενθουσιασμός. Το λιγότερο που μπορώ να πω ότι ένιωσα λαμβάνοντας την τελευταία δισκογραφική απόπειρα των Evergrey. Ένα λατρεμένο συγκρότημα, το οποίο επέστρεψε δυναμικά πριν μερικά χρόνια μετά από μέτριες κυκλοφορίες (και μια παραλίγο διάλυση) και συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ποιότητά του. Το “The Atlantic” αποτελεί το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας για την περιπέτεια της ζωής, το οποίο ξεκίνησε με το “Hymns For The Broken” (2014) και συνεχίστηκε με το “The Storm Within” (2016). Σχέσεις, ομορφιά, σκοτάδι, χαρά, λύπη, αγάπη, μίσος και όλα αυτά που συνδέονται με το ταξίδι μας περνάνε μέσα από τους στίχους του.

Μουσικά το album μπαίνει με το εκπληκτικό “A Silent Arc”. Πολύ δυναμική και ασυνήθιστα heavy αρχή, μέχρι να αναλάβουν το ρόλο τους τα πλήκτρα, οι φανταστικές κιθαριστικές μελωδίες και το refrain που απογειώνουν το κομμάτι. Το “Weightless” στη συνέχεια είναι ένα κλασσικό (γι’ αυτούς) groove-άτο τραγούδι, που όσα σαν και αυτό να έχουν γράψει, δεν παύει να είναι υπέροχο. Κόλλημα και το μαγικό “Departure” με το μπάσο και τα πλήκτρα να πρωταγωνιστούν όπως και το “The Beacon” που είναι από τα καλύτερα εκεί μέσα. Όσο για αδύναμες στιγμές; Ούτε κατά διάνοια. Πιθανώς είναι το λιγότερο πιασάρικο από τα δύο προηγούμενα, αλλά αυτό δεν αποτελεί καθόλου αρνητικό παράγοντα. Το “The Atlantic” είναι φανταστικό και δείχνει την ποιότητα των μουσικών.

Μεγάλο προτέρημα βέβαια είναι και η σταθερή (και καλύτερη από ποτέ) σύνθεση που έχουν εδώ και χρόνια. Η υπέροχη κιθαριστικά δουλειά του αρχηγού Tom Englund και του Henrik Danhage, η μπασάρα του Johan Niemann, το άκρως ουσιαστικό drumming του Jonas Ekdahl, τα πλήκτρα του Rikard Zander που χαρίζουν πάλι ανατριχιαστικές στιγμές και η μοναδική φωνή του Tom που χρωματίζει ιδανικά τα πάντα, συνθέτουν μία καθηλωτική κυκλοφορία. Το εντέκατο album των prog/power metallers, όχι μόνο θα ικανοποιήσει τους οπαδούς τους αλλά σίγουρα θα καταφέρει να κερδίσει και καινούριους.

Φυσικά δε γίνεται να μην αναφέρω το εκπληκτικό εξώφυλλο το οποίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκος του Remedy Art Design και τραγουδιστής των Mortal Torment. Μακράν το καλύτερο που είχαν στην ιστορία τους, το οποίο αν το δεις σε μεγάλη ανάλυση δε χορταίνεις να χαζεύεις την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει και τις λεπτομέρειες που έχει βάλει εκεί μέσα. Ένα έργο τέχνης που ταιριάζει άψογα σε αυτό το ιδιαίτερο συγκρότημα με την ξεχωριστή μουσική.