Ενόψει της επιστροφής των θρυλικών Flotsam & Jetsam στην Ελλάδα για δυο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραθέτουμε κάποια γνωστά και άγνωστα στοιχεία από την 30χρονη και πλέον καριέρα τους. Μπορεί να τα ξέρετε, μπορεί τώρα να τα μαθαίνετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συναυλίες τους -όπως και οι προηγούμενες άλλωστε- θα είναι εγγύηση.

1. Πριν καταλήξουν στο όνομα “Flotsam And Jetsam” και στην οριστική σύνθεση του γκρουπ λέγονταν Paradox και μετέπειτα Dredlox, ενώ ο Jason Newsted ήταν ο τραγουδιστής τους.FlotsamAndJetsamBW

2. O Α.Κ. (Eric A. Knutson) πήγαινε στο ίδιο καλοκαιρινό σχολείο με τον ντράμερ Kelly David-Smith, ο οποίος του ζήτησε να περάσει από audition για να γίνει τραγουδιστής της μπάντας αφού τον άκουσε να τραγουδάει σε έναν τοπικό διαγωνισμό ταλέντων. Ο A.K. έγινε μέλος δοκιμαστικά για 2 εβδομάδες και του κόλλησαν το παρατσούκλι “the 2 weeker”. Φυσικά, είναι ο frontman του συγκροτήματος μέχρι σήμερα.

3. Το όνομα “Flotsam And Jetsam” προήλθε από το βιβλίο του J.R. Tolkien, “The Two Towers”.

4. Το δισκογραφικό ντεμπούτο της μπάντας, “Doomsday For The Deceiver”, ήταν το πρώτο στο οποίο το Βρετανικό περιοδικό Kerrang! Έδωσε βαθμολογία 6Κ, ενώ συνήθως το ανώτερο που δίνει στις κριτικές δίσκων είναι 5κ…

5. Το 2001 o Α.Κ. αποχώρησε από το συγκρότημα για να ακολουθήσει άλλα μουσικά μονοπάτια και δημιούργησε τους “A.K. Corral”, ένα country συγκρότημα. Αντικαταστάτης του ο James Rivera των Helstar, ο οποίος τραγούδησε για μια περιοδεία. Ο Α.Κ. επέστρεψε το 2004.

6. Το αμέσως επόμενο στούντιο άλμπουμ τους, “Dreams Of Death” (τίτλος από το δεύτερο κομμάτι του “No Place For Disgrace”) ήταν βασισμένο στους… εφιάλτες του A.K. και ήταν concept.

FlotsamAndJetsamC

7. Στο άλμπουμ “Cuatro” του 1992 ο Chris Cornell των Soundgarden συνυπογράφει με το συγκρότημα το τραγούδι “The Message”, αν και δεν συναντήθηκε ποτέ με τους Flotsam & Jetsam από κοντά. Η μουσική είχε ήδη γραφτεί και του την έστειλαν για να γράψει στίχους.

8.To 2012 στο άλμπουμ “Ugly Noise”, όπου το συγκρότημα χρησιμοποίησε την πλατφόρμα χρηματοδότησης PledgeMusic για την ηχογράφηση και παραγωγή του, ήταν το πρώτο από το 1997 στο οποίο συμμετείχαν τα αυθεντικά μέλη Michael Gilbert και Kelly David Smith, ενώ ο Jason Newsted αν και δεν συμμετείχε συν-υπέγραψε κάποια από τα τραγούδια.

9. Στο American Idol το 2012 συμμετείχε και έφτασε μέχρι τους 24 ο γιος του AK, Creighton Fraker, τον οποίο είχε υιοθετήσει ένας ιερέας από την Νότια Ντακότα. Όταν ο Fraker έγινε 25 ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ο τραγουδιστής των Flotsam And Jetsam! Από τότε οι δυο τους είναι αχώριστοι.

10. Ο ντράμερ της μπάντας είναι ο Jason Bittner, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει παίξει και ηχογραφήσει 7 άλμπουμ με τους Shadows Fall. Ο Bittner επιλέχτηκε από τον ίδιο τον Kelly David Smith, ο οποίος έφυγε από το συγκρότημα για να είναι κοντά στην οικογένειά του. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία συμπεριλαμβανομένου του κοινού του Modern Drummer Magazine για τον Νο.1 ανερχόμενο ντράμερ το 2004 και το 2005, την πρώτη θέση στην κατηγορία καλύτερης ηχογράφησης για το άλμπουμ των Shadows Fall, “The War Within”, 1η θέση σαν καλύτερος Metal drummer την περίοδο 2005/2006 και τη 2η θέση του περιοδικού Clinical DRUM! Το 2011. Διακρίνεται για το σφιχτό του παίξιμο, την άρτια κατάρτισή του στο διπλό πετάλι και για την ικανότητά του να παίζει σύνθετα patterns σε υψηλές ταχύτητες, ενώ παίζει latin και jazz!

Γιάννης Δόλας

FlotsamAndJetsamNow