Το ημερολόγιο έδειχνε 2005 όταν οι Fragile Vastness κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό “A Tribute To Life”. Από τότε, πέρασε αρκετός καιρός χωρίς να έχουμε νέα μουσική από αυτό το καταπληκτικό συγκρότημα. Η ώρα έφτασε όμως για την τρίτη τους δισκογραφική προσπάθεια και για να πω την αλήθεια, αν είναι να γράφουν τέτοια μουσική ας κάνουν άλλα τόσα χρόνια να βγάλουν κάτι καινούριο. Σημασία έχει πρωτίστως η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Εδώ είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του “Perception”. Η ποιότητα.

Το line-up έχει ανανεωθεί κι έτσι τους ιδρυτές Βαγγέλη Γιαλαμά (μπάσο, παραγωγή), Μπάμπη Τσολάκη (drums) και Εύη Κατσαμάτσα (πλήκτρα) πλαισιώνουν οι καινούριοι Βασίλης Μπατίλας (Daylight Misery) και Γιώργος Θανασόγλου (Orion’s Reign, ex-AmongRuins) στις κιθάρες και η καταπληκτική Έλενα Στρατηγοπούλου στα φωνητικά, μία κοπέλα με φοβερές δυνατότητες και ταλέντο που κάνει την διαφορά σε αυτή την κυκλοφορία.

Οι διαφορές με το παρελθόν πολλές, έχουν περάσει τόσα χρόνια άλλωστε. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να προσεγγίσουν νέα μονοπάτια στο μουσικό ταξίδι τους. Ο χαρακτήρας τους παραμένει progressive, αλλά έχει μία πιο μοντέρνα (όχι με την κακή έννοια) προσέγγιση. Η ραχοκοκαλιά του album εντοπίζεται στο εκπληκτικό rhythm section ενώ οι κιθάρες έχουν έναν κάπως συμπληρωματικό ρόλο, αφού δεν σολάρουν ακατάπαυστα αλλά αντιθέτως χρωματίζουν εξαίσια τις συνθέσεις. Τα πλήκτρα γεμίζουν όμορφα τα τραγούδια ενώ την παράσταση κλέβει, όπως έγραψα και πιο πάνω, η Έλενα με τις ερμηνείες της.

Η επιστροφή των FV είναι γεγονός και τραγουδάρες όπως τα “Heaven On Mars”, “World Distorted”, “A Wall Of Glass” και “A Face In The Mirror” επιβεβαιώνουν πόσο έλλειψαν από την εγχώρια (και όχι μόνο) μουσική σκηνή. Ελπίζω να συνεχίζουν έτσι, αφού τόσο ποιοτικά συγκροτήματα δεν πρέπει να μένουν ανενεργά. Welcome back guys.