Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινάει στα 1992 και αυτό το γράφω για να δείξω ότι τα παιδιά έχουν ματώσει όλα αυτά τα χρόνια για να υφίσταται η μπάντα μέχρι σήμερα και να βγάζει δίσκους και να παίζει ζωντανά. Είναι τα ίδια παιδιά που ζούσαν το όνειρο τότε, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συνέχιζαν όταν κάποιοι άλλοι εγκατέλειπαν. Ο “Phoenix Rising” άρχισε να δημιουργείται δύο χρόνια πριν… Ο τραγουδιστής τους τότε φεύγει και η λύση έρχεται άμεσα όσο και καταιγιστικά. Ο Αλέξης Μπαλακάκης, ο πρώην τραγουδιστής των θρυλικών Spitfire, ο Hannibal πίσω από τους Hannibal, κραδαίνει το μικρόφωνο των FUS, ενώ συμμετέχει και στις συνθέσεις. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι αυτό εδώ το άλμπουμ, το οποίο ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι.

Ακουστικές κιθάρες, όμορφα περάσματα, κρυστάλλινο τοπίο… Σκάνε οι ηλεκτρικές, παίζει ένα ζόρικο θεματάκι και μετά… Παρελαύνουν τα φωνητικά του Αλέξη. Επικά, εντυπωσιακά, γεμάτα, άγρια. Η τεχνική και ο οίστρος, η όρεξη και το ταλέντο… Ο συνδυασμός θαναRIFFόρος…
Το “Universal Conspiracy” διαθέτει μια καταπληκτική εισαγωγή, ο Γιώργος Γεωργίου (InnerWish, Rock’n’Roll Children) έχει κάνει γενικά φοβερή δουλειά στα πλήκτρα. Εννοείται πως οι υπόλοιποι παιχταράδες στο σχήμα έχουν λειτουργήσει στο ίδιο επίπεδο, το παίξιμο είναι εμπνευσμένο. Μπήκαμε στο “Eagles Fly Forever” και αρπάξτε πάλι μια τρομερή εισαγωγή. Ακολουθεί mid tempo θέμα, εντελώς μπαρόκ και γκρουβάτο. Τα υπόλοιπα… ε, εκεί καθαρίζει η φωνή του Alex. Ακούστε το ρεφρέν, είναι μαγικό! Τα παιδιά «κατατάσσονται» ως μελωδικό Prog-Power, επειδή όμως τα λόγια είναι φτώχεια, εγώ γράφω ΜΕΤΑΛ, γράφω ΜΟΥΣΙΚΗ και το τελειώνω επιτόπου. Ναι, περνάνε τα δύσκολά τους, ναι, έχουν σημεία που οι μελωδίες διακλαδώνονται σε δαιδάλους. Έχουν όμως και τα «άνετα» μομέντα τους, έχουν την περισσή μελωδία, μας δίνουν τόσα πράγματα που πραγματικά θεωρώ ότι οι ταμπέλες χάνουν την ουσία τους – όπως θα έπρεπε άλλωστε.

Το “Whisper In The Dark” είναι μία γλυκιά μπαλαντοειδής ζωγραφιά. Ακουστικά περάσματα, υπέροχες «πλάτες» από τα πλήκτρα και η φωνή που αρμόζει.

Είναι φοβερά παρήγορο να βγαίνουν τέτοιες δουλειές. Δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, δεν μιλάω μόνο για τη χώρα μας. Οι Fortress είναι μία μπάντα που στέκεται παντού, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Είναι το συγκρότημα που καλά θα κάνουν να μάθουν όσοι δεν το γνωρίζουν και μάλιστα παντού! Κέρδος θα έχουν… Μελωδικότατο! Πολλή και Καλή επιτυχία στα παιδιά!