Περίεργα συγκροτήματα που απορείς γιατί κάνουν αυτό που κάνουν, επεισόδιο άγνωστο. Οι Folterkammer κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους “Weibermacht” μετά το ντεμπούτο “Die Lederpredigt” του 2020 και είναι το πρώτο αμερικάνικο συγκρότημα που ακούω στο οποίο όνομα, τίτλοι τραγουδιών και στίχοι είναι αποκλειστικά στα γερμανικά. Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει επειδή η τραγουδίστρια του σχήματος, Andromeda Anarchia (τι όνομα κι αυτό), είναι από την Ελβετία.

Πρέπει να είναι από τα πλέον ασύνδετα ακούσματα που μου έχουν τύχει από θέμα μουσικής και φωνητικών. Το στυλ της μπάντας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν operatic/symphonic black metal και είναι όσο παράξενο ακούγεται. Οι δομές των κομματιών είναι ξεκάθαρα black metal, με πολλές γρήγορες ταχύτητες, tremolo-picking riffs και blast beats. Υπάρχουν και κάποιες mid-tempo στιγμές ή ακουστικά κοψίματα με πιάνο αλλά αυτά είναι μειοψηφία στην γενικά επιθετική τάση των Folterkammer. Οι συνθέσεις δεν είναι και κάτι το σπουδαίο, υπάρχει αρκετή μονοτονία αλλά αν είχαν μία ταιριαστή φωνή θα σωζόταν κάπως το πράγμα.

Δεν έχουν όμως. Και δεν το λέω επειδή η Andromeda είναι κακή τραγουδίστρια, κάθε άλλο. Έχει μία τρομερή οπερετική φωνή, βγάζοντας και κάποιες εξαιρετικές black metal κραυγές ανά διαστήματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κολλάει με τη μουσική που παίζει το συγκρότημα επειδή πολύ απλά δεν την ακολουθεί. Ειδικά στα κομμάτια που υπάρχει ξερό black κοπάνημα τα οπερετικά φωνητικά μοιάζουν εντελώς αταίριαστα, λες και τα πήρες από ηχογράφηση άλλου συγκροτήματος και τα κόλλησες εκεί, κάτι που γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου.

Αν υπήρχαν κι άλλα τραγούδια σαν το “Küss Mir Die Füsse!” όπου συνθετικά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και μελωδίες, ίσως μιλούσα διαφορετικά. Αλλά δυστυχώς το “Weibermacht” στην πλειοψηφία του είναι μία μπάντα που βαράει μονότονα και από πάνω μία εντυπωσιακή φωνή που κάνει τα δικά της δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα περίεργο, ασύνδετο και αρκετά κουραστικό αφού τα σαράντα πέντε λεπτά που διαρκεί μου φάνηκαν τουλάχιστον διπλάσια. Κρίμα, επειδή έχοντας ένα «όπλο» σαν την Andromeda στη σύνθεσή σου θα μπορούσες να είχες δημιουργήσει πολύ καλύτερα πράγματα.