Ο Kai Hansen μας υποδέχεται στο tour bus των Gamma Ray λίγες μόνο ώρες πριν τη συναυλία των Rays στο Fuzz Club με τους Helloween. Ευδιάθετος, χαμογελαστός και πολύ ευγενικός ο Kai Hansen απαντάει σε όλες μας τις ερωτήσεις…δηλαδή, σχεδόν σε όλες μας τις ερωτήσεις (όπως θα διαβάσετε και θα δείτε), τη στιγμή που ο Γιάννης Δόλας προσπαθεί μέσα σε ελάχιστα εκατοστά να πάρει τα καλύτερα πλάνα με την κάμερα του.

Συνέντευξη: Σάκης Νίκας – Κάμερα: Γιάννης Δόλας


Rockpages.gr: Το “Land of the Free”…ανέφερες προηγουμένως το “Rebellion in Dreamland” που είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Gamma Ray. Το “Land of the Free” είναι ένας δίσκος-ορόσημο…είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις…όλοι το λένε. Ήταν αλήθεια η πρώτη φορά που αισθάνθηκες σίγουρος 100% σαν συνθέτης και αρχηγός των Gamma Ray μετά την αποχώρηση σου από τους Helloween;

Kai Hansen: Όχι…ήμασταν σίγουροι από την αρχή αλλά τότε νιώσαμε διαφορετικά. Νομίζω διότι…το “Heading For Tomorrow” ήταν ας πούμε ένα solo project. Ήθελα να είναι συγκρότημα αλλά δεν γινόταν. Με το “Sigh No More” προσπαθήσαμε να δουλέψουμε σαν συγκρότημα και να ξεφύγουμε από τις επιρροές των Helloween και να μην μας συγκρίνουν πάντα…κάνοντας κάτι διαφορετικό. Με το “Insanity and Genius” κάναμε ό,τι θέλαμε. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό album αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Με το “Land of the Free” ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα άνετα με το χαρακτηριστικό μου στυλ παιξίματος. Επίσης και τα άλλα μέλη συνεισέφεραν και αυτά στο δίσκο. Ίσως αυτό έκανε το δίσκο καλό. Και φυσικά ήταν μία περίεργη εποχή που όλοι έλεγαν ότι το power metal, το μελωδικό metal δεν είναι καλό ή στη μόδα…με το grunge και όλες τις αηδίες τότε. Κάπου εκεί είπα: «δεν με νοιάζει τίποτα, θα κάνω αυτό που θέλω». Αν χαλαρώσεις τα δεσμά και σπάσεις τις αλυσίδες ξεφεύγοντας έτσι από κάθε περιορισμό…ήταν ένα είδος αυτοπεποίθησης που δεν είχαμε παλιά. Δεν ξέρω…απλώς έγινε. Ανέλαβα και τα φωνητικά και τα πράγματα έγιναν πιο άμεσα, πιο προσωπικά. Ο Ralf (Scheepers) είναι εξαιρετικός τραγουδιστής αλλά ουσιαστικά προσπαθούσε να τραγουδήσει αυτά που εγώ αισθανόμουν και αυτά που είχα στο μυαλό μου. Τώρα ήταν πιο άμεσα τα πράγματα.
 
Rockpages.gr: Γι’ αυτό χρησιμοποίησα τη λέξη «σίγουρος» γιατί είχες να τραγουδήσεις πρώτα φωνητικά από το “Walls of Jericho”.

Kai Hansen: Είχα χεστεί πάνω μου (γέλια)! Βλέπεις, είναι μεγάλη η κληρονομιά και βαρύ το όνομα. Αλλά για κάποιο λόγο ένιωθα ότι μπορούσα να το κάνω.

Rockpages.gr: Για μία ακόμη φορά περιοδεύετε με τους Helloween. Είμαι σίγουρος ότι συνειδητοποιείς ότι όλοι οι power metal fans είναι κατενθουσιασμένοι. Όταν ήσουν πιτσιρικάς, ποια ήταν η συναυλία που ανυπομονούσες να παρακολουθήσεις…;

Kai Hansen: Σίγουρα όλους τους ήρωές μου από το NWOBHM, τους Judas Priest και τους Iron Maiden σε μία συναυλία…ήταν εκπληκτικό. Μετά, όλα τα μεγάλα show στις Γερμανία με τους Scorpions, τους Accept…ποιους άλλους…πολλά σημαντικά συγκροτήματα σε μία συναυλία. Ήταν εκπληκτικά.

 style= 
Rockpages.gr: Έχετε διασκευάσει τραγούδια από διάφορα συγκροτήματα όπως οι Holocaust, Judas Priest, Uriah Heep κ.α. Αν θα διάλεγες τρία συγκροτήματα να διασκευάσουν τρία τραγούδια των Gamma Ray ποια θα ήταν αυτά και γιατί;

Kai Hansen: Σκατά! Δύσκολο αυτό. Πρέπει να σκεφτώ λίγο…πολύ δύσκολο (γέλια). Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ…

Rockpages.gr: Ούτε καν ένα…;

Kai Hansen: Όταν κάποιο συγκρότημα παίζει κάποιο τραγούδι μας…φυσικά το προσέχω και μερικές φορές βρίσκω ορισμένα καλά στοιχεία. Νομίζω ότι υπάρχει μία έκδοση του “How Many Tears” από μία Black Metal μπάντα, τους Graveworm που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Φυσικά, τέτοιες κινήσεις είναι πολύ καλές.

Rockpages.gr: Ας το κάνουμε πιο εύκολο. Πες ότι έρχονταν ο Rob Halford ή ο Glen Tipton  και σουέλεγαν: “Kai, θέλουμε να διασκευάσουμε ένα τραγούδι των Gamma Ray”, ποιο νομίζεις ότι θα ταίριαζε περισσότερο στο ύφος των Judas Priest;

Kai Hansen: Νομίζω το “Men, Martians and Machines” θα ταίριαζε πολύ στο Rob.

Rockpages.gr: Θα σου πω ένα όνομα και θέλω να μου πεις το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό…

Kai Hansen: ΟΚ!

Rockpages.gr: Dirk Schlachter

Kai Hansen: Εξαιρετικός μπασίστας

Rockpages.gr: Henjo Richter

Kai Hansen: Εξαιρετικός κιθαρίστας

Rockpages.gr: Gamma Ray

Kai Hansen: Φανταστικό συγκρότημα (γέλια). Οι Άρχοντες της Σύγχυσης.

Rockpages.gr: Pet Shop Boys

Kai Hansen: Gay.

Rockpages.gr: Ελλάδα

Kai Hansen: Πανέμορφη.