Ξεκίνημα με τo συγκρότημα του Μάριου Ηλιόπουλου και το μελωδικό death τους, που ήταν το κάτι διαφορετικό της βραδιάς. Γεμάτοι ενέργεια, πάθος και ενθουσιασμό ζέσταναν για τα καλά το Gagarin που ήταν μισογεμάτο. Ειδικά ο τραγουδιστής τους, Ronnie Nyman, έγραψε αρκετά χιλιόμετρα τρέχοντας πάνω κάτω στη σκηνή, παρά το στρίμωγμα, αφού στη σκηνή υπήρχαν δυο σετ τύμπανα για να εξυπηρετηθεί το στήσιμο των Firewind και Rage. Στο σύντομο σετ τους έπαιξαν και ένα νέο τραγούδι , το “Affliction”, που άρεσε στο κοινό.

Nightrage 1

Συνέχεια με τους Mystic Prophecy του RD Λιαπάκη, τους οποίους δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε από κοντά. Μπροστά στην πρώτη σειρά είχε ήδη αναρτηθεί πανό από κάποιους φανατικούς οπαδούς τους που περίμεναν με ανυπομονησία. Το σετ τους βασίστηκε στο πρόσφατο “War Brigade” με τα “Crucifix”, “Metal Brigade”, “War Panzer” και “Burning Out” να ακούγονται.  Το συγκρότημα έδωσε μια πολύ καλή εμφάνιση «στα κόκκινα» με τον κόσμο από κάτω να τραγουδάει και να ανταποκρίνεται. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον στην Αθήνα, είδαμε και το νέο κιθαρίστα, Evan K, o οποίος φαίνεται πως είναι πάρα πολύ καλός δίπλα στον Markus «το μικρόφωνο όσο χαμηλά πάει» Pohl. Προσωπικά, θα ήθελα να ακούσω κι άλλα από τα παλιά, αλλά ο περιορισμένος χρόνος και η επιλογή του σετ  δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Ωστόσο, στρίμωξαν και το “Paranoid” στο τέλος, όταν ο κόσμος κράυγαζε «κι άλλο, κι άλλο». Περιμένω επιτέλους να δω ένα δικό τους headline show στην χώρα μας.

Kill The Beast, Savage Souls, Killhammer, Burning Out, We Kill You Die, Metal Brigade, The Crucifix, War Panzer, Ravenlord, Paranoid

Οι Rage ήταν το σημείο αναφοράς για τις μεγαλύτερες ηλικίες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη συναυλία με τα σχετικά μπλουζάκια. Με τους Marcos Rodriguez και Βασίλη Μανιατόπουλο να στέκονται μαζί με τον Peavy στη σκηνή το συγκρότημα φιλοδώρησε το κοινό με αρκετά κλασικά, στα οποία γινόταν χαμός, αλλά και καινούρια, μόνο για τους φανατικούς. Ο Wagner δεν θέλει τους Rage σαν ένα συγκρότημα νοσταλγίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ζουμί είναι στα παλιά. Στο κλείσιμο με το “Higher Than The Sky” ακούστηκε και το “Holydiver”.

Justify, The Crawling Chaos, From The Cradle To The Grave, Black In Mind, My Way, Seasons Of The Black, End Of All Days, Turn The Page, Send By The Devil, Blackened Karma, Solitary Man, Don’t You Fear The Winter, Higher Than The Sky

Rage 19

Οι Firewind συσπείρωσαν το νεότερο κομμάτι του ακροατηρίου που ήταν μεγάλο, ενώ πια το Gagarin ήταν γεμάτο και ξεκίνησαν όπως αναμενόταν με το “Ode To Leonidas”. Το “Immortals” είχε τη μερίδα του λέοντος με τα 7 κομμάτια, δηλαδή πάνω από το μισό άλμπουμ, να παίζονται ζωντανά.

Στην πρώτη «κανονική», δηλαδή full show, εμφάνιση του γκρουπ με τον «όχι και τόσο νέο» τραγουδιστή τους Henning Basse μπορέσαμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τη νέα εποχή των Firewind. Η απόδοση στα παλιά ήταν πολύ καλή και σε αυτά του Apollo, αλλά και στα “I Am The Anger” και “Tyranny”. Σαν σκηνική παρουσία ο Henning είναι βαρύς και επιβλητικός, ενώ σε αυτό βοηθούσε και το ντύσιμό του που έφερνε λίγο στον αείμνηστο Ντέμη Ρούσσο με το καφτάνι, τη σκιά κάτω από τα μάτια και τα διάφορα κολιέ που κρέμονταν από το λαιμό του. παρεμπιπτόντως μόλις τελείωσε το show ακούστηκε και το “Four Horsemen” των Aphrodite’s Child (respect). Όπως πάντα το γκρουπ ήταν πολύ άνετο και επικοινωνιακό επί σκηνής, πιάνοντας πολύ καλή απόδοση, όπως άλλωστε το συνηθίζει. Το κοινό ανταποκρινόταν πλήρως και στο show των Firewind και τραγουδούσε στίχο στίχο ακόμα και καινούρια τραγούδια, πράγμα που σημαίνει πολλά, όπως και ότι από το πάγκο του merchandise εξαντλήθηκαν τα μπλουζάκια της μπάντας (το ίδιο συνέβη και με τους Rage). Highlight το σόλο πλήκτρων του Κατσιώνη όπου έπαιξε για λίγο με το κλασσικό “Leyenda” του Albeniz, το οποίο μας έστειλε για λίγο και στα ‘90s, όπου και ήταν μεγάλο χιτ.

Firewind 11

Σε γενικές γραμμές ήταν μια πάρα πολύ καλή συναυλία από όλους για να κλείσει σιγά σιγά όμορφα η χρονιά. Το πρόγραμμα τηρήθηκε με στρατιωτική πειθαρχία και πιστεύω ότι όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι.

Ode To Leonidas, We Defy, Head Up High, Few Against Many, Between Heaven And Hell, Back To The Throne, World On Fire, Hands Of Time, War Of Ages, Lady Of 1,000 Sorrows, Mercenary Man, I Am The Anger, Tyranny

Live And Die By The Sword, Wall Of Sound, Falling To Pieces

Γιάννης Δόλας

Firewind 1 2

{galleryLiveReports/2017/Firewind}{/gallery}