Οι Galahad έχουν μια αξιόλογα μεγάλη ιστορία στην μουσική βιομηχανία. Σχηματίστηκαν το 1985 ακριβώς μετά το δεύτερο κύμα του βρετανικού Prog με μπάντες σαν τους Marillion, τους Pallas, τους Twelfth Night Κλπ. Από τότε έγιναν διάφορες εναλλαγές στο line-up τους αλλά στο καινούριο τους άλμπουμ με τίτλο “Battle Scars” συμμετέχουν 4 από τα 5 της μπάντας που συμμετείχαν και στο “”Nothing is Written” του 1991 που είναι και το πρώτο τους άλμπουμ.
 
Το μεγαλύτερο ατού των Galahad ήταν η ικανότητα να βελτιώνονται με κάθε άλμπουμ. Συνδυάζουν με ευκολία prog στοιχεία με ωραίες ατμοσφαιρικές μελωδίες. Τα φωνητικά του Stuart Nicholson είναι ιδιαίτερα δραματικά και σε συνδυασμό με της εκπληκτικές ενορχηστρώσεις, ο τελικός ήχος είναι ιδιαίτερα μοντέρνος και αρεστός από την πρώτη στιγμή.
 
Το άλμπουμ ξεκινά με το ομότιτλο “Battle Scars” το όποιο αρχίζει ατμοσφαιρικά και συνεχίζει με τα φωνητικά να οδηγούν το κομμάτι και τα υπόλοιπα όργανα να συνοδεύουν. Ένα πολύ καλό πρώτο κομμάτι που (ειδικά μετά από μερικές ακροάσεις) κολλάει στο αυτί και δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για τον υπόλοιπο δίσκο. Τα επόμενα δύο κομμάτια έχουν τόσο μικρό ηχητικό κενό μεταξύ τους αλλά και αρκετά ίδια ηχητικά  μοτίβα που εύκολα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του πρώτο κομματιού.
 
Γενικά, ο δίσκος διαρκεί 57 λεπτά και είναι γεμάτος με ωραίες θεατρικές μελωδίες με εξαιρετικά φωνητικά και εύκολα ακροάσιμα τραγούδια. Η παραγωγή όπως είναι φυσιολογικό για μια μπάντα με τέτοια εμπειρία είναι ιδανική. Επιτρέπει κάθε όργανο να λάμψει και περνάει ακόμα και μερικά ιδιαίτερα περίπλοκα μέρη με έναν πιο άμεσο και μελωδικό τρόπο.  
 
Πολύ καλή δισκογραφική δουλειά για τους Galahad. Προσθέτουν μια πιο σκοτεινή και συμφωνική νότα στην μουσική τους και το κάνουν καλά. Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τους δίσκος αλλά κατάφεραν και έβαλαν κάτι καινούριο στη μουσική τους για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού υψηλό.
 
Υ.Γ.  Ο μπασίστας της μπάντας Neil Pepper γύρισε στην μπάντα το 2009.  Όμως λίγο καιρό αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο και κατάφερε ως εκ θαύματος να ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του δίσκου. Ο ταλαντούχος μουσικός και οικογενειάρχης πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2011.
 

Tags